Ευρωεκλογές 2024: Νίκη της ακροδεξιάς και του “εκλεκτού” της Λεπέν δείχνουν τα exit poll στη Γαλλία

Διαβάζεται σε 3'
Marine Le Pen και Jordan Bardella
Marine Le Pen και Jordan Bardella Associated Press

Προβάδισμα του Εθνικού Συναγερμού και του Ζορντάν Μπαρντελά δίνουν τα γαλλικά exit poll. Αναμένεται διάγγελμα Μακρόν μετά τη επίσημη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.

Μεγάλο προβάδισμα της ακροδεξιάς δείχνουν και τα exit poll της Γαλλίας, με τον Εθνικό Συναγερμό (RN) της Μαρίν Λεπέν να υπολογίζεται ότι θα συγκεντρώσει το 31,5% των ψήφων.

Από την άλλη πλευρά, το κόμμα της κυβερνητικής παράταξης “Αναγέννηση” του Εμάνουελ Μακρόν θα κινηθεί περί το 15,2%, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα λαμβάνει ποσοστό περί το 14,3%. Ακολουθούν, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν με 8,3%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι με 7%, οι Οικολόγοι με 5,6%. Περί το 5,1% αναμένεται να λάβει το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ.

O επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος και “εκλεκτός” της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά, μετά τα πρώτα exit poll κάλεσε τον Μακρόν να προβεί σε εθνικές εκλογές. 

Χαιρετίζοντας την «ιστορική επίδοση» του κόμματός του και την κατάφωρη απόρριψη της πολιτικής του προέδρου της Γαλλίας, ο Μπαρντελά κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν «να λάβει υπ’ όψιν του αυτό το νέο πολιτικό δεδομένο» και να διαλύσει το γαλλικό κοινοβούλιο για να προκηρύξει «νέες βουλευτικές εκλογές».

Όπως επισημαίνει το Politico, ο Εθνικός Συναγερμός αναμένεται να επιτύχει το υψηλότερο αποτέλεσμα που έχει επιτύχει ποτέ το κόμμα στις εθνικές εκλογές.

Το Politico επισημαίνει ακόμα πως ο Μπαρντελά έχει κάνει μεγάλη επιτυχία στα social και δη στο TikTok “αξιοποιώντας” την εμφάνισή του και αποσκοπώντας να κερδίσει ψήφους των νέων. Όταν η γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα JDD εξέδωσε μια λίστα με τις 50 πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στη Γαλλία, ο Μπαρντελά ήταν ο μόνος πολιτικός που μπήκε στη λίστα.

Η συμμετοχή στη Γαλλία εκτιμάται περί το 52,5% του εκλογικού σώματος και είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωεκλογές τα τελευταία 30 χρόνια στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί προς τους Γάλλους πολίτες λίγο μετά την δημοσιοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, κάτι που δεν συνηθίζεται στη Γαλλία μετά τις ευρωεκλογές.

Σημειώνεται ότι στις ευρωεκλογές του 2019 το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είχε έρθει και πάλι πρώτο με 23,31% έναντι 22,41% που είχε λάβει η παράταξη Μακρόν. Την τρίτη θέση είχαν καταλάβει οι Οικολόγοι με 13,47%, την τετάρτη οι Ρεπουμπλικάνοι με 8,48%, την πέμπτη η Ανυπότακτη Γαλλία με 6,31% και την έβδομη οι Σοσιαλιστές με 6,19%. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν είχαν υπερβεί το 5% και συνεπώς δεν είχαν εκλέξει ευρωβουλευτή με βάση τον γαλλικό ευρωεκλογικό νόμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα