Εκλογές 2019: Το δίλημμα που θέτει ο Μητσοτάκης στους κεντρώους ψηφοφόρους, το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι
Στις ευρωεκλογές “δε χωρούν ίσες αποστάσεις, ούτε ψήφος διαμαρτυρίας” διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΝΔ χθες από τη Λάρισα, θέτοντας ακόμη πιο εμφατικά το δίλημμα με τη ΝΔ ή ουσιαστικά δια της ανοχής με το ΣΥΡΙΖΑ
- 16 Μαΐου 2019 07:18
Συσπείρωση στη Νέα Δημοκρατία όλων των πολιτών που είναι δυσαρεστημένοι από το ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως δε των κεντρώων ψηφοφόρων, επιδιώκει στις ευρωεκλογές ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η αποστροφή της ομιλίας του χθες στη Λάρισα πως στα κρίσιμα διλήμματα αυτής της κάλπης “δε χωρούν ίσες αποστάσεις, ούτε ψήφος διαμαρτυρίας”, ερμηνεύθηκε ως μήνυμα στους ψηφοφόρους των μικρότερων κομμάτων, ιδίως δε του Κινήματος Αλλαγής, καθώς η Φώφη Γεννηματά είναι που κατηγορείται για ίσες αποστάσεις μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ.Μητσοτάκης άλλωστε την περασμένη Παρασκευή στη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης είχε καλέσει την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να “καλιμπράρει τις ίσες αποστάσεις” και της υπενθύμισε με νόημα ότι “στο κάτω κάτω στην ίδια κυβέρνηση ήμασταν, μην τα ξεχνάτε με τόση ευκολία” αναφερόμενος στη συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου.
Ο πρόεδρος της ΝΔ σε κάθε ομιλία του εν όψει των ευρωεκλογών τονίζει εξάλλου το δημοψηφισματικό χαρακτήρα αυτής της αναμέτρησης, προκειμένου όπως έχει ζητήσει να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την πολιτική αλλαγή. Όσο βέβαια πλησιάζει η ώρα της κάλπης, τα διλήμματα τίθενται και πιο εμφατικά και το δίλημμα εν προκειμένω συνοψίζεται στο “με τη ΝΔ ή ουσιαστικά δια της ανοχής με το ΣΥΡΙΖΑ”.
Το δίλημμα αυτό βέβαια δεν αφορά μόνο τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, αλλά και αυτούς του Ποταμιού, το οποίο ελπίζει ότι η χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών και το μετριοπαθές του προφίλ θα το ευνοήσει στις 26 Μαΐου. Αλλά και στους κεντρώους και κεντροδεξιούς, που μπορεί να σκεφτούν να ψηφίσουν κάποιο μικρότερο κόμμα ως διαμαρτυρία, είτε για το Σκοπιανό είτε επηρεασμένοι από τοπικές αντιπαραθέσεις με αφορμή τις δημοτικές εκλογές, στις οποίες γίνεται χαμός από αντάρτικα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ πάντως ταυτόχρονα επιλέγει να μην ακολουθήσει στο εξής το ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο της πόλωσης. Και αυτό καθώς στο γαλάζιο στρατόπεδο διαπιστώνουν ότι το κυβερνών κόμμα επιδιώκει την όξυνση προκειμένου να συσπειρώσει την αποσυσπειρωμένη βάση του. Δεδομένου όμως ότι η ΝΔ επιδιώκει μία όσο πιο μεγάλη και καθαρή νίκη στις 26 Μαϊου ώστε να είναι εξίσου ξεκάθαρο το πολιτικό μήνυμα κατά της κυβέρνησης, θέλει να αποφύγει στις δέκα ημέρες που απομένουν αντιπαραθέσεις που μπορεί να αλλάξουν τη γνώμη απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Για αυτό εξάλλου, η ΝΔ αφού απάντησε στις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για επταήμερο, 13η σύνταξη και ιδιωτικοποίηση της υγείας, πλέον δίνει έμφαση στο θετικό λόγο και στην επικοινωνία του προγράμματος της, ιδίως δε στη μείωση των φόρων. Σημειωτέον δε ότι ο κ.Μητσοτάκης χθες επανέλαβε τη δέσμευση του για μη μείωση του αφορολόγητου, αναφερόμενος αυτή τη φορά στις συνέπειες όχι μονο στην τσέπη των συνταξιούχων, αλλά και των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα. Τόνισε ότι με ΝΔ δε θα εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου, που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να μη χάσουν τη 12η σύνταξη οι συνταξιούχοι και το 12ο μισθό οι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα είναι εξάλλου ένα κοινό στο οποίο στόχευαν οι επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί επταήμερης εργασίας, τις οποιες από τη ΝΔ κατήγγειλαν ως fake news της “μονταζιέρας του Μαξίμου”.