Debate σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων
Δυνατότητες προγραμματικής συζήτησης ανάμεσα στις δυνάμεις του κέντρου και της αριστεράς ανέδειξε η τηλεμαχία των αρχηγών. Απομόνωση για τον Κυριακο Μητσοτάκη στο ζήτημα των υποκλοπών και του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου.
- 11 Μαΐου 2023 06:12
Την ύπαρξη δυνατοτήτων προγραμματικών συζήτησης των προοδευτικών δυνάμεων που μπορούν να καθορίσουν το μετεκλογικό σκηνικό ανέδειξε το debate των πολιτικών αρχηγών. Παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για μία σαφώς ανταγωνιστική διαδικασία στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου που οδήγησε τους πολιτικούς αρχηγούς να εστιάσουν στο διακριτό στίγμα των κομμάτων τους και να διατηρήσουν τις προεκλογικές τους «γραμμές». Η «σφιχτή» διαδικασία των «παράλληλων μονολόγων» δεν επέτρεψε να «ανοίξει η βεντάλια» της αντιπαράθεσης απόψεων στο βαθμό που απαιτεί η ολόπλευρή ενημέρωση των πολιτών. Παρόλα αυτά ήταν εμφανές στην άθροιση των πολιτικών θέσεων που καταγράφθηκαν η πολιτική απομόνωση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη που βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής, ιδίως για το ζήτημα των υποκλοπών. Αντίθετα όσον αφορά τα κόμματα του κέντρου και της αριστεράς υπήρξαν, όπως αναφέραμε, «αποχρώσες ενδείξεις» σχετικά με το ότι υφίσταται προγραμματικό «έδαφος» αναζήτησης συγκλίσεων.
Τα κομβικά σημεία
Ένα βασικό πολιτικό στοιχείο της χθεσινο-βραδυνής τηλεμαχίας ήταν το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε όχι μόνον απομονωμένος, αλλά και απέναντι σε ένα –έστω ακούσιο- «μέτωπο» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα των υποκλοπών. Το ζήτημα αυτό έφερε στο προσκήνιο η ερώτηση της Ράνιας Τζήμα που ανέδειξε ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να απαντήσει για τους λόγους που οδήγησαν στην παραίτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και υπουργών της κυβέρνησης. Όμως άμεσα «την σκυτάλη» πήραν οι Αλέξης Τσιπρας και Νίκος Ανδρουλάκης που «θυσίασαν» τμήμα του λιγοστού χρόνου που διέθεταν προκειμένου να αναφερθούν στο ζήτημα αυτό.
Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας σε μία «έκρηξη» απαίτησε από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να «δώσει σήμερα κάποιες εξηγήσεις» αναρωτώμενος «πώς θα συνεργαστώ αύριο με τον κ.Ανδρουλάκη αν ήταν κατάσκοπος» και θέτοντας το ερώτημα του «για ποιο λόγο παρακολουθείται ο αρχηγός του στρατεύματος». Πολύ πιο πέρα το πήγε ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολιάζοντας «εγώ δεν είμαι επικίνδυνος για την δημοκρατία. Ήμουν όμως επικίνδυνος για την Νέα Δημοκρατία, γι αυτό παρακολουθήθηκα». Μάλιστα ανέφερε πως «ο στόχος μου είναι να πάνε φυλακή αυτοί που έστησαν το παρακράτος» μιλώντας ακόμη και για συγγενείς του πρωθυπουργού. Συνολικά η εικόνα που δόθηκε με αφορμή το συγκεκριμένο για το συγκεκριμένο ζήτημα πώς το θέμα της κεκτημένου του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου αποτελεί κοινό τόπο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αφού αμφότεροι οι αρχηγοί αναφέρθηκαν και στην έκθεση της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «στρίμωγμα» αυτό στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ίσως ο λόγος που τον οδήγησε να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά δημόσια τον όρο «σκάνδαλο των υποκλοπών».
Παράλληλα δεν πέρασε απαρατήρητη η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στα ζητήματα που αφορούν την οργάνωση του κράτους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διέθεσε χρόνο από τις παρεμβάσεις του για να δηλώσει ότι συμφωνεί με την αρχή που έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης σχετικά με το να γίνονται προσλήψεις στο δημόσιο δίχως κομματικά κριτήρια. Αυτό παρά το γεγονός ότι ο Νίκος Άνδρουλάκης έψεξε στην συνέχεια το διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2015-2019 μιλώντας για ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ που διορίστηκε διοικητής σε νοσοκομείο. Επίσης κατά την διάρκεια της τηλεμαχίας αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αναδείχθηκε ούτε από το ΠΑΣΟΚ, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ η διχογνωμία που καταγράφθηκε το τελευταίο διάστημα σχετικά με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ποιο από τα δύο κόμματα μπορεί να επικαλείται τις πολιτικές του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε μάλιστα σε αυτό το θέμα μιλώντας για τα συνθήματα του παρελθόντος σχολιάζοντας πως «οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν συνθήματα που η ζωή τα κάνει επίκαιρα». Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παράφρασε ένα σύνθημα του ΚΚΕ («Ο λαός σώζει τον λαό») επισημαίνοντας πως «αυτό που μπορεί να σώσει τον λαό είναι η ενότητα».
Χαμηλούς τόνους απέναντι στα υπόλοιπα κόμματα της αριστεράς κράτησε ο γραμματέας του Μέρα 25 Γιάννης Βαρουφάκης. Μάλιστα αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα του Ευρώ αναλύοντας το πρόγραμμα «Δήμητρα» ως εναλλακτικό σύστημα πληρωμών προκειμένου να αποφεύγονται οι υπερχρεώσεις των τραπεζών. Διευκρινίζοντας πως «ποτέ δεν καταθέσαμε πρόταση για παράλληλο νόμισμα». Ο γραμματέας του Μέρα 25 παρά το ότι εμφανίστηκε αντίθετος στην προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας αναφέρθηκε στην προεκλογική του πρόθεση να υπάρξει συζήτηση των προοδευτικών δυνάμεων προκειμένου να αναζητηθεί κοινός τόπος αν και «όχι κατ’ ανάγκη για να συμφωνήσουμε». Επισήμανε ότι για μια τέτοια διαδικασία δεν επαρκούν οι τρείς ημέρες, θέτοντας με επίταση το ζήτημα του χρονικού περιορισμού. Σημείωσε επίσης πως αντίληψή του είναι ότι «πρέπει να σεβαστούμε την απλή αναλογική στην πράξη, άρα να είσαι έτοιμος να παραμερίσεις προσωπικές πικρίες, αντεγκλήσεις, το παρελθόν».
Ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, φρόντισε να κρατήσει πλήρεις αποστάσεις από τα σενάρια περί μετεκλογικών συνεργασιών. Σημειώνοντας μάλιστα σε μία αποστροφή του πως «ξύνεται πολύ στην γκλίτσα του τσοπάνη ο κ. Τσίπρας με το ΚΚΕ και την μούφα προοδευτική διακυβέρνηση». Πάντως νωρίτερα είχε αναφερθεί σε δηλώσεις του για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίνωντας ««μια απαραίτητη διευκρίνηση. Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι Μητσοτάκης και Τσίπρας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδιοι, λέμε ότι έχουν κοινά προγράμματα, έχουν κοινές στρατηγικές επιλογές». Μια τοποθέτηση που έγινε δεκτή με θετικό τρόπο από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα αμέσως μετά το debate δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «υπάρχει μια μετατόπιση στην πραγματικότητα και στον ρεαλισμό. Οι πολίτες το καταλαβαίνουν».
Τα δύο σχέδια
Πάντως – όπως ήταν αναμενόμενο – από το debate προέκυψε και το βασικό εκλογικό επίδικο μια και αναδείχθηκαν με σαφήνεια οι σαφείς διαφορές των δυο βασικών πόλων που θα διεκδικήσουν την πρωτοκαθεδρία στις εκλογές: Της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέδειξαν την επιμονή της Νέας Δημοκρατίας στις ασκούμενες πολιτικές για το καθοριστικό για τις εκλογές ζήτημα της ακρίβειας. Με τον πρωθυπουργό να κάνει κάποιες αόριστες αναφορές στο ενδεχόμενο επέκτασης της επιδοματικής πολιτικής και για το δεύτερο 6μηνο του 2023. Αρνήθηκε επίσης κάθε λογική παρέμβασης στην αγορά προβλέποντας γενικώς μείωση των ανατιμήσεων. Καταδεικνύοντας έτσι την απόσταση από την απαίτηση των πολιτών για άμεση αλλαγή της κατάστασης.
Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας παράθεσε το σχέδιο της προοδευτικής διακυβέρνησης αναφερόμενος κυρίως στα 11 δεσμεύσεις του για το «Συμβόλαιο Πολιτικής Αλλαγής». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές οι πολίτες «έχουν στην δυνατότητα στα χέρια τους να φέρουν μια μεγάλη αλλαγή». Τονίζοντας πως «δεν μας αξίζει η Ελλάδα της αισχροκέρδειας, της οικογεινοκρατίας» και ότι «νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ένα σημαντικό μεγάλο βήμα για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας». Τόνισε πως «ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία να κυβέρνήσουμε με το δικό μας πρόγραμμα και όχι με τους εξαναγκασμούς της τρόικα».
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις