Ευρωεκλογές 2024: Μετ’ εμποδίων η ψήφος για τα άτομα με αναπηρία σε όλη την ΕΕ

Διαβάζεται σε 2'
Ευρωεκλογές 2024
Ευρωεκλογές 2024 2024 Vadim Ghirda/AP Photo

Μαρτυρίες που συγκέντρωσε το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Αναπηρία ορισμένοι ψηφοφόροι αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πως τα άτομα με αναπηρία είναι πολίτες β’ κατηγορίες.

Στις κάλπες προσήλθαν σήμερα, Κυριακή (09/06) οι πολίτες της Ευρώπης για τις Ευρωεκλογές 2024, ωστόσο όσο και αν οι πολιτικοί αρχηγοί των μελών κρατών της ΕΕ καλούσαν τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, για ορισμένους ψηφοφόρους τα πράγματα δεν ήταν καθόλου δεδομένα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που συγκέντρωσε το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Αναπηρία και φέρνει στο φως άρθρο του Politico, σε ολόκληρη την ΕΕ, ορισμένοι ψηφοφόροι με αναπηρία αντιμετώπισαν προβλήματα κατά την υποβολή του ψηφοδελτίου τους.

Η Fiona Egan, η οποία ψήφισε στο Φόργκνεϊ της Ιρλανδίας, παραπονέθηκε ότι δεν ελήφθη καμία μέριμνα για τους ηλικιωμένους ή οποιονδήποτε με αναπηρία στο παραβάν. “Το ευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο είναι πολύ μακρύ και δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος στον πάγκο για να το μελετήσει ή να το συμπληρώσει κανείς. Δεν υπάρχει ράμπα για αναπηρικά αμαξίδια. Η ράμπα θα πρέπει να είναι στάνταρ στην είσοδο του εκλογικού κέντρου”, έγραψε στο Χ.

Στην Πορτογαλία, η ψηφοφορία, η οποία εκτός από υποχρεωτική είναι και μυστική, σε ορισμένα εκλογικά τμήματα έχει καταστεί αδύνατη για τα άτομα με κινητικές και οπτικές αναπηρίες, καθώς χρειάζονται κάποιον να τους βάλει τους απαιτούμενους σταυρούς στα ψηφοδέλτια.

Στο Βέλγιο, ο Αλεξάντρ, ο οποίος είναι κωφός και είχε επιλεγεί για να βοηθήσει στη διαχείριση των εκλογών, απορρίφθηκε όταν ζήτησε διερμηνέα.

Ωστόσο, πολλά εκλογικά κέντρα έκαναν τις απαραίτητες προσαρμογές. Για παράδειγμα, στη Vincenza της Ιταλίας, ένας ψηφοφόρος δήλωσε ότι ήταν ευχαριστημένος με την προσβασιμότητα στο εκλογικό κέντρο. “Όλα κύλησαν ομαλά. Κανένα απολύτως ζήτημα, καμία δυσκολία. Ο ανελκυστήρας λειτουργούσε και υπήρχε προσβάσιμη τουαλέτα”, δήλωσε.

Την ίδια στιγμή, τα πράγματα δεν κύλησαν ιδιαίτερα ομαλά σε εκλογικό τμήμα της Λάρισας καθώς τέσσερα άτομα που πήγαν να ψηφίσουν για τις Ευρωεκλογές κλείστηκαν στο ασανσέρ και χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα