Εκλογές 2015: Πρωτιά στη ΝΔ, σταθερότητα στη χώρα το μήνυμα Μεϊμαράκη

Εκλογές 2015: Πρωτιά στη ΝΔ, σταθερότητα στη χώρα το μήνυμα Μεϊμαράκη
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΕΥΑΓ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ Eurokinissi

Από το «δημοσκοπικό ναδίρ» στο «ντέρμπυ», η πρωτιά της ΝΔ όρος για την πολιτική σταθερότητα της χώρας, «σε στρατηγικό κενό ο Τσίπρας», κρίσιμο το επόμενο εξάμηνο. Ο τελικός απολογισμός της προεκλογικός περιόδου για τη ΝΔ και ο εκλογικός στόχος της Συγγρού

Σε δύο συντεταγμένες κινούνται στη Λεωφόρο Συγγρού περιμένοντας το αποτέλεσμα της κάλπης. Αφενός μεν στο γαλάζιο στρατόπεδο εμφανίζονται αισιόδοξοι, με το Βαγγέλη Μεϊμαράκη να δηλώνει βέβαιος για την πρωτιά της ΝΔ, αφετέρου απορρίπτουν το αμερικάνικο δόγμα «ο πρώτος είναι τα πάντα και ο δεύτερος τίποτα».

Στην τελική αποτίμηση που έκαναν οι επιτελείς του προέδρου της ΝΔ λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες κυριαρχεί η εκτίμηση πως ασχέτως του αποτελέσματος «ο Αλέξης Τσίπρας έχει εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο» και αυτό γιατί ακόμα και στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές και αναδειχτεί εκ νέου στην κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αντέξει το βάρος της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να λέει συχνά πυκνά σε συνομιλητές του ότι «ο Τσίπρας εύχεται να μην είναι πρώτος».

Αυτή ήταν και παραμένει η βασική εκτίμηση των συνεργατών του Βαγγέλη Μεϊμαράκη που καθόρισε την προεκλογική στρατηγική της αποφυγής οποιασδήποτε υπόσχεσης που θα καλλιεργούσε προσδοκίες στους πολίτες, καθώς μετεκλογικά θα ήταν ανέφικτο να ικανοποιηθούν, αλλά και της θέσης του προέδρου της ΝΔ πως «μόνο με πρωτιά της ΝΔ θα υπάρξει σταθερή κυβέρνηση».

Στη βάση της παραδοχής ότι «ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε στρατηγικό κενό», ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επέλεξε τη στρατηγική της συνεννόησης προτάσσοντας την «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης» προκειμένου η ΝΔ να μπορεί να πιέζει το ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση της πολιτικής σταθερότητας οποιοδήποτε και αν είναι το εκλογικό τοπίο και αυτό γιατί στη ΝΔ δεν επιθυμούν να διευκολύνουν το ΣΥΡΙΖΑ να αποσείσει τις ευθύνες του για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που έφερε το τρίτο μνημόνιο.

Η αφετηρία της σκέψης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το ενδεχόμενο μιας συγκυβέρνησης των δύο κομμάτων αν και είναι θετική, ταυτόχρονα δεν παραλείπει πως «το πρώτο κόμμα έχει την ευθύνη να σχηματίσει κυβέρνηση» και θεωρεί ότι η μονοδιάστατη κατεύθυνση των συμμαχιών στην οποία επέλεξε προεκλογικά να κινηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,  έχει εγκλωβίσει τον Αλέξη Τσίπρα σε κυβερνητικά σχήματα που ακόμα και αν ευοδωθούν με βάση μια πιθανή εκλογική αριθμητική δεν θα μακροημερεύσουν. Στη ΝΔ θεωρούν μάλιστα ότι το εξάμηνο που ακολουθεί θα είναι το κρισιμότερο χρονικό διάστημα τόσο για τη χώρα όσο και για την πορεία του πολιτικού συστήματος. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως το στοίχημα για την ηγεσία της Συγγρού είναι να κρατήσει και να ξεπεράσει τα ποσοστά του Ιανουαρίου, στόχος εφικτός σύμφωνα με τους συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που επισημαίνουν το υψηλό ποσοστό συσπείρωσης που εμφανίζεται δημοσκοπικά, αλλά και εστιάζουν στα μηνύματα που εισπράττουν από την επαφή τους με τους πολίτες «μετά από πολλά χρόνια» όπως λένε χαρακτηριστικά. Αυτό εκτιμούν ότι είναι το κλειδί για να διεκδικήσει η ΝΔ με αξιώσεις να κόψει πρώτη το νήμα της εκλογικής κούρσας.

Ωστόσο οι επιτελείς της Συγγρού δεν χάνουν την ευκαιρία να τονίζουν ότι το γεγονός πως φτάνουν στην εκλογική μάχη έχοντας μετατρέψει σε ντέρμπυ μια αναμέτρηση η οποία στην εκκίνησή της φαινόταν χαμένη από χέρι και αυτό το αποκομίζουν στα «κέρδη» για τη ΝΔ. Το μεγαλύτερο κέρδος που επισημαίνουν οι συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι πως στο εξωτερικό αναζητούν πιο πυκνές επαφές με τη ΝΔ το τελευταίο διάστημα και δείχνουν διάθεση αναθεώρησης των υπολογισμών που έκαναν μέχρι πριν λίγο καιρό για την παντοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Επιπλέον ο βασικός πυλώνας της ΝΔ, που είναι το πολυπληθές καραμανλικό στρατόπεδο πιστώνει στο Βαγγέλη Μεϊμαράκη το ότι «πήρε το κόμμα από το δημοσκοπικό ναδίρ και το ξαναζωντάνεψε» θεωρώντας ότι «είτε πάρει είτε όχι το ματς είναι ήδη νικητής». Μάλιστα στελέχη του περιβάλλοντος του προέδρου της ΝΔ θεωρούν ότι αν η προεκλογική περίοδος ήταν έστω και μια εβδομάδα μεγαλύτερη θα μιλούσαν με απόλυτη σιγουριά για πρωτιά της ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα