#ask_antarsya: ‘Ντύθηκα μπάχαλος, να μπω στο μπλοκ σας;’ Και ένα διαφορετικό προεκλογικό σποτ

#ask_antarsya: ‘Ντύθηκα μπάχαλος, να μπω στο μπλοκ σας;’ Και ένα διαφορετικό προεκλογικό σποτ

Το μικρόφωνο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ για απευθείας διάλογο με το κοινό μέσω των social media. Οι απαντήσεις στα θέματα που έχουν τεθεί από τους ψηφοφόρους και τα καλύτερα tweets της ψηφιακής "συνέντευξης" (Vid)

“Αυτό όμως δεν σημαίνει υπεκφυγή: η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που προτείνει την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, στο πλαίσιο του μεταβατικού της προγράμματος για την έξοδο από την κρίση προς όφελος της εργαζόμενης πλειοψηφίας, έχει σχέδιο και πρόγραμμα, έχει απαντήσεις για το ποιες τομές θα χρειαστούν και σε ποια κατεύθυνση, ώστε η έξοδος αυτή να είναι το πρώτο βήμα σε μια πορεία μετασχηματισμού της κοινωνίας και της οικονομίας”. Τα παραπάνω ανακοινώνονται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία αναπτύσσει τις θέσεις της μέσα από διάλογο με το κοινό.

Υπό το hashtag #ask_antarsya, οι ψηφοφόροι θέτουν τις ερωτήσεις τους και δέχονται απαντήσεις, καθώς η προεκλογική καμπάνια του κόμματος βασίζεται στο ανοιχτό debate με τον κόσμο.

“Δοκιμάζουμε έναν νέο τρόπο άμεσης επικοινωνίας, μιας και ο αποκλεισμός από τα media είναι σχεδόν καθολικός. Διατυπώνετε τα ερωτήματά σας στο hastag #ask_antarsya ή στο facebook στη σελίδα του Γραφείου Τύπου ΑΝΤΑΡΣΥΑ”, ανακοινώνεται σχετικά.

Βέβαια, όπως πάντα, δεν έλειψαν και τα “αιχμηρά” αλλά και “χιουμοριστικά” tweets. Έτσι είναι άλλωστε ο κόσμος του διαδικτύου. Ακροβατεί ανάμεσα σε σοβαρότητα, τρολάρισμα και ψεύτικα accounts:

Ας δούμε όμως και μια σειρά ερωτοαπαντήσεων, όπως δίνονται στη δημοσιότητα από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ:

Μπορείτε να εξηγήσετε γιατί ένα μεγάλο ποσοστό όσων ψήφισαν #oxi στο #dimopsifisma θα ξαναψηφίσει Τσίπρα, παρά την κωλοτούμπα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας με άθλιο τρόπο τα γνωστά όπλα τρομοκράτησης, προσπαθεί να πείσει τον κόσμο, πώς αν δεν υποτασσόταν στην ΕΕ και τους δανειστές και δεν υπέγραφε μαζί με ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ το Τρίτο Μνημόνιο θα γινόταν …εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα.

Αντικαθιστά πλέον την αυταπάτη ότι θα καταργούσε τα μνημόνια μέσα στην ΕΕ, με την αυταπάτη ότι θα εφαρμόσει κοινωνική πολιτική μέσω “παράλληλου” προγράμματος, μέσα στο μνημόνιο που ψήφισε.

Πλασάρεται ως το νέο, όταν, μεταξύ των άλλων, τίμησε την παλιατζούρα του αστικού χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος, με την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Έχει το θράσος να λέει ότι είναι ‘χαμένη ψήφος’’ αυτή που θα πάει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ όταν χαμένες αποδείχτηκαν οι ψήφοι που πήγαν στους Πανούσηδες, έγιναν Μνημόνια και συναγελασμοί με τους μνημονιακούς βρικόλακες των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙΟΥ.

Κόντρα σε όλα αυτά παλεύουμε για την βαρύτερη δυνατή τιμωρία που αξίζει στο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνο επειδή μας φόρτωσε ένα ακόμη μνημόνιο, αλλά επειδή είχε το θράσος να το κάνει στο όνομα της αριστεράς.

Η έξοδος από ΕΕ/ευρώ,με αστική εξουσία, θα μας λύσει από μόνη της τα προβλήματα;

Φυσικά και όχι! Η έξοδος δεν είναι από μόνη της η λύση, αλλά προϋπόθεση να συζητάμε στα σοβαρά για λύση. Μέσα στην ΕΕ έχει μόνο μνημόνια. Αν με οποιοδήποτε δικαιολογία μια πολιτική δύναμη αντιτίθεται στην ανάγκη της άμεσης αποχώρησης από την ΕΕ, συνηγορεί αντικειμενικά στη μνημονιακή πολιτική και διευκολύνει το λυσσώδη αγώνα των αστικών δυνάμεων ενάντια στην έξοδο.

Από την άλλη, η πάλη για την έξοδο και πολύ περισσότερο ή ίδια η έξοδος από την ΕΕ αν την καταφέρει το λαϊκό κίνημα, δεν είναι ένα απλό ζήτημα που θα αφήσει αδιατάρακτη τη συνολική διάταξη κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Αντίθετα, αντικειμενικά μας εισάγει σε μια περίοδο αποφασιστικών ταξικών συγκρούσεων, που είναι το καλύτερο έδαφος για να τεθεί το ζήτημα της ανατροπής της αστικής εξουσίας.

Τι λέτε για τις Σκουριές; Οι εργάτες εκεί δεν είναι εργάτες;

Φυσικά και είναι εργάτες. Όπως είναι και εργαζόμενοι όσοι δουλεύουν στον Μπόμπολα ή σε μια πολεμική βιομηχανία. Σίγουρα δεν επωμίζονται αυτοί το μερίδιο ευθύνης των εργοδοτών τους. Η δράση των κατοίκων στη Χαλκιδική, όπως και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δε στρέφεται ενάντια στους εργάτες αλλά ενάντια στην καταλήστευση του ορυκτού πλούτου από μια πολυεθνική, στην καταστροφή του περιβάλλοντος και στον εκμαυλισμό των συνειδήσεων. Είναι τουλάχιστον πρόστυχο να κρύβονται οι επιχειρήσεις για την οποιαδήποτε παρανομία τους ή ληστρική τους δράση, πίσω από την αγωνία των εργαζομένων για δουλειά και ψωμί. Θυμίζει τουλάχιστον τη δράση της μαφίας. Πόσο μάλλον όταν οι θέσεις εργασίας είναι οι περισσότερες μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ (δηλαδή εκμετάλλευσης ανέργων), πόσο μάλλον όταν μιλάμε για χιλιάδες άλλες θέσεις εργασίας που χάνονται λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος. Θέλουμε οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σε κάτι κοινωνικά χρήσιμο και να ζουν σε ένα περιβάλλον που επιτρέπει σε αυτούς και τις οικογένειές τους να ζουν και να δημιουργούν. Δηλαδή μπορούμε να καταστρέφουμε το περιβάλλον στο όνομα της όποιας επένδυσης επειδή δήθεν φτιάχνει “θέσεις εργασίας”; Οι ίδιοι οι εργάτες στις Σκουριές θα πρεπε να το αρνούνται αυτό, μιας και είναι η περιοχή που ζουν.

Το πρόγραμμα σας είναι πλαίσιο αιτημάτων, που να ικανοποιηθούν και από αστική κυβέρνηση ή υλοποιείται μόνο από θέση εξουσίας;

Το σύνολο των στόχων του μεταβατικού αντικαπιταλιστικού προγράμματος δεν μπορεί να υλοποιηθεί από αστική κυβέρνηση και δε χωράει στο καπιταλιστικό πλαίσιο. Η προβολή και κυρίως η πάλη για αυτό, αποτελούν όμως δρόμο για την κινητοποίηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, ώστε να τεθεί το θέμα της αντικαπιταλιστικής ανατροπής και της εργατικής λαϊκής εξουσίας.

Πρόκειται για μια ολόκληρη περίοδο ανεβασμένων ταξικών και πολιτικών συγκρούσεων που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα επιμέρους σημαντικές καταχτήσεις, όσο και υλοποίηση σημαντικών κόμβων του προγράμματος. Ακόμη και αστικές κυβερνήσεις μπορούν να αναγκάζονται σε προσωρινές υποχωρήσεις, ακριβώς για να διασώσουν το κύριο, δηλαδή τη διαφύλαξη της αστικής εξουσίας. Ας θυμηθούμε την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, με κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή στη μεταπολίτευση, αλλά και μεγάλες δημοκρατικές και κοινωνικές καταχτήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι στο πλαίσιο του σημερινού φονικού νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού τα περιθώρια αυτά στενεύουν, αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα που αφορά την ικανότητα του καπιταλισμού να πείθει ή να έχει περιθώρια ελιγμών ή ενσωμάτωσης. Επομένως το στοιχείο αυτό συνηγορεί επιπρόσθετα στην ανάγκη προβολής ενός αντικαταπιταλιστικού προγράμματος μεταβατικών στόχων, όπως η έξοδος από την ΕΕ, οι εθνικοποιήσεις κλπ.

Θεωρείτε ότι μετά την έξοδο θα χρειάζεται να δανειζόμαστε λεφτά; Αν ναι από που;

Σε πρώτη φάση τα ελλείμματα θα καλυφθούν με την έκδοση χρήματος, με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας με διαφορετικά κοινωνικά κριτήρια και πρώτο στόχο την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών δηλαδή της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Σε ένα αντικαπιταλιστικό δρόμο, όπου τα εργατικά και λαϊκά στρώματα βλέπουν πράγματι τα συμφέροντά τους να αποτελούν κέντρο και σημείο αναφοράς της νέας πορείας, επανατοποθετούνται όλα τα δεδομένα, όπως ο ρόλος των τραπεζών, η δυνατότητα εσωτερικού δανεισμού από τα νοικοκυριά κλπ.

Ακόμη και στην περίπτωση που χρειαστεί εξωτερικός δανεισμός, αυτός ούτε αδύνατος θα είναι ούτε και υποχρεωτικά δυσβάσταχτος. Μια χώρα που θα έχει διαγράψει το χρέος της και είναι ελεύθερη υποχρεώσεων, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ακριβώς επειδή το ρίσκο μη αποπληρωμής δανείου είναι πλέον χαμηλό, μπορεί να δανειστεί ευκολότερα, με καλύτερους όρους και από εναλλακτικές πηγές.

Πως θα διασφαλιστεί ότι το δημόσιο θα λειτουργεί προς το συμφέρον των εργαζομένων και όχι μιας νέας/παλιάς γραφειοκρατίας;

Το σημερινό κράτος και δημόσιο στον καπιταλισμό, δεν είναι τίποτα άλλο παρά υπηρέτης και πελάτης του ιδιωτικού τομέα, κλέβοντας τον ίδιο τον εαυτό του. Η βάση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας συναρτάται ακριβώς με αυτό το ρόλο του. Μόνο κατ’ εξαίρεση και σαν αποτέλεσμα λαϊκών διεκδικήσεων και ειδικότερα της δράσης της ταξικής πτέρυγας του συνδικαλιστικού κινήματος (όχι του κομματικού κυβερνητικού συνδικαλισμού!), αναπτύσσει δευτερεύουσες κοινωνικές λειτουργίες που σήμερα συρρικνώνονται με τα Μνημόνια και τις πολιτικές της ΕΕ.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δε μιλάει για αυτό το κράτος. Σε μια κοινωνία όπου το κριτήριο του ατομικού καπιταλιστικού κέρδους αντικαθίσταται με αυτό του δημόσιου κοινωνικού οφέλους, η δημόσια διοίκηση είναι υπηρέτης της κοινωνίας και των αναγκών της. Αυτό πριν απ΄όλα σημαίνει συντριβή των δεσμών κράτους και κεφαλαίου, δηλαδή ανατροπή του αστικού κράτους και προωθημένες μορφές εργατικού και κοινωνικού ελέγχου παντού.

Που χωλαίνει το πράγμα και σε τέτοιους,χαλεπούς καιρούς ο λαός στρέφεται στην ΧΑ αντί σε δυνάμεις όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

Κατ’ αρχήν μη ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο μέρος της φασιστικής ΧΑ αποτελείται από την προϋπάρχουσα ακροδεξιά βάση των αστικών κομμάτων και ειδικά της ΝΔ, που βρίσκεται σε κρίση λόγω της υποστήριξης των μνημονίων.

Από την άλλη, είναι φανερό πως η όξυνση των προβλημάτων, δεν αρκεί από μόνη της για να οδηγήσει σε αριστερό ριζοσπαστισμό. Απαιτείται για αυτό ο ‘’χρωματισμός’’ της διαμαρτυρίας και της δράσης με δημοκρατικό και αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο και εδώ υπάρχουν χρόνια ελλείμματα της αριστεράς που συνήθως εκθειάζει αόριστα την ‘’ενότητα πάνω στο πρόβλημα’’. Άλλο πράγμα όμως η αντίδραση στην ανεργία με σφαγή των μεταναστών και γενικά εμφύλιο μέσα στον κόσμο της δουλειάς και άλλο πράγμα η διεκδίκηση μέτρων ενάντια στο κεφάλαιο που θέλει τους μισούς εργαζόμενους άνεργους και τους άλλους μισούς να δουλεύουν σα δουλοπάροικοι, για να εξουσιάζει αμφότερους.

Μη μας διαφεύγει επίσης, ότι για αυτό ακριβώς το λόγο ότι εργοδοτικοί, εφοπλιστικοί και αντιδραστικοί εκκλησιαστικοί κύκλο, χρηματοδοτούν και στηρίζουν τους φασίστες.

Έχουμε δει διάφορα περιστατικά αστυνομικής βίας. Εγγυάται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ την ασφάλεια των πολιτών και την ταυτόχρονη εξάλειψή τους;

Όσο εφαρμόζονται μνημόνια και γενικά προγράμματα εργατικής γενοκτονίας που επιβάλλει η ΕΕ, είναι δεδομένο, επειδή δεν υπάρχουν περιθώρια λαϊκής ανοχής και συναίνεσης, η κρατική βία και καταστολή θα εντείνεται. Δεν είναι καθόλου τυχαία η θητεία του Πανούση στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πάλης για ελευθερίες και δημοκρατία, ενάντια στην κρατική καταστολή. Μόνη εγγύηση για την προστασία και διεύρυνσή τους, είναι η λαϊκή και νεολαιίστικη ενεργοποίηση και αγώνας. Ας θυμηθούμε πως ο αγωνιζόμενος κόσμος κουρέλιασε και ταπείνωσε την κρατική βία παλιότερα στην Κερατέα και πρόσφατα στις Σκουριές.

Δεδομένης της μη προσωποκεντρικής δομής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε πιθανή είσοδο στη Βουλή, θα υπάρξει πρόεδρος της ΚΟ;

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υπενθυμίζουμε ότι θα ήταν ήδη στη Βουλή, ακόμη και με το σημερινό της ποσοστό, αν υπήρχε απλή αναλογική και όχι κλοπή των ψήφων με το εκλογικό σύστημα που δεν άλλαξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε όλες τις σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αν έχει παρουσία στη Βουλή θα φροντίζει για την προβολή των λαϊκών αιτημάτων και των στόχων του κινήματος. Οι προεδροκεντρικές και άλλες γραφειοκρατικές δομές δε μας αφορούν και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε τρόπο για να τις ανατρέψουμε ή προσπεράσουμε και να εφαρμόσουμε την εναλλαγή σε θέσεις ευθύνης.

Πως μπορείτε να εγγυηθείτε πως έξοδος από ΕΕ δεν συνεπάγεται κ απομόνωση, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Τα προβλήματα στην Ελλάδα, δεν είναι μοναδικά, αλλά αφορούν με άλλο τρόπο και τους άλλους λαούς σε άλλες χώρες της ΕΕ. Στην περίπτωση μιας ρήξης και εξόδου της Ελλάδας, αυτό θα σημάνει την απαρχή ενός ντόμινου θετικών εξελίξεων και ανατροπών και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ας θυμηθούμε πως γέμισαν οι πλατείες της Ευρώπης τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διακήρυσσε μια μισή ρήξη.

Κατά τα άλλα, τα περί απομόνωσης δεν έχουν αντικειμενικά βάση, αλλά υπηρετούν προπαγανδιστικούς σκοπούς τρομοκράτησης. Παρά τους περιορισμούς που επιβάλει η ΕΕ, ο φυσικός χώρος ανταλλαγών της Ελλάδας είναι οι χώρες της γειτονιάς μας, δηλαδή χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Είναι ενδεικτική η εικόνα των χωρών όπου εξάγονται ελληνικά προϊόντα. Στις 15 πρώτες χώρες εξαγωγής, μόνο 6 χώρες ανήκουν στην ευρωζώνη. Στην πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά η Τουρκία.

Η γειτονική Ιταλία είναι αρκετά μπροστά από την τρίτη χώρα εξαγωγής Γερμανία, η οποία απορροφά προϊόντα λίγο μεγαλύτερης αξίας από την Βουλγαρία. Η λιλιπούτεια Κύπρος είναι πολύ πάνω από άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Τεράστιες χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία βρίσκονται πίσω από την Αίγυπτο και την ΠΓΔΜ, αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα ίσης σχεδόν αξίας με αυτά που εξάγονται στη Ρουμανία και το Λίβανο. Η Ολλανδία είναι στη τελευταία θέση του πίνακα, πίσω και από την πάμφτωχη Αλβανία. Συνολικά η ευρωζώνη απορροφά μόλις το 29% των ελληνικών εξαγωγών.

Ανάλογη είναι και η εικόνα των εισαγωγών.

Γιατί δεν ευδοκίμησε η συνεργασία με τη ΛΑ.Ε.;

Η βασική αιτία ήταν το διαφορετικό προγραμματικό πλαίσιο. Η ΛΑΕ επιχειρεί μια επανάληψη της ηττημένης πολιτικής στρατηγικής (αντιμνημονιακό μέτωπο), με μια οριακή και ασαφή θετική μετατόπιση στο ζήτημα της εξόδου από την ευρωζώνη. Ακόμη και αυτό ωστόσο τον στόχο, δεν το θέτει ως αναγκαίο για να περοετοιμάζει τον κόσμο, αλλά ως στόχο τελικής καταφυγής ‘’αν χρειαστεί’’. Δεν θέτει θέμα αποχώρησης από την ΕΕ που είναι το βασικό πεδίο σχεδιαμού και υλοποίησης των μνημονίων και επιβολής επιτροπείας. Συνακόλουθα, αντιμετωπίζει συντηρητικά το θέμα της διαγραφής του χρέους, διεκδικώντας πλέον μερική διαγραφή και κατόπιν διαπραγμάτευσης, ότι δηλαδή πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και χρεωκόπησε. Στο κοινωνικό και οικονομικό πεδίο η διακήρυξη για κατάργηση μνημονίων ακυρώνεται με τη λογική ‘’πρώτα η σταρθεροποίηση της οικονομίας’’ που προκύπτει από το γεγονός ότι είναι πίσω ακόμη και από τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή του βασικού μισθού στα 751 ευρώ. Αντίθετα κάνει λόγο για σταδιακή αύξηση μόνο των κατώτατων μισθών και συντάξεων, ανάλογα με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Κατά τα άλλα η ΛΑ.Ε συγκροτήθηκε κατά βάση ως εκλογικό μέτωπο με διαδικασίες εξπρές και με ετερόκλητη σύνθεση, γεγονός που οδήγησε σε αποστάσεις, ακόμη και δυνάμεις που είχαν δει θετικά το όλο εγχείρημα.

Τα ΕΑΑΚ έχουν μεγάλη απήχηση στα Πανεπιστήμια,ωστόσο τα ποσοστά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ παραμένουν χαμηλά. Που πιστεύετε πως οφείλεται αυτό;

Το μοναδικό αριστερό ρεύμα που είχε ανύπαρκτη επιρροή στα κινήματα και μεγάλη κοινοβουλευτική επιρροή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτή την άποψη δεν είναι τυχαία η μετάλλαξη αυτού του κόμματος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Από αυτή την άποψη η αναγνώριση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τα κινήματα είναι ασφαλιστική δικλείδα για τη συνεπή διεκδίκηση των πολιτικών της προτάσεων. Θεωρούμε ότι όσο η ζωή επιβεβαιώνει την ανάγκη ενός μετώπου Ρήξης και Αποδέσμευσης από την ΕΕ θα βρίσκονται σε άνοδο τόσο η πολιτική όσο και η κινηματική επιρροή της ΑΝΑΤΑΡΣΥΑ.

Με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα τι θα γίνει με τις καταθέσεις του εξωτερικού; Ποιες είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες;

Είναι δεδομένο ότι όποιες καταθέσεις επαναπατρισθούν και το ύψος τους δεν συνάδει με τα δηλωθέντα εισοδήματα του κατόχου θα φορολογηθούν. Επίσης θα ζητήσουμε τη συνδρομή των αρχών στις χώρες προορισμού, αλλά και στοιχεία εμβασμάτων από την τράπεζα της Ελλάδας ώστε να μπορέσουμε να φορολογήσουμε τους κατόχους όπου χρειάζεται. Ο εργατικός έλεγχος είναι κομβικό σημείο του μεταβατικού προγράμματος που προτείνουμε και θα είναι συστατικό στοιχείο ελέγχου και διαφάνειας της όλης διαδικασίας.

Έχετε πραγματικά σχέδιο όταν λέτε “νομιμοποίηση όλων των μεταναστών” και αν ναι ποιο είναι αυτό;

Στην Ελλάδα εισρέουν πλέον χιλιάδες μετανάστες και κυρίως πρόσφυγες. Η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχει τελικό προορισμό την Ελλάδα, αλλά τη μετάβαση σε άλλες χώρες της Ευρώπης με καλύτερες προοπτικές για δουλειά. Από την πατρίδα τους τους ξεριζώνουν με βίαιο τρόπο αφενός η φτώχεια και υπανάπτυξη και αφετέρου ο πόλεμος. Και για τα δύο έχουν καθοριστική ευθύνη οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Για μας είναι αδιανόητο να αντιμετωπίζονται ως ”εισβολείς”.

Σε κάθε περίπτωση η δρομολόγηση της νομιμοποίησης των μεταναστών και προσφύγων, διαλύει τα κυκλώματα λαθρεμπορίας ανθρώπων, παράνομης και δουλικής απασχόλησης και γενικά καταργεί το ίδιο το καθεστώς παρανομίας τους. Μόνο με αυτό τον τρόπο, μπορεί να αντιμετωπιστεί η ροή μεταναστών και προσφύγων από θέσεις αλληλεγγύης και υπεράσπισης των πιο φτωχών και κατατρεγμένων του κόσμου.

Και το βασικότερο για όσους είναι ήδη εργαζόμενοι η νομιμοποίηση και η κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων, δρα ως φραγμός στην εργοδοτική υπερεκμετάλλευσή τους, αποτρέπει την πτώση του μεροκάματου και δίνει τη δυνατότητα από κοινού πάλης για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας ελλήνων και ξένων. Από την άλλη οδηγεί στην αποδυνάμωση του ακροδεξιού – φασιστικού επιχειρήματος πως για την ανεργία και τα μεροκάματα φταίνε οι ξένοι εργάτες και όχι η χωρίς διακρίσεις αδηφαγία της εργοδοσίας – κεφαλαίου.

Ιδιαίτερη μνεία πάντως έγινε για το προεκλογικό σποτ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΕΕΚ:

Το σενάριο παρομοιάζει την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτά με τις σχέσεις γυναικών με προαγωγούς, από τους οποίους πρέπει να ξεφύγουν και να αναπνεύσουν ελεύθερες αέρα.

“Διαλέγουμε τον δρόμο της ανατροπής – Όχι μέχρι το τέλος σε μνημόνια- χρέος-ευρώ/ΕΕ-κεφάλαιο”, αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα του τηλεοπτικού σποτ.

Οι απαντήσεις θα εμφανίζονται στο site της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στη σελίδα  http://antarsya.gr/ask-antarsya

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα