Εκλογές 2023: Ψήφος με ταυτοποίηση και από το wallet του κινητού – Η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ

Εκλογές 2023: Ψήφος με ταυτοποίηση και από το wallet του κινητού – Η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ
Εκλογές eurokinissi

Πληροφορίες και οδηγίες για τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 εντός Επικράτειας δίνει μέσω εγκυκλίου του το υπουργείο Εσωτερικών.

Την εγκύκλιο με πληροφορίες και οδηγίες για τη διενέργεια των γενικών βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου εντός Επικράτειας απέστειλε η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού.

Το περιεχόμενο της εγκυκλίου χωρίζεται σε τρία μέρη:

Στο πρώτο μέρος περιέχονται πληροφορίες για την ημερομηνία διενέργειας των εκλογών, τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγονται σε κάθε περιφέρεια, την κτήση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, την υποβολή των υποψηφιοτήτων και την ανακήρυξη των υποψηφίων βουλευτών.

Στο δεύτερο μέρος περιγράφονται οι αρμοδιότητες και οι ενέργειες των κρατικών υπηρεσιών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αμέσως μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου έως την προηγούμενη ημέρα της ψηφοφορίας.

Το τρίτο μέρος αναφέρεται στα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, ενώ αναλύεται και ο τρόπος ψηφοφορίας, εξαγωγής και ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Το ΥΠΕΣ ανακοίνωσε και τα τμήματα στα οποία θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού.

Δείτε εδώ τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού, ακολουθώντας αντίστοιχη διαδικασία.

Οι Έλληνες του εξωτερικού θα προσέλθουν στις κάλπες το Σάββατο 20 Μαΐου. Οι 22.816 ομογενείς των οποίων εγκρίθηκαν οι αιτήσεις θα ψηφίσουν σε 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες. Σημειώνεται πως για την συγκρότηση εκλογικού κέντρου σε μια πόλη, προϋπόθεση ήταν η εγγραφή τουλάχιστον 40 εκλογέων.

Αναλυτικά η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών:

https://www.news247.gr/download/3547/https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2023/05/ekloges.pdf/708000/ekloges.pdf

Ψήφος και με ταυτοποίηση από το wallet του κινητού σου

Και με την ψηφιακή τους ταυτότητα από το wallet του κινητού τους μπορούν να ψηφίσουν οι εκλογείς στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι «η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του άρθρου 80 του ν. 4954/2022 (Α’ 136), ακολουθώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης που προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 4082/2022 (Β’ 3982) και είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr».

Μάλιστα, όπως σημειώνεται «αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτή η τήρηση της ως άνω διαδικασίας ή η εφαρμογή της προκαλεί καθυστερήσεις στη διαδικασία της ψηφοφορίας, κατά την κρίση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής, η ταυτοποίηση των εκλογέων γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του».

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Ιούλιο του 2022 παρουσιάστηκε η πλατφόρμα για τις ψηφιακές ταυτότητες, αλλά και το δίπλωμα οδήγησης από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο υπουργός έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική αλλαγή, καθώς η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης των πολιτών, για πρώτη φορά, είναι επαληθεύσιμα έγγραφα.

Η εφαρμογή Gov.gr Wallet, η οποία αφορά στη δημιουργία, αποθήκευση και στον έλεγχο γνησιότητας των ψηφιακών αντιγράφων της αστυνομικής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης στο κινητό μας τηλέφωνο.

Σημειώνεται επίσης πως η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 51, παρ. 5 Συντάγματος της Ελλάδας και άρθρο 6 του π.δ. 26/2012).

Ο εκλογέας που αδικαιολόγητα δεν ασκεί το δικαίωμα του εκλέγειν τιμωρείται με φυλάκιση από ένα (1) μήνα έως ένα (1) χρόνο (άρθρο 117 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).

Δικαιολογημένα μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα:

  • όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους,
  • όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και
  • όσοι θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χλμ από το εκλογικό τους τμήμα.

Ο εύκολος τρόπος για να βρείτε πού ψηφίζετε στις 21 Μαΐου

Οι πολίτες μπορούν με λίγα μόλις βήματα να μάθουν σε ποιο εκλογικό κέντρο θα ψηφίσουν, μέσα από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στην ειδική σχετική φόρμα με τίτλο “Μάθε πού ψηφίζεις”.

  • Μπαίνετε στη σχετική διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών
  • Συμπληρώνετε το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά σας, αλλά και ονόματα πατρός, μητρός καθώς και την χρονολογία γέννησή σας.
  • Εναλλακτικά, αρκεί να συμπληρώσετε μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό σας.
  • Στην συνέχεια πατάτε αναζήτηση και βλέπετε τον κωδικό εκλογικού διαμερίσματος, το εκλογικό σας διαμέρισμα και τον ειδικό εκλογικό σας αριθμό.
Η φόρμα του "μάθε που ψηφίζεις" στο site του Υπουργείου Εσωτερικών

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το επώνυμό σας πρέπει να το συμπληρώσετε ολογράφως, ενώ εάν έχετε δύο επώνυμα θα γράψετε μόνο το πρώτο. Στο μικρό όνομα, τόσο το δικό σας, όσο και στα πεδία “Όνομα Πατέρα” και “Όνομα Μητέρας” αρκεί να γράψετε μόνο τα δύο πρώτα γράμματα.

Οδηγός για τους νέους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά

Ερωτήματα, επίσης, γεννούνται για τους νέους που θα σπεύσουν για πρώτη φορά στις κάλπες προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικούς τους δικαίωμα.

Το παρακάτω βίντεο του NEWS 24/7 αποτελεί χρήσιμο οδηγό, περιλαμβάνοντας απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα.

Πώς ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Να σημειωθεί παράλληλα πως οι εκλογές της 21ης Μαϊου του 2023 θα είναι οι πρώτες κατά τις οποίες οι Ελληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους.

Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό;

Για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους η αίτηση των εκλογέων θα πρέπει να έχει υποβληθεί τουλάχιστον 12 ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Όσοι ενδιαφερόμενοι την υποβάλουν σε διάστημα μικρότερο των 12 ημερών δεν θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους στις προσεχείς εκλογές. Εφόσον πληρούν τα προαπαιτούμενα θα έχουν αυτή τη δυνατότητα από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι για την εγγραφή στους σχετικούς καταλόγους οι εκτός επικράτειας εκλογείς (που βρίσκονται μόνιμα ή προσωρινά εκτός Ελλάδας) είναι απαραίτητο τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτειας και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. Το προαπαιτούμενο της φορολογικής δήλωσης δεν ισχύει για όσους είναι κάτω από 30 ετών και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α΄βαθμού.

Η διαδικασία εγγραφής φαίνεται πολύπλοκη αλλά στην πράξη είναι σχετικά απλή.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να εισέλθει στην ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών apodimoi.gov.gr., εισάγοντας τους κωδικούς taxisnet.

Αφού πιστοποιηθεί ως χρήστης, αναζητεί την εγγραφή του στον βασικό εκλογικό κατάλογο και την επιλέγει, ώστε τα βασικά του στοιχεία να συμπληρωθούν αυτόματα στην αίτηση. Στη συνέχεια καταχωρίζει τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, τηλεφωνικούς αριθμούς επικοινωνίας και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και επιλέγει χώρα και πόλη που επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, από τις αντίστοιχες λίστες των συγκεκριμένων πεδίων.

Οι νέοι έως 30 ετών θα πρέπει να επιλέξουν την ένδειξη “εξαρτώμενο μέλος” και να συμπληρώσουν το ΑΦΜ του κύριου φορολογούμενου.

Μετά την αποθήκευση του κυρίου σώματος της αίτησης, ο χρήστης μπορεί να ξεκινήσει την καταχώριση των δικαιολογητικών τα οποία επιβεβαιώνουν την κάλυψη των προϋποθέσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσει τα βασικά στοιχεία του δικαιολογητικού και να μην επισυνάψει έγγραφα δικαιολογητικών, αλλά να εξουσιοδοτήσει το υπουργείο Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτησή τους, όπου αυτό υποστηρίζεται από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς.

Τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν την διετή παραμονή στη χώρα την τελευταία 35ετία μπορεί να είναι ασφαλιστικές εισφορές (καρτέλα ενσήμων), κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ, βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα, φοίτηση σε σχολείο, πανεπιστήμιο, ΙΕΚ ή σχολή του ΟΑΕΔ και η στρατιωτική θητεία.

Κατόπιν, ο εκλογέας βεβαιώνει ότι τα στοιχεία της αίτησης του είναι αληθή, λαμβάνει γνώση ότι η αίτηση του επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και επιλέγει την οριστική υποβολή της.

Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης ο εκλογέας λαμβάνει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του αποδεικτικό επιτυχούς υποβολής της αίτησης με αριθμό πρωτοκόλλου και εκκινεί η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης της αίτησης.

Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, ο εκλογέας καταχωρείται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για διάστημα οκτώ ετών. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, ενημερώνεται για το δικαίωμα προσφυγής.

Όσοι αδυνατούν να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής, μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες προξενικές αρχές της χώρας, όπου θα υποβληθεί με την αρωγή διαπιστευμένου υπαλλήλου.

Για να ψηφίσει ο εκλογέας του εξωτερικού στην πόλη που έχει επιλέξει θα πρέπει να έχει συσταθεί εκλογικό τμήμα, δηλαδή να υπάρχουν τουλάχιστον 40 εκλογείς που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ψηφίσουν στην ίδια πόλη. Σε διαφορετική περίπτωση ενημερώνεται σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα