Εκλογές 2023: Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καλούν σε αυτοκριτική

Εκλογές 2023: Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καλούν σε αυτοκριτική
Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου Eurokinissi

Την επόμενη ημέρα των εκλογών εξετάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συντριπτική νίκη της ΝΔ. Οι βασικές προϋποθέσεις που θέτουν στελέχη του κόμματος.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου σχολιάζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματος από τη Νέα Δημοκρατία.

Λίγες ώρες μετά το απογοητευτικό -για το κόμμα- αποτέλεσμα, το Εκτελεστικό Γραφείο προχώρησε σε συνεδρίαση, προκειμένου να αξιολογηθούν όσα προέκυψαν από την κάλπη.

Το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι ενιαίο, με τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για λάθη που διαπράχθησαν.

«Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά πολύ χαμηλότερο των προσδοκιών μας» είπε ο κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Πρέπει να εξεταστεί και να αναλυθεί αυτή η υπόθεση σε βάθος. Από τα άλλα φαίνεται ότι θα συγκληθούν τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, θα κάνουν την ανάλυσή τους, θα εντοπίσουν για ποιο λόγο υπήρχε αυτό το αποτέλεσμα και θα γίνουν οι διορθωτικές κινήσεις. Δεν τίθεται θέμα αλλαγή αρχηγού», συνέχισε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται πάρα πολύ στην προσωπικότητα του Τσίπρα. Στην προκειμένη φάση, ακόμα και με ένα τόσο χαμηλό αποτέλεσμα, δεν φαίνεται να αμφισβητείται η αρχηγία του κόμματος», εξήγησε.

Για το σύστημα της απλής αναλογικής, ο κ. Αποστολάκης τόνισε στην ΕΡΤ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ένα εκλογικό σύστημα το οποίο θεώρησε ότι είναι αντιπροσωπευτικό και πιο δημοκρατικό. Προσπάθησε να πείσει και τα άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου ότι είναι το καλύτερο σύστημα για να γίνει μια συγκυβέρνηση, δεν πείστηκαν όμως. Δεν πείστηκε η κοινωνία».

«Αυτή τη στιγμή, παρά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει να είναι ο κορμός της προοδευτικής παράταξης» τόνισε ακόμη ο κ. Αποστολάκης.

Κώστας Ζαχαριάδης: “Κάναμε πολλά λάθη”

«Κάναμε πολλά λάθη και φαίνεται ότι αυτά τα λάθη ήταν και σημαντικά» τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Πρέπει με ειλικρίνεια να κάνουμε την κριτική μας και την αυτοκριτική για το χθεσινό αποτέλεσμα. Ένα δεν μπορεί να αλλάξει. Οι αρχές και οι αξίες τις οποίες εκπροσωπούμε, οι κοινωνικές μας αναφορές, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Όλα τα άλλα είναι προς συζήτηση, προς ανασυγκρότηση και θα μπει και ένα δίλημμα στον προοδευτικό και δημοκράτη ψηφοφόρο. Πώς σκέφτεται την επόμενη μέρα στη χώρα. Να συνεχίσουμε τον τσακωμό, ποιος είναι πιο προοδευτικός, ποιος είναι πιο αριστερός και να σαρώνει ο κ. Μητσοτάκης ή θα ανασυγκροτήσουμε τον ευρύτερο χώρο με όρους πολιτικής και προγραμματικής συζήτησης για να δούμε τι μπορεί να γίνει; Εμείς αυτή τη μάχη θα δώσουμε» συνέχισε ο κ. Ζαχαριάδης.

Επιπλέον, ο κ. Ζαχαριάδης, επισημαίνοντας ότι η επικράτηση του κ. Μητσοτάκη είναι σαφής, υπογράμμισε ότι, χωρίς αμφιβολία είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα και σημείωσε «πρέπει με αποφασιστικότητα και ταχύτητα να ανασυντάξουμε τον χώρο και να δώσουμε τη μάχη των επόμενων εκλογών και το κόμμα».

«Οι ίδιοι οι ψηφοφόροι είναι αυτοί οι οποίοι μας κάνανε κυβέρνηση πριν από οκτώ χρόνια. Οι ίδιοι ψηφοφόροι είναι αυτοί οι οποίοι μας κάνανε ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση το 2019. Οι ίδιοι οι ψηφοφόροι είναι αυτοί οι οποίοι μας έδωσαν τη χτεσινή εκλογική επίδοση. Όμως, είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την επόμενη μέρα και αυτό δικαιούμαι να το λέω και από την πλευρά της δυσμενούς θέσης που έχουμε» προσέθεσε ο κ. Ζαχαριάδης, τονίζοντας ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είχε ένα αποτέλεσμα αρνητικό και να μην κατάφερε να πείσει τους πολίτες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα δεν υπάρχουν και πως δεν είναι μείζον ζήτημα, την επόμενη μέρα να υπάρχει ένας ισχυρός δημοκρατικός και προοδευτικός πόλος που να προσπαθεί να στέκεται δίπλα στην κοινωνία.

«Εγώ νομίζω ότι οι πρώτες εκλογές κατέδειξαν έναν απόλυτο κατακερματισμό στον προοδευτικό χώρο. Ο καθένας τώρα πρέπει να μιλήσει με ειλικρίνεια για το πώς σκέφτεται την επόμενη μέρα. Βλέπω για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ ότι έχουν αναγάγει σε μείζονα αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ακόμα ο κ. Ζαχαριάδης, ενώ υπερασπίστηκε το κόμμα τουσε σχέση με την προεκλογική του ατζέντα, λέγοντας πως είναι πλήρης, όμως ο διάλογος, είπε, μονοπωλήθηκε από διάφορα άλλα ζητήματα όπου εκεί η Νέα Δημοκρατία κατόρθωσε να φωτίσει τις αδυναμίες της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και να κρύψει όλες τις αδυναμίες της δικής της.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ζήτημα ηγεσίας για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ζαχαριάδης υπογράμμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει καθοριστικότατη συμβολή στο πώς αυτός ο χώρος από μικρός έγινε μεγάλος και είναι ένας πολιτικός ο οποίος έχει και παρακαταθήκη μέσα στη χώρα και τεράστια διεθνή εμβέλεια.

«Νομίζω ότι όταν έχεις ένα πρόβλημα, όταν ένας χώρος είναι στεναχωρημένος, πληγωμένος και είμαστε εμείς σε αυτή τη φάση, ο κόσμος ο δικός μας είναι πληγωμένος και πονεμένος και εμείς είμαστε, κοιτάς να διορθώσεις τα προβληματικά σημεία. Δεν πας να καταργήσεις τα ισχυρά σου χαρτιά ή τα όποια πλεονεκτήματα έχεις. Το ότι στεναχωρέθηκα και θύμωσα και πάω να κόψω τα χέρια μου, μπορεί να είναι ακόμα πιο καταστροφικό σε σχέση με οτιδήποτε άλλο. Εν πάση περιπτώσει, πάντα ήμασταν ένα κόμμα συλλογικό και έτσι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γιώργος Τσίπρας: “Μας έφτυσαν, δεν βρέχει”

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τσίπρας θέλησε να κάνει τη δική του αυτοκριτική μέσω ανάρτησης στα social media, όπου ευχαρίστησε τους πολίτες για την εμπιστοσύνη τους, ωστόσο έθεσε και τις δύο διαστάσεις της συντριπτικής ήττας του κόμματος.

“Ευχαριστώ όλους όσους με τίμησαν με την ψήφο τους. Ιδιαίτερα, ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσους βοήθησαν σε αυτή τη μάχη.

Η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο διαστάσεις. Τη ρευστοποίηση των τελευταίων ημερών από τα αυτογκόλ που οδήγησαν στην μαζική τιμωρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος μας είπε «φτάνει πια». Το είπε τις τελευταίες μόλις μέρες σε εμάς αντί στη ΝΔ της ακρίβειας και των υποκλοπών. Και οδηγηθήκαμε σε μια απίστευτη ρευστοποίηση, σε μια κατολίσθηση. Σε ποιο πράγμα είπε ο κόσμος «φτάνει πια»; Αυτό είναι το ένα ερώτημα.

Αλλά και πριν τη ρευστοποίηση, ο συσχετισμός μετά από τέσσερα χρόνια Μητσοτάκη δεν ήταν αυτός που θα έπρεπε να είναι. Δεν έφταιγαν οι δημοσκοπήσεις, τα κατεχόμενα μίντια, οι πελατειακές σχέσεις. Για όσους ήθελαν να το δουν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπειθε ως εναλλακτική λύση. Οι περισσότεροι σύντροφοι δεν ήθελαν να το δουν. Γιατί; Αυτό είναι το δεύτερο ερώτημα.

Τα δυο ερωτήματα έχουν την ίδια απάντηση. Η περίοδος της παιδικής χαράς τελειώνει με ένα χαστούκι. Μας έφτυσαν, δεν βρέχει. Το χαστούκι είναι η τελευταία ευκαιρία να σοβαρευτούμε. Η δεύτερη ευκαιρία που μας δόθηκε με το 32% του 2019 δεν υπάρχει πια. Την κατασπαταλήσαμε τόσο που χειρότερα δε γινόταν.

Η υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των εκλογών του 2019 για τη μεγάλη προοδευτική παράταξη και μετασχηματισμό του κόμματος, που γέννησε ελπίδα σε χιλιάδες δημοκρατικού κόσμου, ενταφιάστηκε πανηγυρικά σε εσωκομματικές ισορροπίες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πολλοί σύντροφοι θεωρούσαν το 32% του 2019 ως βάση εκκίνησης. Απογείωση από την πραγματικότητα. Απ’ την αρχή λοιπόν.

Στις χθεσινές εκλογές το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο θριάμβευσε. Ζει και βασιλεύει παρά τις διαβεβαιώσεις της Κουμουνδούρου περί του αντιθέτου. Δεν ισχύει το «έτσι είναι αν έτσι νομίζετε». Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο δεν είναι μόνο τα κανάλια και οι καναλάρχες. Είναι κυρίως η απογοήτευση, επιφύλαξη, τσαντίλα πολλών διαφορετικών κοινωνικών «φυλών» για πλευρές της πολιτικής μας και πριν και μετά το 2019. Για πολλές πλευρές από αυτές έχει δίκιο ο κόσμος και όχι εμείς. Η αυτοαναφορικότητα και αλαζονεία απέναντί του δεν αποτελεί απάντηση, είναι ό,τι χειρότερο. Η άρνηση ακόμη και να δούμε σε τι συνίσταται το διαβόητο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο είναι στρουθοκαμηλισμός. Και το πληρώσαμε.

Αυτά και άλλα πολλά μετά τις δεύτερες εκλογές. Προέχει η μάχη των επόμενων εκλογών. Δεν είναι χαμένη. Δεν έχει τελειώσει τίποτα. Η αυτοδυναμία Μητσοτάκη κάθε άλλο παρά σίγουρη είναι. Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Με όλες μας μας τις δυνάμεις. Το δίλλημα δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη ή Αλέξης Τσίπρας και αλλαγή πολιτικής παραμένει αντικειμενικά το επίδικο των εκλογών, παρά τη συντριβή. Δεν έφταιξε το επίδικο ούτε απέκτησε ξαφνικά ρεύμα ο Μητσοτάκης. Άλλα έφταιξαν.

Με όλες μας τις δυνάμεις!”, έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα