Ευρωεκλογές: Οι Βρετανοί ψηφίζουν εν μέσω Brexit
Ξεκίνησε η διεξαγωγή των ευρωεκλογών στη Βρετανία με προβλήματα πολλών ψηφοφόρων που λόγω γραφειοκρατικών λαθών δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν, με έντονη την πόλωση για το Brexit και την ηγεσία της Τερέζα Μέι να κρέμεται από μία κλωστή.
- 23 Μαΐου 2019 16:29
Ανήμερα των ευρωεκλογών στη Βρετανία, η εκλογική διαδικασία μένει πίσω σε σχέση με τα πολιτικά γεγονότα που βρίσκονται σε εξέλιξη από χθες, γύρω από τις πρωτοβουλίες βουλευτών και υπουργών για την άμεση απομάκρυνση της πρωθυπουργού, αλλά και τα σενάρια για νέες παραιτήσεις μελών της κυβέρνησης, έπειτα από αυτή της επικεφαλής για τις κοινοβουλευτικές υποθέσεις ‘Αντρεα Λίντσομ.
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αυριανή συνάντηση που θα έχει για άλλη μία φορά η Τερέζα Μέι με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 Γκρέιαμ Μπράντι, που θα καθορίσει το μέλλον της, αφού αναμένεται να της ζητηθεί να ανακοινώσει την αποχώρησή της. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν από την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση των μελών της εκτελεστικής της επιτροπής, διεξήχθη μυστική ψηφοφορία για την αλλαγή των κανόνων του κόμματος, ώστε να επιτραπεί η κατάθεση μίας δεύτερης πρότασης μομφής εναντίον της πρωθυπουργού, μέσα στο διάστημα ενός έτους.
Σήμερα ο πρώην επικεφαλής του Συντηρητικού κόμματος Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνική εκπομπή, προέτρεψε το υπουργικό συμβούλιο σε μαζικές παραιτήσεις, σε περίπτωση που αύριο η πρωθυπουργός δημοσιοποιήσει το νομοσχέδιο με τις αλλαγές που πρότεινε για την αποχώρηση από την ΕΕ. «Εάν δημοσιοποιηθεί το νομοσχέδιο αύριο, φοβάμαι ότι θα πρέπει να φύγετε. Και δεν είναι καλοσύνη προς την πρωθυπουργό εάν την βοηθάτε και άλλο σε αυτή την κωμωδία» είπε.
Σύμφωνα, με τον πολιτικό συντάκτη του New Statesman Στίβεν Μπας, οι βουλευτές βρίσκονται ενώπιον μίας δύσκολης απόφασης, εάν θα επιτρέψουν άλλο χρόνο στην Τερέζα Μέι ή θα δημιουργήσουν μόνιμη αστάθεια στο κόμμα.
Διότι, όπως υποστηρίζει, ο μεγαλύτερος κίνδυνος – σύμφωνα με τα περισσότερο προσεχτικά μέλη της Επιτροπής 1922 – είναι να αυξηθεί το επίπεδο αστάθειας εντός του Συντηρητικού κόμματος, εάν επιχειρηθεί η αλλαγή των κανόνων του που θα επιτρέψει την απομάκρυνση της Μέι. «Όποιος αντικαταστήσει την Μέι θα κληρονομήσει το καθήκον επίλυσης του Brexit και το ευαίσθητο σε ισορροπίες κοινοβούλιο προσθέτει έναν επιπλέον βαθμό έντασης σε μία ήδη τεταμένη κατάσταση» λέει. Ωστόσο, προσθέτει, εάν δεν την απομακρύνουν πριν από την λήξη της ασυλίας της, αυτό θα σημαίνει άλλη μία παράταση στη διαδικασία του Brexit και έτσι θα μεγαλώσει η «τρύπα» από την οποία θα κληθεί να βγει ο διάδοχός της.
Πάντως, ακόμη και αν ανακοινωθεί αύριο η παραίτηση της πρωθυπουργού, θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαδοχής της, το χρονοδιάγραμμα του οποίου θα πρέπει να αποφασιστεί εντός του κόμματος.
Οι περισσότεροι Τόρις συμφωνούν ότι θα πρέπει να ξεκινήσει το νωρίτερο, δηλαδή την πρώτη ή την δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, ώστε να υπάρξει νέος πρωθυπουργός πριν από τις θερινές διακοπές, ενώ άλλοι ότι η διαδικασία θα πρέπει να παραταθεί για το φθινόπωρο, οπότε θα διεξαχθεί το ετήσιο συνέδριο των Συντηρητικών. Σε περίπτωση που η διαδικασία ξεκινήσει νωρίς, θα υπάρξει προεκλογική καμπάνια και μία σειρά από ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο των βουλευτών του κόμματος, από τις οποίες θα προκύψουν οι δύο τελικοί υποψήφιοι, που θα αναμετρηθούν σε μία τελική εκλογική διαδικασία στην οποία θα συμμετέχουν τα μέλη του κόμματος.
Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση προηγείται το Εργατικό Κόμμα (29.3%), στη δεύτερη θέση έρχεται το Συντηρητικό (24.0%) και στην τρίτη έρχονται εκείνοι που τάσσονται υπέρ του Brexit ( 16.0%).