Εκλογές 2015: Βαλαβάνη: Όσοι επικαλούνται τη ρύθμιση έως 100 δόσεις, γιατί αποκρύβουν ότι το τρίτο μνημόνιο θα την τινάξει στον αέρα;
Η πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα και αναρωτιέται πώς μπορούν από την Κουμουνδούρου να αναφέρονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων, εφόσον την καταργεί το τρίτο μνημόνιο
- 15 Σεπτεμβρίου 2015 23:03
«Το τρίτο μνημόνιο με συγκεκριμένο «πακέτο μέτρων» τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα τη ρύθμιση των 100 δόσεων», αναφέρει σε δήλωσή της η πρ. αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών και σημερινή υποψήφια βουλευτής Β΄Αθηνών της Λαϊκής Ενότητας στις εκλογές της Κυριακής, Νάντια Βαλαβάνη.
Συγκεκριμένα, η κ. Βαλαβάνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεοπτικής αναμέτρησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ως παράδειγμα φιλολαϊκών μέτρων της προηγούμενης κυβέρνησης και τη «ρύθμιση έως 100 δόσεις».
Το παράδειγμα αυτό επαναλαμβάνεται συνέχεια προεκλογικά. Η επίκλησή του είναι βεβαίως σωστή και θεμιτή. Αυτό που δεν είναι ούτε σωστό ούτε θεμιτό, είναι η απόκρυψη ότι τη συγκεκριμένη ρύθμιση τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα το Τρίτο Μνημόνιο με συγκεκριμένο «πακέτο μέτρων»: Το ίδιο ακριβώς που συμπεριλαμβανόταν στο «σχέδιο Γιούνκερ», που απορρίφθηκε με το 62% του ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Σύμφωνα με τα «προαπαιτούμενα», λοιπόν, που ψηφίστηκαν στις 14 Αυγούστου ως τμήμα του Τρίτου Μνημόνιου:
1. Για οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ, σήμερα άτοκες, επιβάλλεται επιτόκιο 5% σε όλα τα νομικά πρόσωπα (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, πολύ μικρές επιχειρήσεις). Στα φυσικά πρόσωπα με οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ, επιβάλλεται ή όχι το ίδιο επιτόκιο ανάλογα με κριτήρια εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας, που θα προσδιοριστούν με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων (έως τις 15.10.2015). Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, υπολογίζουν έτσι θα επιβληθεί επιτόκιο στους μισούς περίπου φορολογούμενους με ρύθμιση αυτής της κατηγορίας.
2. Το επιτόκιο αυξάνεται από 3% σε 5% για όλους όσοι έχουν ρυθμισμένες οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ.
3. Η Φορολογική Διοίκηση, εφόσον το κρίνει σκόπιμο με κριτήρια τα οποία θα συγκεκριμενοποιηθούν από τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (έως τις 15.10.2015), μπορεί ν’ αλλάζει το πλάνο των δόσεων (άρα και το ύψος της δόσης) σε λιγότερες από αυτές, σύμφωνα με τις οποίες έχει γίνει η ρύθμιση–οποτεδήποτε, από τώρα μέχρι του 2023, που λήγει η ρύθμιση για όσους έχουν 100 δόσεις.
Τα παραπάνω θα «πετάξουν» εκτός ρύθμισης χιλιάδες απ’ όσους έκαναν χρήση της ρύθμισης, για να «τακτοποιήσουν» χρέη, που για τους περισσότερους ήταν θηλιά στο λαιμό τους. Αυτό ωστόσο που θα τινάξει τη ρύθμιση στον αέρα είναι ο πιο παράλογος απ’ όλους τους περιορισμούς:
4. Εκτός ρύθμισης θα τίθεται όποιος εξυπηρετεί μεν κανονικά τις δόσεις του, αλλά κάνει έστω και ένα καινούργιο ληξιπρόθεσμο χρέος…
Και για να μην υπάρχει κανένα ερώτημα για οποιαδήποτε περίπτωση «δεύτερης ευκαιρίας», στο Τρίτο Μνημόνιο ορίζεται δεσμευτικά επίσης ότι:
5. Δεν πρόκειται ποτέ ξανά να θεσπιστεί οποιαδήποτε παρόμοια ή παρεμφερής ρύθμιση με αυτή «έως 100 δόσεις».
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι απλά:
– Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά τόσο τη ρύθμιση έως 100 δόσεις, ώστε να τη χρησιμοποιεί ως προεκλογικό επιχείρημα, γιατί ψήφισε τη διάλυση της;
– Εφόσον την επικαλείται προεκλογικά, γιατί δεν ενημερώνει επίσης τον κόσμο ότι με την εφαρμογή του Τρίτου Μνημόνιου η ρύθμιση ετοιμάζεται να τιναχθεί στον αέρα;
– Εφόσον εκλεγεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απ’ τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, προτίθεται να μην τηρήσει την προθεσμία της 15ης Οκτωβρίου 2015 και να μην αλλάξει τους όρους της συμφωνίας που το Ελληνικό Δημόσιο «έκλεισε» με τους φορολογούμενους που ρύθμισαν ανύποπτοι τα χρέη τους από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο αυτής της χρονιάς;
– Εφόσον εφαρμοστεί η σχετική πρόνοια του μνημόνιου, σε έναν χρόνο από σήμερα πόσοι απ’ το 1 εκ. φορολογούμενοι, που ρύθμισαν τα χρέη τους, υπολογίζει ότι θα έχουν απομείνει εντός ρύθμισης; Και τι ποσό απ’ τα συνολικά 7,5 δις ευρώ ρυθμισμένου κεφάλαιου και προσαυξήσεων ρύθμισης, απ’ τα οποία έχει ήδη καταβληθεί, μαζί με τη «ρύθμιση-express» του Μαρτίου, πάνω από 1 δισ. ευρώ, θα έχει απομείνει ακόμα ρυθμισμένο;».
Πηγή: ΑΠΕ