Μπορεί πραγματικά η Beyoncé να βοηθήσει την Κάμαλα Χάρις;

Διαβάζεται σε 5'
Η Beyoncé στην προεκλογική συγκέντρωση της Κάμαλα Χάρις στο Χιούστον
Η Beyoncé στην προεκλογική συγκέντρωση της Κάμαλα Χάρις στο Χιούστον 2024 Annie Mulligan/AP Photo

Η Beyoncé υποστήριξε και επίσημα την Κάμαλα Χάρις στη μεγαλύτερη προεκλογική συγκέντρωση μέχρι σήμερα. Έχει όμως καμία σημασία;

Beyoncé άκουγαν και Beyoncé δεν έβλεπαν τον τελευταίο καιρό οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ, ιδίως μετά την έντονη φημολογία πως η διάσημη καλλιτέχνιδα θα εμφανιζόταν στην τελευταία βραδιά του Συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Έφτασε όμως η μεγάλη στιγμή και το βράδυ της 25ης Οκτωβρίου, η Beyoncé έκανε την πολυαναμενόμενη guest εμφάνισή της στη γενέτειρά της, το Χιούστον, όπου η Κάμαλα Χάρις πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη προεκλογική συγκέντρωσή της μέχρι σήμερα. Η Beyoncé ανέβηκε στη σκηνή -την προλόγισε η μητέρα της Tina Knowles- έχοντας στο πλευρό της τη φίλη της και πρώην μέλος των Destiny’s Child, Kelly Rowland και υποστήριξε και επίσημα τη Χάρις μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους στο στάδιο Shell Energy Stadium.

Δεν είμαι εδώ ως διασημότητα. Δεν είμαι εδώ ως πολιτικός. Είμαι εδώ ως μητέρα“, δήλωσε αρχικά η Beyoncé. “Μια μητέρα που νοιάζεται βαθιά για τον κόσμο στον οποίο ζουν τα παιδιά μου και όλα τα παιδιά μας, έναν κόσμο όπου έχουμε την ελευθερία να ελέγχουμε το σώμα μας, έναν κόσμο όπου δεν είμαστε διχασμένοι”.

Η συγκέντρωση επικεντρώθηκε στα αναπαραγωγικά δικαιώματα και στόχος της αντιπροέδρου της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν να ακούσει όλη η χώρα το ηχηρό της μήνυμα: η απαγόρευση των αμβλώσεων στο Τέξας θα μπορούσε να γίνει το εθνικό πρότυπο, αν ο Ντόναλντ Τραμπ λάβει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Κατά τη διάρκεια των τεσσεράμισι λεπτών ομιλίας της, η Beyoncé προέτρεψε όλους όσους την παρακολουθούσαν να ψηφίσουν και τόνισε συγκεκριμένα την πεποίθησή της ότι οι Τεξανοί έχουν τη δύναμη να “αλλάξουν το μέλλον”. Και ενώ ορισμένοι θαυμαστές ήλπιζαν ότι θα έπαιρνε το μικρόφωνο για να τραγουδήσει, η Beyoncé ανέδειξε ένα διαφορετικό “είδος” τραγουδιού.

Η Beyoncé και η Kelly Rowland στην προεκλογική συγκέντρωση της Κάμαλα Χάρις στο Χιούστον
Η Beyoncé και η Kelly Rowland στην προεκλογική συγκέντρωση της Κάμαλα Χάρις στο Χιούστον 2024 Annie Mulligan/AP Photo

“Ήρθε η ώρα για την Αμερική να τραγουδήσει ένα νέο τραγούδι… Είστε όλοι έτοιμοι να προσθέσετε τη φωνή σας; Γιατί εγώ είμαι. Ας το κάνουμε λοιπόν!”, είπε χαρακτηριστικά.

Μπορεί η Κάμαλα Χάρις να γέμισε το γήπεδο του Χιούστον και η Beyoncé να ήταν η απόλυτη guest star της βραδιάς, ωστόσο η νίκη της υποψήφιας των Δημοκρατικών στη συγκεκριμένη πολιτεία είναι μάλλον απίθανη. Για την ακρίβεια, η νίκη δεν είναι καν το ζητούμενο.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορεί η Beyoncé να βοηθήσει ουσιαστικά τη Χάρις; 

Η Beyoncé έγινε η τελευταία διασημότητα με τόσο μεγάλη επιρροή που υποστήριξε ανοιχτά τη Χάρις, κάτι που είχε κάνει σιωπηρά, όταν της επέτρεψε να χρησιμοποιήσει το τραγούδι “Freedom” κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας.

Η Beyoncé με την Κάμαλα Χάρις
Η Beyoncé με την Κάμαλα Χάρις 2024 Annie Mulligan/AP Photo

Αν και δεν έχει διαπιστωθεί ότι το να στηρίζουν ανοιχτά οι διάσημοι τα πολιτικά πρόσωπα επηρεάζουν απαραίτητα τους ψηφοφόρους, η υποστήριξη της Beyoncé θα μπορούσε να παρακινήσει τους θαυμαστές της να συμμετάσχουν στις εκλογές. Αυτό θα μπορούσε να έρθει με τη μορφή αυξημένης εγγραφής ψηφοφόρων ή υψηλότερης συμμετοχής μεταξύ των νέων ψηφοφόρων, των γυναικών και των μαύρων ψηφοφόρων – που είναι και τα βασικά μέλη του κοινού της Beyoncé – όσο και κρίσιμες εκλογικές ομάδες των Δημοκρατικών που το κόμμα χρειάζεται να εμφανιστούν στις κάλπες σε μεγάλους αριθμούς στις 5 Νοεμβρίου.

“Αν ξαφνικά δείτε στο feed σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στο TikTok ή οπουδήποτε αλλού, την αγαπημένη σας διασημότητα ότι έχει κάνει μια συνέντευξη ή είχε μια συνομιλία με έναν πολιτικό, ο συγκεκριμένος πολιτικός είναι πολύ πιο πιθανό να κερδίσει έδαφος μόνο και μόνο επειδή κέρδισε την προσοχή συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων”, αναφέρει στο Northeastern Global News η Josephine Harmon, επίκουρη καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Northeastern στο Λονδίνο.

Η υποστήριξη της Beyoncé στην Κάμαλα Χάρις θα μπορούσε να ενισχύσει την αξιοπιστία της μεταξύ των ακροατών της και να αυξήσει την απήχησή της, δεδομένης της δημοτικότητας και της μεγάλης επιρροής της τραγουδίστριας. Ένας θαυμαστής που ήδη κλίνει προς τους Δημοκρατικούς θα μπορούσε να παρακινηθεί να εγγραφεί για να ψηφίσει ή να παρακολουθήσει μια συγκέντρωση, λόγω του ότι το είδωλό του έχει υποστηρίξει ανοιχτά την υποψήφια για την προεδρία.

Η συγκέντρωση στο “βαθύ κόκκινο (σ.σ. των Ρεμπουπλικάνων)” Τέξας έρχεται καθώς η αντιπρόεδρος Χάρις βρίσκεται σε “νεκρό σημείο” σε εθνικό επίπεδο με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και καθώς ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη Γερουσία του Τέξας Κόλιν Άλεντ μειώνει τη διαφορά από τον αντίπαλό του από το GOP, τον γερουσιαστή Τεντ Κρουζ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα