Φειδίας Παναγιώτου: Τι φάση με τον 24χρονο Youtuber που μπαίνει στην Ευρωβουλή;

Διαβάζεται σε 7'
Φειδίας Παναγιώτου
Φειδίας Παναγιώτου Instagram/@fidias0

Ποιος είναι ο Youtuber – Influencer Φειδίας Παναγιώτου που έγινε ευρωβουλευτής. Το challenge με τον Έλον Μασκ και το “σκάνδαλο” με τα βίντεό του.

Έκπληξη προκάλεσε στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου, και όχι μόνο, η εκλογή του 24χρονου Youtuber – Influencer Φειδία Παναγιώτου στις ευρωεκλογές 2024.

Ο νεαρός κατάφερε να βγει τρίτη δύναμη, αμέσως μετά τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, που αποτελούν τα δύο μεγάλα κόμματα του νησιού. Ο Φειδίας Παναγιώτου, που κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος με το όνομα “Fidias” (όπως τον γνωρίζουν στα social media), κατέλαβε μία από τις έξι έδρες της Κύπρου στην Ευρωβουλή.

Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά, ο ΔΗΣΥ έλαβε 24,8%, το ΑΚΕΛ 21,7%, ο Φειδίας Παναγιώτου 19,22%, το ΕΛΑΜ 11,1% και το ΔΗΚΟ 9,7%.

Σημειώνεται πως ο Φειδίας Παναγιώτου δεν είχε ψηφίσει ποτέ στη ζωή του, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, και η πρώτη φορά που πήγε στην κάλπη ήταν στις 9 Ιουνίου, για να “σταυρώσει” τον εαυτό του.

Η υποψηφιότητα του Φειδία Παναγιώτου είχε αντιμετωπιστεί “ελαφρά τη καρδία” το πρώτο διάστημα, καθότι δεν είχε ξανά να κατέβει στις ευρωεκλογές ένας νεαρός Youtuber – Influencer, που είναι δημοφιλής για το διασκεδαστικό και εύπεπτο, θα μπορούσαμε να πούμε, περιεχόμενο που παράγει στα social media και τις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Όπως όλα δείχνουν και όπως δηλώνουν οι πολιτικοί αναλυτές οι οποίοι προσπαθούν αυτή τη στιγμή να εξηγήσουν το φαινόμενο “Φειδίας Παναγιώτου”, ο 24χρονος ψηφίστηκε από νεαρό ηλικιακά κόσμο, από παραδοσιακούς ψηφοφόρους, αλλά και από πολίτες που δεν είχαν σκοπό να πάνε στην κάλπη. Δηλαδή, από όλους.

“Ίσως αυτή να είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται κάποιος ανεξάρτητος χωρίς να έχει πίσω του τη παραμικρή σχέση με κάποιο κόμμα, αλλά έχοντας σαν μόνο του όπλο τα social media και τίποτα άλλο”, ανέφερε ο Φειδίας Παναγιώτου αμέσως μετά τα exit polls.

Στη συνέχεια, ο 24χρονος έστησε πάρτι στην πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, όπου απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους του και τους ευχαρίστησε. Επίσης, από τη σκηνή, είπε στους υποστηρικτές του πως δεν το περίμενε και πως τους αγαπά πολύ, ενώ χρησιμοποίησε την εξής φράση του ειδώλου του, του Έλον Μασκ: “Μη φοβάσαι να μπεις σε καινούργιες αρένες στη ζωή σου, μπορείς να τα καταφέρεις”.

Ποιος είναι ο Φειδίας Παναγιώτου

Ο Φειδίας Παναγιώτου είναι 24 ετών (γεννήθηκε το 2000) και κατάγεται από το χωριό Μένικο της επαρχίας Λευκωσίας, ενώ είναι γιος ιερέα και δεν έχει ολοκληρώσει κάποιες σπουδές. Έχει υπηρετήσει ως ΟΥΚ. Το καλλιτεχνικό του όνομα είναι σκέτο “Fidias”.

Στο Youtube διατηρεί δύο λογαριασμούς, τον Fidias όπου ανέβαιναν όλα αυτά τα χρόνια τα βίντεο με τα challenges του, το οποίο διατηρεί πάνω από 2,5 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες και το πιο “επαγγελματικό” του κανάλι, το Fidias Cyprus, με πάνω από 30.000 χρήστες. Στο TikTok έχει επίσης δύο λογαριασμούς, με 1,3 εκατομμύρια και 165 χιλιάδες followers, ενώ στο Instagram έχει 237 χιλιάδες ακόλουθους.

@fidias0 Trading a Marble into Earpods ♬ original sound – Fidias

Ξεκίνησε να ασχολείται με το Youtube και να δημοσιεύει συστηματικά περιεχόμενο στην πλατφόρμα το 2019. Παράλληλα, άρχισε να είναι ιδιαίτερα ενεργός στα social media – κυρίως στο Instagram και το TikTok – ενώ τα επόμενα χρόνια κατάφερε να αποκτήσει χιλιάδες οπαδούς και να αναδειχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς influencers στην Κύπρο – και όχι μόνο.

Στις αρχές του 2023, ο ανακοίνωσε στην κυπριακή τηλεόραση την πρόθεσή του να πάρει συνέντευξη από όλους τους υποψήφιους των κυπριακών προεδρικών εκλογών. Τελικά, “φιλοξένησε” στο κανάλι του 12 από τους 14 υποψηφίους, καθώς ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης – οι δύο βασικοί διεκδικητές της προεδρίας – δεν αποδέχτηκαν την πρόσκλησή του.

Τα δύο βίντεο που τον έκαναν πιο γνωστό στο ευρύ κοινό, ήταν δύο. Στο πρώτο, ο Φειδίας Παναγιώτου προσπάθησε να αγκαλιάσει τον Έλον Μασκ, αφότου είχε αγκαλιάσει άλλους 99 celebrities. Τελικά, τα κατάφερε! Το δεύτερο δεν τον τιμούσε και τόσο πολύ, καθώς προκάλεσε ντόρο όταν κατέγραψε τον εαυτό του να κάνει freeride (να μην πληρώνει εισιτήριο) στη συγκοινωνία της Ινδίας και της Ιαπωνίας, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του.

Στις αρχές του 2024, ο Φειδίας Παναγιώτου ανακοίνωσε πως κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις Ευρωεκλογές 2024. Μάλιστα, τον είχε κάνει θέμα το Politico. Μπορεί κάποιοι να είχαν πάρει στην πλάκα την κίνησή του, τα αποτελέσματα, όμως, ήρθαν να ανατρέψουν τα δεδομένα, προκαλώντας πολιτική έκπληξη.

Σορτσάκι, κοστούμι και τρεις γραβάτες

Φορώντας τρεις γραβάτες, κοστούμι και σορτσάκι, ο Φειδίας Παναγιώτου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στην εκπομπή “Με αγάπη Χριστιάνα”, δηλώνοντας πως δεν έχει ιδέα για την πολιτική ή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι δεν έχει ψηφίσει ποτέ στη ζωή του, αλλά ότι θέλει να παρακινήσει τους νέους να ασχοληθούν με τα κοινά.

“Κυρίες και κύριοι, ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου ως Ευρωβουλευτής τον Ιούνιο του 2024. Μια νύχτα σκεφτόμουν ότι είμαι 23 χρονών και δεν ψήφισα ποτέ στη ζωή μου. Οπότε αποφάσισα να βάλω το μικρό μου λιθαράκι κι εγώ, με την επιρροή που έχω. Ο σκοπός μου δεν είναι να βγω εγώ, ο σκοπός είναι να ενθαρρύνουμε τους νέους να ασχοληθούν περισσότερο με την πολιτική” είπε αρχικά ο Φειδίας Παναγιώτου.

“Δεν θα σας πω ψέματα. Δεν είμαι ούτε πολιτικός, ούτε ξέρω πολλά πράγματα για την Ευρώπη, ούτε για τα πολιτικά” ομολόγησε και είπε: “Αλλά, όπως δεν ήξερα ούτε για το Youtube, θα προσπαθήσω να κάνουμε ένα ταξίδι όλοι μαζί. Θα μάθουμε και για την Ευρώπη και για την πολιτική όλοι μαζί, τους επόμενους μήνες”.

“Αν βγω, θα το πάρω στα σοβαρά” ανέφερε ο Φειδίας Παναγιώτου, τονίζοντας πως το κανάλι του στο Youtube αποτελεί ένα global brand, ενώ κατέληξε: “Τι σημαίνει να είσαι ευρωβουλευτής; Να πας, να κάνεις φίλους, να κάνεις γνωριμίες και να ψηφίζουν αυτά που τους λες”. 

Η αγκαλιά με τον Έλον Μασκ

Στις 8 Οκτωβρίου 2022, ο Φειδίας Παναγιώτου ξεκίνησε μια αποστολή με στόχο να αγκαλιάσει τον Έλον Μασκ, στο πλαίσιο μιας πρόκλησης, στην οποία είχε ήδη αγκαλιάσει άλλες 99 διασημότητες. Ήθελε η 100η αγκαλιά να είναι με το αγαπημένο του πρόσωπο σε όλο τον κόσμο”.

Ο ίδιος κατέγραψε το “ταξίδι” αυτό, που διήρκησε 47 μέρες, ενώ έγινε θέμα στα διεθνή ΜΜΕ.

Ο Φειδίας Παναγιώτου είχε, αρχικά, κατασκηνώνει έξω από το SpaceX Launch Facility στην Boca Chica του Τέξας, προσπαθώντας να τραβήξει την προσοχή του CEO του.

Έπειτα, είχε “σπαμάρει” τη μητέρα του, Μάγια Μασκ, κινδυνεύοντας με νόμους περί παρενόχλησης και καταδίωξης, ενώ στη συνέχεια είχε μετακομίσει έξω από τη SpaceX στα κεντρικά γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια.

Οι περιπέτειες του ψάχνοντας τον Mr Tesla, τις οποίες αναρτούσε καθημερινά με βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό, έγιναν viral. Και, τελικά, τα κατάφερε! Με τον Έλον Μασκ να αναδημοσιεύει, μάλιστα, τη φωτογραφία.

Ο Φειδίας Παναγιώτου ανήρτησε βίντεο με όλη τη διαδικασία και την επίτευξη του στόχου του.

Το “σκάνδαλο” σε Ινδία – Ιαπωνία

Μεταξύ άλλων, όμως, ο Φειδίας Παναγιώτου έγινε γνωστός – και έγινε ξανά θέμα στα διεθνή ΜΜΕ – όταν επικρίθηκε για βίντεο στα οποία πραγματοποιούσε freeride: η φοροδιαφυγή ή η παράκαμψη ναύλου είναι η πράξη ταξιδιού χωρίς πληρωμή στη δημόσια συγκοινωνία.

Συγκεκριμένα, ο Youtuber κατέγραψε τον εαυτό του να περνά χωρίς εισιτήριο την μπάρα του μετρό στην πόλη Bengaluru της Ινδίας, με τη διοίκηση της υπηρεσίας τρένων να απαντά ότι θα καταθέσει ποινική υπόθεση εναντίον του.

Έπειτα, συνέχισε το ταξίδι του στην Ιαπωνία, όπου μετακινούνταν με μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως λεωφορεία και τρένα, παραλείποντας να πληρώσει εισιτήριο και ζητώντας μετρητά από τους περαστικούς.

Ο νεαρός επικρίθηκε για τις ενέργειές και αναγκάστηκε να απολογηθεί σε βίντεό του, το οποίο στη συνέχεια διαγράφηκε. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα