Εκλογές 2015: Θεοδωράκης: Και θα συνεργασθούμε και θα συμβιβαστούμε αν χρειαστεί. Έτσι προχωράει η ζωή
Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε για τη στάση του Ποταμιού ενόψει των εκλογών, διευκρίνισε πως δεν είναι δεδομένη η συμμετοχή του στην επόμενη κυβέρνηση και τόνισε πως η δημιουργική αντιπολίτευσή τους παρέσυρε θετικά και τα άλλα κόμματα
- 13 Σεπτεμβρίου 2015 10:10
Κυβερνητικές συνεργασίες με κορμό νέα πρόσωπα και όχι την ανακύκλωση παλαιών προσώπων προτείνει ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέντευξη του στο “Έθνος της Κυριακής” και τη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη.
“Έχει μεγάλη σημασία και η μία ψήφος σε αυτές τις εκλογές” τονίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού, αναφέροντας παράλληλα ότι ένα δυνατό Ποτάμι θα προτείνει τη δημιουργία ενός μικρού κυβερνητικού σχήματος, όπου δεν θα είναι πλειοψηφία οι παλιοί υπουργοί και οι μεταρρυθμίσεις θα βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής που θα εφαρμοστεί. “Αν το Ποτάμι έχει ένα 10% τότε θα μας ακούσουν” λέει χαρακτηριστικά, ενώ κάνει και μια μικρή αποτίμηση για την παρουσία του κινήματος μέχρι σήμερα λέγοντας “Το Ποτάμι προσπάθησε να κάνει όλα αυτά που θεωρούνταν απαγορευμένα στην Ελλάδα. Στην Βουλή δεν μπήκαμε σε στρατόπεδα. Κάναμε δημιουργική αντιπολίτευση. Καταθέταμε για όλα πλήρης προτάσεις. Στηρίξαμε τη χώρα στην Ευρώπη”.
“Μια κυβέρνηση που δεν θα είναι ανακύκλωση παλιών προσώπων. Αυτό τουλάχιστον θα ήθελα εγώ και νομίζω οι περισσότεροι Έλληνες. Τους πληρώσαμε ακριβά και τους Συριζαίους και τους Νεοδημοκράτες και τα προβλήματα δεν λύθηκαν” ανέφερε και συμπλήρωσε: “Μπορεί τα παλιά υλικά να συνεργασθούν μεταξύ τους. Κοιτάξτε. Εμείς έχουμε σχέδιο για τη χώρα, έχουμε και τους ανθρώπους και νομίζω ότι σε αυτή την σύντομη προεκλογική περίοδο το αποδείξαμε”.
Θα συμβιβαστούμε αν χρειαστεί
“Και θα συνεργασθούμε και θα συμβιβασθούμε αν χρειαστεί. Έτσι προχωράει η ζωή. Μόνο στην Ελλάδα η λέξη συμβιβασμός ηχεί σαν ντροπή” αναφέρει στη συνέχεια, τονίζοντας όμως πως σημασία έχει “να συμβιβαστείς για να πάει η χώρα μπροστά όχι για να γυρίσουμε πίσω. Γιαυτό λέμε ότι μεγάλη σημασία και η μία ψήφος σε αυτές τις εκλογές. Θέλουμε κυβέρνηση από το παρελθόν ή θέλουμε λύσεις;”.
Άλλο η πολιτική συμφωνία και άλλο η συμμετοχή σε κυβέρνηση
“Άλλο η πολιτική συμφωνία για τις προτεραιότητες που έχει ανάγκη η χώρα και άλλο η συμμετοχή στην κυβέρνηση” αναφέρει ο κ. Θεοδωράκης για τη συμμετοχή του Ποταμιού σε κυβέρνηση. “Όλα εξαρτώνται από το ποσοστό. Αν ο λαός ψαλιδίσει τους δύο μεγάλους και δυναμώσει το Ποτάμι θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα αλλαγής. Αν το Ποτάμι έχει ένα 10% τότε θα μας ακούσουν” ανέφερε.
“Μπορούμε να διορθώσουμε κάποια από τα λάθη του Τσίπρα. Δεν μπορούμε να τα διορθώσουμε όλα. Αλλά αν έχουμε μια κυβέρνηση σοβαρή και με κύρος στην Ευρώπη, μπορεί να κάνει αλλαγές. Αν δουν ότι υπάρχει σχέδιο και προτάσεις θα μας ακούσουν. Και ταυτόχρονα υπάρχουν τομείς που το Μνημόνιο δεν παρεμβαίνει. Η Παιδεία ας πούμε. Το παραγωγικό μοντέλο. Η καινοτομία” σημείωσε.
Η Ευρώπη οφείλει να φροντίσει για τους πρόσφυγες και δεν το κάνει
“Να θυμηθούμε ότι όλοι οι λαοί της Ευρώπης έχουμε υπάρξει κάποια στιγμή πρόσφυγες. Να μην σηκώνουμε λοιπόν το φρύδι” ανέφερε για το θέμα του μεταναστευτικού και συμπκλήρωσε: “Η Ευρώπη οφείλει να φροντίσει για τους πρόσφυγες και δεν το κάνει”.
“Αλλά να σηκώσουμε τα μανίκια. Και ταυτόχρονα να παρέμβει η Ευρώπη στις μεταναστευτικές ροές. Να δώσει κίνητρα και να μην καταλήγουν όλες στην Νότια Ευρώπη. Όλα αυτά τα είπαμε στην κυβέρνηση αλλά οι υπουργοί τους λιαζόντουσαν. Τους τα είπε και η Ευρώπη, τους τα είπε και ο ΟΗΕ. Θα μείνει στην ιστορία η εικόνα με τους 5 υπουργούς να αλληλοσυγχαίρονται για την μετεγκατάσταση 200 μεταναστών, την στιγμή που τα νησιά βούλιαζαν από χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες” ολοκληρώνει για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Κάναμε δημιουργική αντιπολίτευση
“Το Ποτάμι προσπάθησε να κάνει όλα αυτά που θεωρούνταν απαγορευμένα στην Ελλάδα. Στην Βουλή δεν μπήκαμε σε στρατόπεδα. Κάναμε δημιουργική αντιπολίτευση. Καταθέταμε για όλα πλήρης προτάσεις. Στηρίξαμε τη χώρα στην Ευρώπη” είπε για τη θητεία του κόμματος στην περασμένη κοινοβουλευτική περίοδο.
“Παρασύραμε και τα παλιά κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια πιο δημιουργική στάση. Στην πρώτη συνάντηση των αρχηγών μετά το δημοψήφισμα επιβάλαμε την λογική ότι «προέχει το ναι στην Ευρώπη και όχι το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών με τον Τσίπρα». Ίσως το 6% του Ποταμιού να ήταν το πιο ωφέλιμο 6% της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας. Αλλά αυτήν δεν είναι η ώρα του απολογισμού. Έχουμε δρόμο μπροστά μας” ανέφερε.
Πηγή: Έθνος