Εκλογές 2015: Συνεννόηση, συνεννόηση, αλλά… λέει τώρα η ΝΔ

Εκλογές 2015: Συνεννόηση, συνεννόηση, αλλά… λέει τώρα η ΝΔ
Ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη στην Ομόνοια την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Στην τελική ευθεία προς την κάλπη, ο Μεϊμαράκης παίζει για άλλη μία φορά το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας ως βασικό διακύβευμα των εκλογών. Και αυτό σημαίνει πως η ΝΔ επενδύει πολιτικά στη γραμμή της συναίνεσης και της ενότητας, αλλά δηλώνει πλέον ότι θα συνεργαστεί μόνο με όποιον επιθυμεί τη συνεργασία. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη απορρίψει σενάρια συγκυβέρνησης

Την πολιτική σταθερότητα ως το βασικό διακύβευμα της κάλπης προβάλλει με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην τελική ευθεία για τις δεύτερες εκλογές του 2015, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Στην κεντρική προεκλογική του ομιλία όμως χθες στην Ομόνοια ξεκαθάρισε ότι θα συνεργαστεί μόνο με όποιον επιθυμεί τη συνεργασία. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη απορρίψει σενάρια συγκυβέρνησης με τη ΝΔ ως “παρά φύσιν”.

Η Ν.Δ από την προκήρυξη των εκλογών είχε επενδύσει στη γραμμή της συναίνεσης και της εθνικής ενότητας, όταν ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για αυτοδυναμία. Καθώς εν τω μεταξύ το double score του Ιουνίου έγινε -σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις- ντέρμπι, στη Συγγρού θεωρούν ότι αυτό οφείλεται και στη στρατηγική αυτή επιλογή, αλλά και στον παράγοντα “Βαγγέλας”.

Η κυβερνητική σταθερότητα και η ικανότητα διακυβέρνησης αποτελούν άλλωστε επιχειρήματα ικανά να διαφοροποιήσουν την ψήφο στη ΝΔ από την ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ, κόμματα που πλέον συμφωνούν στο μνημονιακό δρόμο εξ ανάγκης παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εν τω μεταξύ όμως, η στρατηγική της προθυμίας για συνεργασία με όλους έχει εξαντλήσει τα περιθώρια της, ενώ στα επιχειρήματα της ΝΔ με στόχο τους αναποφάσιστους κεντρώους έχει προστεθεί ο κίνδυνος νέας διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της κίνησης των 53. Αυτό σημαίνει προφανώς πως τίθεται εκ προοιμίου εν αμφιβόλω η σταθερότητα όποιας κυβέρνησης με συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

“Τι θα γίνει, θα ξαναπάμε σε εκλογές; Κάθε πέντε μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει εσωκομματικά προβλήματα και θα οδηγεί τη χώρα σε αστάθεια;” διερωτήθηκε χαρακτηριστικά χθες ο κ.Μεϊμαράκης.

Επέμεινε όμως στη διακυβέρνηση με μία “εθνική ομάδα”, λέγοντας: “Αυτή είναι η δική μου επιλογή, είναι το μοντέλο που θα εφαρμόσω από Δευτέρα ως υπεύθυνος πρωθυπουργός” καθώς “για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος χρειάζεται να ενώσουμε τα χέρια”.

Τόνισε όμως επίσης ότι κεντρική απόφαση είναι να ξεμπερδέψουμε γρήγορα με τα δύσκολα και να επιτύχουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο κ.Μεϊμαράκης επανέλαβε επιπλέον ότι δεν έταξε, ούτε τάζει τίποτε.

Γνωρίζει άλλωστε πως όποια και να είναι τελικά η ακριβής σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, αυτή θα πρέπει να προχωρήσει το πρώτο εξάμηνο με τα καυτά θέματα, ώστε να ελπίζει στη συνέχεια σε βελτίωση των όρων και συνθηκών, καθώς οι δανειστές αναμένουν όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της κάλπης αυτή τη φορά να εφαρμοστούν όσα η χώρα έχει υπογράψει. Και αυτό δε γίνεται χωρίς μία ευρύτερη κοινωνική συναίνεση, έστω και εάν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα.

Παρά τη νέα σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε στο ΣΥΡΙΖΑ χθες και στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά (τον αποκάλεσε μεταξύ άλλων πωλητή υποσχέσεων), ο κ.Μεϊμαράκης θέλησε να δείξει ότι απευθύνεται σε όλους τους ψηφοφόρους χωρίς να κουνά το δάχτυλο ή να εμμένει σε λογικές δικαίωσης: “Η Ελλάδα μας χρειάζεται όλους, εμείς δεν είπαμε σε κανέναν θα σας τελειώσουμε. Ό,τι και εάν ψήφισαν τα παιδιά και οι γονείς τους είναι ελληνόπουλα, είναι ‘Ελληνες, μας νοιάζει μόνο να προχωρήσουμε μαζί”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα