Διαφωνεί ο Κουβέλης με την πρόταση Παπούλια

Διαφωνεί ο Κουβέλης με την πρόταση Παπούλια
Στιγμιότυπο από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο, Δευτέρα 14 Μαΐου 2012, με την συμμετοχή του προέδρου της "Δημοκρατικής Αριστεράς", Φώτη Κουβέλη, του προέδρου της "Νέας Δημοκρατίας", Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. (EUROKINISSI // ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα, ως προς την εξεύρεση λύσης για το σχηματισμό κυβέρνησης όποιας μορφής. Ξεκάθαρα αρνητικός και ο Φώτης Κουβέλης

Από την αρχή έγινε ξανά σαφής – είχε γίνει πάλι στην προηγούμενη του δήλωση- πως ο Φώτης Κουβέλης δεν υποχωρεί και θέλει κυβέρνηση με σχεδόν όλα τα κόμματα μέσα.

Έτσι, ξεκίνησε λέγοντας:
“Ανταποκρίθηκα (στην πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας) γιατί είχα υποχρέωση θεσμικού χαρακτήρα”, ήτοι προσήλθα διότι ήμουν υποχρεωμένος και μόνο.

Και η συνέχεια της ανακοίνωσης ήταν ακόμα πιο ξεκάθαρη:

“Είναι γνωστό πως η ΔΗΜΑΡ και εγώ προσωπικά έχουμε προτείνει από θέση υπευθυνότητας και όταν η εντολή βρισκόταν στα χέρια του δεύτερου κόμματος και του κ. Τσίπρα, ότι θα μπορούσε να σχηματισθεί κυβέρνηση της Αριστεράς ή έστω με τη σφραγίδα της Αριστεράς.

Δεν αξιοποιήθηκε εκείνη η εντολή στον κ. Τσίπρα.

Προσήλθα πάλι και κατέθεσα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση, με την προϋπόθεση πως θα εκφράζει την επιθυμία του λαού, στις έξι Μαϊου”.

Ο κύριος Κουβέλης επισήμανε ξανά πως “διαβάζει” εκείνος το αποτέλεσμα των εκλογών: 

“Αποδέσμευση από το μνημόνιο και παραμονή στο ευρώ και να εκφράζεται με τη συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων που αναφέρονται στα προηγούμενα πολιτικά στοιχεία που ανέφερα”.

Στο σημείο αυτό επιτέθηκε ξεκάθαρα στο ΣΥΡΙΖΑ:

“Δεν έγινε γιατί δεν θέλησε αυτή την εντολή το δεύτερο κόμμα.

Έτσι εχτές το βράδυ αποδείχθηκε πως δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την πρωτοβουλία και μας κάλεσε εκ νέου σήμερα και ανεζήτησε τη δυνατότητα να συγκεντρωθεί κυβέρνηση από προσωπικότητες.

Είπα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως μία κυβέρνηση η οποία θα σχηματισθεί από τεχνοκράτες αποτελεί την ήττα της πολιτικής.

Ακόμα και να μπορούσε να σχηματισθεί, θα έπρεπε να συγκεντρώνει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.

Και πάλι επέμεινα στην πρόταση μου.

Αύριο ο Πρόεδρος θα συγκαλέσει σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων, στις δύο το μεσημέρι.

Η ΔΗΜΑΡ παραμένει σταθερή στην άποψή της ότι εκείνο που χρειάζεται η χώρα είναι η οικουμενική κυβέρνηση με τα στοχιεάι που προανέφερα.

Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και κυρίως ξέρουμε πολύ καλά πως η χώρα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και σταδιακά την απαγκίστρωση από τις ρυθμίσεις του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.

Η ΔΗΜΑΡ έκανε ότι ήταν δυνατόν για να υπάρξει λύση.

θα προσέλθω ξανά και αύριο το μεσημέρι και πάντα με την επισήμανση ότι το οποιοδήποτε οικουμενικό σχήμα θα πρέπει να αντιστοιχείται σε εκείνο που θέλησε ο λαός.

Μία συμμετοχή (στην οικουμενική κυβέρνηση) που θα αποδεσμεύει από το μνημόνιο αλλά κρατά σταθερά την Ελλάδα στην ευρωζώνη και το ευρώ”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα