Εκλογές ΗΠΑ: Η αρνητική ψήφος θα κρίνει τον νικητή

Διαβάζεται σε 5'
Ντόναλντ Τραμπ Κάμαλα Χάρις
Ντόναλντ Τραμπ Κάμαλα Χάρις 2024 Evan Vucci/AP Photo

Ο πολιτικός αναλυτής της aboutpeople Πέτρος Ιωαννίδης αναλύει στο NEWS 24/7 τις στρατηγικές κινήσεις των δύο υποψηφίων, τη δυναμική των swing states και τον σημαντικό ρόλο της αρνητικής ψήφου, που φαίνεται να επηρεάζει την αμερικανική εκλογική συμπεριφορά

Στην τελική ευθεία βρισκόμαστε πια για τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ να διεκδικούν την προεδρία σε μια αμφίρροπη κούρσα που παρακολουθεί ολόκληρος ο πλανήτης.

Ο πολιτικός αναλυτής της aboutpeople, Πέτρος Ιωαννίδης μιλά στο NEWS 24/7 και αναλύει τις στρατηγικές κινήσεις των δύο υποψηφίων, τη δυναμική των swing states και τον σημαντικό ρόλο της αρνητικής ψήφου, που φαίνεται να επηρεάζει την αμερικανική εκλογική συμπεριφορά. Παράλληλα, εξετάζει τις επιπτώσεις της αποδοχής της προεδρίας Μπάιντεν, τα νέα δεδομένα στις δημογραφικές προτιμήσεις, καθώς και τον πιθανό αντίκτυπο των διασημοτήτων στις καμπάνιες των υποψηφίων.

Στην τελική ευθεία για την αναμέτρηση της 5ης Νοεμβρίου, πώς κινούνται οι 2 υποψήφιοι;

«Η αποχώρηση του Μπάιντεν έδωσε νέο ενδιαφέρον στη μάχη. Η Κάμαλα Χάρις έκανε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα και νίκησε κατά κράτος τον Τραμπ στο debate. Για αυτό άλλωστε ο αρχηγός των Ρεπουμπλικάνων αρνήθηκε να πάει σε δεύτερη τηλεοπτική μονομαχία. Παρόλα αυτά στην πορεία ισορρόπησε και αυτή τη στιγμή η μάχη είναι σκληρή. Η Χάρις επικεντρώνει την καμπάνια της σε θέματα δημοκρατίας αλλά και σε ειδικά θέματα όπως οι αμβλώσεις, ενώ καθημερινά κατηγορεί τον Τραμπ ως φασίστα. Της λείπει κατά τη γνώμη μου μια πιο θετική ατζέντα που να αγγίζει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής της μεσαίας τάξης. Από την άλλη ο Τραμπ αντιμετωπίζει την Χάρις ως συνέχεια της θητείας Μπάιντεν και της χρεώνει για παράδειγμα την ακρίβεια. Παράλληλα σηκώνει πολύ το μεταναστευτικό ζήτημα.»

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ ποια είναι τα προγνωστικά;

«Όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι θα έχουμε ένα σκληρό ντέρμπι, είναι αυτό που λέμε too close to call. Αυτό που πρέπει να κοιτάμε για το αποτέλεσμα είναι οι μάχες στα swing states όπως για παράδειγμα το Μίτσιγκαν, η Πενσυλβάνια, η Τζώρτζια ή το Γουινσκόσιν. Φανταστείτε ότι η μάχη μπορεί να κριθεί για 500-1000 ψήφους διαφορά σε κάποια πολιτεία. Θα έλεγα επίσης να μην είμαστε βέβαιοι ότι το βράδυ των εκλογών θα έχουμε τελικό αποτέλεσμα. Η καταμέτρηση της επιστολικής ψήφου και οι πιθανές πολύ μικρές διαφορές μπορεί να προκαλέσουν μια καθυστέρηση στην ανάδειξη του νικητή.»

Πού θα κριθεί τελικά το αποτέλεσμα;

«Η αποτίμηση της Προεδρίας  Μπάιντεν έχει πολύ χαμηλή αποδοχή, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι η χώρα πάει προς τη λάθος κατεύθυνση. Τα παραπάνω προφανώς δημιουργούν πρόβλημα στη διάδοχό του. Από την άλλη ο Τραμπ έχει και εκείνος πολύ χαμηλά ποσοστά αποδοχής, ενώ το Ρεπουμπλικανικό κόμμα δεν οδεύει ενωμένο προς την κάλπη, με αρκετούς παραδοσιακούς ψηφοφόρους του να δηλώνουν ότι δε θα ψηφίσουν υπέρ του.»

«Κάτι άλλο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η Χάρις τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε υποψήφιο των Δημοκρατικών τις τελευταίες δεκαετίες στις λευκές γυναίκες, ενώ ο Τραμπ τα πηγαίνει καλύτερα από ότι στο παρελθόν στους μαύρους, στους λατίνους και στους νέους άνδρες.

Θυμίζω ότι στις προηγούμενες εκλογές οι Δημοκρατικοί είχαν κερδίσει στις νέες ηλικίες, στους απόφοιτους πανεπιστημίου, στους μαύρους και στους λατίνους ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι στις μεγαλύτερες ηλικίες, στους λευκούς και στους απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ας κρατήσουμε τέλος το εξής: 7 στους 10 ψηφοφόρους λένε ότι θα ψηφίσουν περισσότερο κατά του αντιπάλου υποψηφίου, παρά υπέρ του δικού τους. Θα είναι τεράστια δηλαδή η επίδραση της αρνητικής ψήφου.»

Βλέπουμε ότι στις καμπάνιες συμμετέχουν διάσημοι, τον Τραμπ να τηγανίζει πατάτες στα McDonalds, συναυλίες υπέρ υποψηφίων. Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα;

«Δεν είναι κάτι καινούργιο όλο αυτό. Ο JFK είχε celebrities με το μέρος του πολλές δεκαετίες πριν, ο Φρανκ Σινάτρα έκανε καμπάνια υπέρ του Ρέηγκαν επίσης, αλλά και πιο πρόσφατα τόσο ο Ομπάμα όσο και η Χίλαρι Κλιντον είχαν πολλές διασημότητες με το μέρος τους ή ο Κάνι Γουέστ έγραφε τραγούδια υπέρ του Τραμπ. Αλλά και τους υποψηφίους, τους έχουμε δει να κάνουν διαφορετικά πράγματα από τα mainstream, θυμίζω για παράδειγμα το σαξόφωνο του Μπιλ Κλίντον. Ακόμα και στην Ελλάδα είχαμε δει τον Κώστα Καραμανλή να βάζει σφηνάκια σε μπαρ σε μια προεκλογική μάχη.

Κατά τη γνώμη μου πάντως δε νομίζω ότι υπάρχει ασφαλής τρόπος να “μετρήσει” κάποιος το impact που έχουν οι παρεμβάσεις/endorsements των celebrities. Ασφαλώς γίνονται “μεγάφωνα” των υποψηφίων και μέσω των δικών τους social media και εμφανίσεων, περνάνε το μήνυμα σε κοινά που πιάνουν πιο δύσκολα οι επίσημες καμπάνιες, όπως για παράδειγμα τις πιο νέες ηλικίες, έχω την αίσθηση όμως ότι δε μπορούν να πείσουν κάποιον που υποστηρίζει τον αντίπαλο υποψήφιο. Ίσως να βοηθάνε στο να φτάσουν στις κάλπες κάποιοι πιο σκεπτικοί. Μην ξεχνάμε επίσης και κάτι που ενδεχομένως να γίνεται και μπούμπερανγκ. Οι διάσημοι είναι σαφώς πιο πλούσιοι από το μέσο όρο των ψηφοφόρων και σίγουρα δεν έχουν τα ίδια προβλήματα, άρα μπορεί να δημιουργήσουν το ανάποδο αίσθημα, του “ποιος είσαι εσύ που θα μου πεις τι να ψηφίσω”».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα