Ευρωεκλογές: Άνοιξαν οι κάλπες στην Ιταλία – Μήνυμα Μελόνι από ένα οπωροπωλείο

Διαβάζεται σε 3'
Σημαίες Ιταλίας και Ευρώπης
(AP Photo/Alessandra Tarantino)

Άνοιξαν οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές στην Ιταλία. Η Τζόρτζια Μελόνι έστειλε το τελευταίο προεκλογικό της μήνυμα από ένα οπωροπωλείο.

Στις 3 το μεσημέρι ώρα Ιταλίας -4 ώρα Ελλάδος- άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή 76 ευρωβουλευτών, όπως και την ανανέωση 3.692 δημοτικών συμβουλίων και του περιφερειακού συμβουλίου της περιοχής Πεδεμόντιο, με πρωτεύουσα το Τορίνο.

Δικαίωμα ψήφου για την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν περισσότεροι από 51 εκατομμύρια Ιταλοί και Ευρωπαίοι πολίτες οι οποίοι μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες σήμερα μέχρι τις 11 το βράδυ και αύριο, από τις 7 το πρωί, έως τις 11 το βράδυ.

Είναι η πρώτη φορά που, στην Ιταλία, οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν για τις Ευρωεκλογές τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ψήφισαν Μελόνι και Σλάιν

Λίγο μετά την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και η αρχηγός της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, Έλι Σλάιν.

Η Μελόνι, εξερχόμενη του σχολείου στο οποίο ψήφισε, στην Ρώμη, δήλωσε ότι «είναι μια σημαντική ψήφος, κρίνονται τα επόμενα πέντε χρόνια και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, οι πολίτες να πάνε να ψηφίσουν».

Η γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Έλι Σλάιν, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στην Μπολόνια, μαζί με τη σύντροφό της. Παρά τη μεγάλη παρουσία δημοσιογράφων, δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις.

Ο Ματέο Σαλβίνι, τέλος, γραμματέας της Λέγκα και υπουργός μεταφορών ψήφισε σε σχολείο του Μιλάνου και δήλωσε: «είναι μια ψήφος υπέρ της ειρήνης, κατά των βομβιστών σαν τον Μακρόν».

Μελόνι: To τελευταίο προεκλογικό της μήνυμα από ένα οπωροπωλείο

Με έναν ασυνήθιστο τρόπο, από ένα οπωροπωλείο της Ρώμης, αποφάσισε να στείλει το τελευταίο της προεκλογικό μήνυμα η Ιταλίδα πρωθυπουργός και πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

Σε ένα σύντομο βίντεο που ανάρτησε στο Instagram, λίγο μετά τα περασμένα μεσάνυχτα, η Μελόνι βρίσκεται σε ένα οπωροπωλείο της Ρώμης και ζητά στον ιδιοκτήτη του καταστήματος «να μην πει τίποτα, διότι δεν επιτρέπεται, λόγω της προεκλογικής εκστρατείας».

Στη συνέχεια, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, δοκιμάζει κεράσια, εκθειάζοντας τη γεύση τους και ρωτά, τέλος, τον οπωροπώλη «για ποιά ποικιλία πρόκειται». Ο ίδιος δεν απαντά, αλλά δείχνει μια χάρτινη ταμπέλα, η οποία γράφει «Varietà Giorgia», δηλαδή «Ποικιλία Τζόρτζια».

Κατά τη διαδικασία των βουλευτικών εκλογών, το φθινόπωρο του 2022, η Μελόνι είχε προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση. Σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο είχε εμφανιστεί με δυο πεπόνια στο χέρι, λέγοντας «τα είπα όλα». Υπενθυμίζεται ότι στα ιταλικά, τα πεπόνια λέγονται «meloni».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα