Εκλογές 2023: Αυτοδύναμη ΝΔ στη “Βουλή των τεράτων”

Εκλογές 2023: Αυτοδύναμη ΝΔ στη “Βουλή των τεράτων”
Νίκη της ΝΔ Eurokinissi

"Είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων" δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είσοδος τριών ακροδεξιών κομμάτων στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως θα θέσει εαυτόν στην κρίση της βάσης του κόμματός του. Τα επόμενα βήματα για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Ιστορικό ρεκόρ για την αποχή.

Την αναμενόμενη αυτοδυναμία της ΝΔ και οκτακομματική Βουλή με είσοδο για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο των ακροδεξιών κομμάτων Σπαρτιάτες και ΝΙΚΗ καθώς και της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, “έδειξε” η κάλπη της 25ης Ιουνίου, στον δεύτερο γύρο των εθνικών εκλογών.

Στο 98% της ενσωμάτωσης τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής:

ΝΔ: 40,56% και 158 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 17,83% και 47 έδρες

ΠΑΣΟΚ: 11,86% και 32 έδρες

ΚΚΕ: 7,67% και 20 έδρες

Σπαρτιάτες: 4,68% και 13 έδρες

Ελληνική Λύση: 4,45% και 12 έδρες

ΝΙΚΗ: 3,7% και 10 έδρες

Πλεύση Ελευθερίας: 3,17% και 8 έδρες

Λοιπά κόμματα: 6,07%

Δείτε πώς κάλυψε την εκλογική διαδικασία λεπτό προς λεπτό το NEWS 24/7 μέσα από τη Live Blogging πλατφόρμα του

Το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή ενώ στα αξιοσημείωτα ήταν το γεγονός ότι η αποψή έφτασε στο 47%, κάνοντας “ιστορικό υψηλό”. Μάλιστα, τόσο χαμηλά επίπεδα συμμετοχής έχουμε δει μόνο σε ευρωεκλογές.

Στις 11.00 το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Δυο ώρες αργότερα, στις 13:00 θα γίνει και η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του NEWS 24/7 το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να έχουμε και τα ονόματα του νέου υπουργικού συμβουλίου. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα εμφανίσει πρώην ΠΑΣΟΚικά στελέχη, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου που μάλλον θα αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ σίγουρα θα δεχθεί αρκετές πιέσεις από τα δεξιά του.

Υπό τις επευφημίες υποστηρικτών της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε έξω από την Πειραιώς: “έχουμε τον ίδιο αριθμό βουλευτών με το 2019, μόνο που τώρα η διαφορά μας με το βασικό μας αντίπαλο είναι 24 μονάδες, ενώ τότε ήταν οκτώ”, δίνοντας το στίγμα. “Όμως αυτή η πολιτική κυριαρχία δεν είναι συνταγή αλαζονείας, ούτε λευκή επιταγή”, πρόσθεσε, αναφέροντας πως θα ζητήσει από όλα τα στελέχη του να είναι “προσγειωμένα”.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως οι “μεγάλες μεταρρυθμίσεις” θα προχωρήσουν ταχύτατα βάζοντας στην άκρη τα περί συναίνεσης και επικαλούμενος ότι στις εκλογές έλαβε ευρεία εντολή. Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ειδικότερα ότι “για δεύτερη φορά οι πολίτες δεν έδωσαν μόνο μήνυμα συνέχειας, αλλά μας έδωσαν ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η πατρίδα”.






Από τη δική του μεριά ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να ανοίξει ένας νέος κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του 2024, αναφέροντας πως θα θέσει τον εαυτό του στην κρίση των μελών του κόμματος. Έκανε λόγο για ένα αρνητικό αποτέλεσμα, υπογραμμίζοντας όμως ότι αποφεύχθηκε ο κίνδυνος της κατάρρευσης που διαφαινόταν μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκε μάλιστα πως ξεκινούν άμεσα οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων προκαθοριστεί το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή προέδρου και μελών κεντρικής επιτροπής του κόμματος από τη βάση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα το Εκτελεστικό γραφείο, στη συνέχεια η πολιτική γραμματεία και η κεντρική επιτροπή. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μάλιστα 24 έδρες σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Στις δηλώσεις του για το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Νίκος Ανδρουλάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αναφέροντας πως στόχος του κόμματος είναι η ανοικοδόμηση της κεντροαριστεράς με στόχο να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κ. Ανδρουλάκης δεσμέυτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ ως ισχυρή δύναμη θα ασκήσει αξιόπιστη αντιπολίτευση στη ΝΔ, ενώ δεν έκρυψε τον ιδιαίτερο προβληματισμό του για την “άνοδο της ακροδεξίας και των ναζιστικών κομμάτων”.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΠΑΣΟΚ “πήρε κεφάλι” από τον ΣΥΡΙΖΑ σε δέκα συνολικά περιφέρειες ενώ στις 21 Μαίου είχε βγει δεύτερο κόμμα σε έξι Περιφέρειες.

Κερδισμένο των εκλογών ήταν και το ΚΚΕ, το οποίο μεγιστοποίησε τα ποσοστά του, με τον γγ του, Δημήτρη Κουτσούμπα, να αναφέρει πως το κόμμα του θα φέρει τη “φωνή του λαού απέναντι στον κακό εκλογικό συσχετισμό”. “Ο ελληνικός λαός να μη δείξει καμία περίοδο χάριτος” τόνισε ο γγ του ΚΚΕ και υπογράμμισε την ανάγκη “να συνεχιστεί η συζήτηση και η κοινή δράση γύρω από όλα τα ζητήματα την επόμενη μέρα για την άνοδο του εργατικού κινήματος”.

Από τη δική του μεριά, ο επικεφαλής των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας, έσπευσε να ευχαριστήσει τον καταδικασμένο για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, αναφέοντας πως “ήταν το καύσιμο για να οδηγηθούμε σε αυτό το αποτέλεσμα”, δείχνοντας απροκάλυπτα τους συσχετισμούς του με τον ίδιο. Από το κόμμα του Κασιδιάρη άλλωστε που δεν πήρε το “πράσινο φως” για να κατέβει στις εκλογές, εκλέχθηκαν πολλά στελέχη που μετείχαν στην εκλογική διαδικασία με τους Σπαρτιάτες, με τους νεοναζί τελικά να επανέρχονται στη Βουλή από την “πίσω πόρτα”.






Ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, έκανε επίθεση προς τους δημοσκόπους, αναφέροντας λίγο-πολύ πως το κόμμα του είναι πολύ σκληρό για να “πεθάνει”.

Ο δε αρχηγός του κόμματος ΝΙΚΗ, Δημήτρης Νατσιός, φρόντισε να συνδέσει τις πρώτες του δηλώσεις ως αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος με τον θρησκευτικό λόγο που χρησιμοποιεί δημοσίως, αναφέροντας πως “με σεβασμό στην ψήφο των συμπολιτών μας και με φόβο θεού θα πορευτούμε μαχόμενοι για τη νίκη του ελληνισμού και του απλού λαού”. “Είναι η πρώτη φορά που η πίστη του ελληνικού λαού έρχεται στο πολιτικό προσκήνιο και εκφράζεται με συντεταγμένο “όχι” σε καθετί που διαλύει τις αρχές και τις αγέραστες αξίες του έθνους μας”, είπε ενδεικτικά, δίνοντας μια γεύση από το “δόγμα” που πολιτικά, θα ακολουθήσει.






Φανερά ικανοποιημένη ήταν και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία επανέρχεται στο κοινοβούλιο, ενώ έκανε λόγο για μια “ανέντιμη, πρωτοφανή επίθεση της τελευταίες δύο εβδομάδες”. Η αλήθεια είναι πως το κόμμα της άντεξε στους “κραδασμούς” μετά την δίκαιη κριτική που δέχθηκε λόγω των αντικαταστάσεων στα ψηφοδέλτια σε σχέση με όσους είχαν εκλεγεί στις εκλογές του Μαίου.

Ο δε γραμματέας του ΜέΡΑ25 Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης, που δεν τα κατάφερε να μπει στη Βουλή, δήλωσε πως το μείζον “είναι ο αποψινός θρήνος της Αριστεράς που αποτύχαμε να μετατρέψουμε τη δεκαετή αντίσταση στη μνημονιακή καταστροφή σε προοδευτικό μέτωπο και να αποτρέψουμε την μετατροπή της οργής σε ακροδεξιό ρεύμα”.

Τα επόμενα βήματα έως την ψήφο εμπιστοσύνης

Με την ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης ξεκινά η πρώτη φάση της μετεκλογικής περιόδου. Στις 3 Ιουλίου θα γίνει η ορκωμοσία των “300”.

Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων.

Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα