Γ. Κουμουτσάκος στο NEWS 247: Αναξιοποίητα χρήματα στα ταμεία της Περιφέρειας, για έργα ζωτικής σημασίας που “καρκινοβατούν” επί χρόνια
Πώς θα διαχειριστεί τις μεγάλες "πληγές" της ανεργίας και εκγληματικότητας. Ποια η θέση του για το τέμενος και το γήπεδο της ΑΕΚ στη Ν.Φιλαδέλφεια. Τι καταλογίζει στους προκατόχους, πώς κρίνει τους συνυποψηφίους του. Δείτε τι δηλώνει στο NEWS 247 ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής (Vids)
- 16 Μαΐου 2014 09:27
Λίγο πριν τις εκλογές της 18ης Μαΐου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλά στο NEWS 247, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους άφησε τις Βρυξέλλες για την Αθήνα και ξεδιπλώνοντας το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει από την επομένη κιόλας της εκλογής του.
Επιστρατεύοντας την 5ετή εμπειρία του από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ο κ. Κουμουτσάκος ρίχνεται στη “μάχη” της Αυτοδιοίκησης, για να “κάνει η Αττική στροφή στο μέλλον”.
“Είναι αδιανόητο στον 21ο αιώνα η Περιφέρεια της Αττικής να πνίγεται στα σκουπίδια, να πνίγεται όταν βρέχει, να πνίγεται χωρίς αποχετευτικό, να στερούνται οι κάτοικοι των νησιών το νερό, το ηλεκτρικό, την ιατρική περίθαλψη. Να υπάρχει έντονο έλλειμμα κοινωνικής μέριμνας και στήριξης. Έλλειμμα που μπορούσε και όφειλε να καλύψει η Περιφέρεια από το διαβόητο πια «πλεόνασμά» της. Γιατί άραγε τα χρήματα έμειναν αναξιοποίητα στα ταμεία της Περιφέρειας όταν υπάρχουν έργα ζωτικής σημασίας που «καρκινοβατούν» επί χρόνια; “, σημειώνει μεταξύ άλλων.
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του κ. Γιώργου Κουμουτσάκου στο NEWS 247:
Κύριε Κουμουτσάκο, αν σας ζητούσα να στείλετε ένα μήνυμα στους εκατομμύρια ψηφοφόρους της Αττικής, ποιο θα ήταν αυτό; Γιατί να επιλέξουν εσάς για την Περιφέρεια;
Από τις Βρυξέλλες και τις ευρωεκλογές στις Περιφερειακές εκλογές. Για ποιους λόγους αποφασίσατε να “εγκαταλείψετε” το Ευρωκοινοβούλιο για τη μάχη της Αττικής; Και τι σας έχει διδάξει η θητεία σας στο ΕΚ, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Αυτοδιοίκηση;
Ξεκίνησα τον αγώνα για να αλλάξει πρόσωπο η Περιφέρεια της Αττικής, μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού στο Στρασβούργο πριν από περίπου δύο μήνες. Γέννημα θρέμμα της Αθήνας, ένιωθα πάντα ότι η Αττική μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει μια καλύτερη μοίρα. Ότι αξίζει να κάνει στροφή στο μέλλον. Γι’ αυτό και δε δίστασα να δεχθώ την τιμητική αυτή πρόταση εμπιστοσύνης. Άφησα λοιπόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κλείνοντας την εκεί θητεία μου, 60 σχεδόν μέρες πριν από τις περιφερειακές εκλογές, και στρατεύτηκα σ’ έναν αντικειμενικά δύσκολο αγώνα. Γιατί είναι ένας αγώνας που αξίζει, που δικαιούται και ζητά η Αττική και οι άνθρωποί της.
Πέντε χρόνια πορείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πέντε χρόνια εμπειρίας, πέντε χρόνια γνώσης για τα ευρωπαϊκά πράγματα, για το πώς λαμβάνονται αποφάσεις, πώς ακριβώς εξελίσσεται μια διαδικασία λήψης αποφάσεως, ποιοι και πώς παίρνουν αποφάσεις, αλλά ποιες αποφάσεις; Αποφάσεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας, που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας.
Αποφάσισα λοιπόν να συμμετάσχω στις εκλογές αυτές ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής γιατί και θέλω και μπορώ να υπηρετήσω αυτόν το ρόλο, καθώς η εμπειρία που απέκτησα ως ευρωβουλευτής βοηθά στην εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα, ιδεών για το μέλλον, αλλά και πρόσθετων κοινοτικών πόρων, προκειμένου οι λύσεις και οι ιδέες να γίνουν πράξη.
Ποια θεωρείτε, ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα, που παραμένουν άλυτα; Ποιες θα είναι οι άμεσες προτεραιότητες από την επομένη κιόλας της εκλογής σας;
Είναι αδιανόητο στον 21ο αιώνα η Περιφέρεια της Αττικής να πνίγεται στα σκουπίδια, να πνίγεται όταν βρέχει, να πνίγεται χωρίς αποχετευτικό, να στερούνται οι κάτοικοι των νησιών το νερό, το ηλεκτρικό, την ιατρική περίθαλψη. Να υπάρχει έντονο έλλειμμα κοινωνικής μέριμνας και στήριξης. Έλλειμμα που μπορούσε και όφειλε να καλύψει η Περιφέρεια από το διαβόητο πια «πλεόνασμά» της.
Γιατί άραγε τα χρήματα έμειναν αναξιοποίητα στα ταμεία της Περιφέρειας όταν υπάρχουν έργα ζωτικής σημασίας που «καρκινοβατούν» επί χρόνια; Έργα όπως η κατασκευή ολοκληρωμένου αποχετευτικού δικτύου και επεξεργασίας λυμάτων σε Ραφήνα, Αρτέμιδα, Πόρτο Ράφτη, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, έργα για την αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, έργα για την υδροδότηση των νησιών;
Βέβαια η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής οφείλει να είναι, και για μας είναι, η απόλυτη προτεραιότητα. Κάτοικοι της Αττικής που χρειάζονται στήριξη, όπως οι άστεγοι, οι άνεργοι, οι ηλικιωμένοι, οι νέοι μας, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Ζητάνε, απαιτούν συγκεκριμένες δράσεις, καλά σχεδιασμένα έργα, με πραγματική προστιθέμενη αξία. Γι’ αυτό και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων, τη διαμόρφωση τιμολογιακής πολιτικής για τα μέσα μαζικής μεταφοράς υπέρ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, τη στέγαση οργανώσεων εθελοντικής προσφοράς σε έναν «Πολυχώρο Αλληλεγγύης», την αξιοποίηση των πόρων του νεοσυσταθέντος «Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους». Και όλα αυτά σε σταθερή συνεργασία με την Εκκλησία, τους δήμους και τις πρωτοβουλίες πολιτών.
Ειδικά ως προς τους αστέγους, την ανεργία και την εγκληματικότητα. Πώς μπορεί να συμβάλει η Περιφέρεια στην αντιμετώπιση αυτών των “πληγών” της ελληνικής κοινωνίας;
Όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν στο δρόμο άνθρωποι, να κοιμούνται στο δρόμο και να επαιτούν. Το πρόβλημα των αστέγων προσβάλλει και τον πολιτισμό και τις κοινωνικές μας ευαισθησίες, κάνει κακό στην ανάπτυξη και δημιουργεί και προβλήματα ασφάλειας. Γι’ αυτό και η στέγαση των αστέγων με αξιοποίηση κτιρίων που τώρα «ρημάζουν» είναι για εμάς το πρώτο μέλημα. Πρόκειται για ένα στοίχημα πολιτισμού και ανθρωπιάς που είμαι αποφασισμένος να το κερδίσω.
Οι δυνατότητες της Περιφέρειας να παράγει έργο, βέβαια, δεν εξαντλούνται εκεί. Εξαρτώνται άμεσα από τις δυνατότητες να αξιοποιήσουμε με το βέλτιστο τρόπο τα κοινοτικά κονδύλια που προβλέπει το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Αυτό για να γίνει υπάρχουν προϋποθέσεις. Πρώτον, συνολική αναπτυξιακή στρατηγική που θα επενδύει στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής της Αττικής. Δεύτερον, νέες ιδέες και νέο τρόπο δράσης. Χωρίς δεσμεύσεις και εγκλωβισμούς σε παλαιοκομματικές, πελατειακές νοοτροπίες. Τρίτον, σε βάθος γνώση των ευκαιριών που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και των διαδικασιών και προσώπων που διαμορφώνουν τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες. Ο συνδυασμός ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας και αυτοδιοικητικής γνώσης είναι το «κλειδί» που ξεκλειδώνει τις προοπτικές ανάπτυξης και προόδου στην Αττική. Εμείς αυτά τα «κλειδιά» τα κρατάμε στα χέρια μας. Έχουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα, φιλόδοξο σχέδιο, ολοκληρωμένη στρατηγική.
Πέρα από προβλήματα και λύσεις, ποιο είναι το “νέο πρόσωπο” που οραματίζεστε για την Αττική;
Η Αττική δεν είναι μια αόριστη έννοια για εμάς. Είναι ο τόπος, η κοινότητα, η γειτονιά μας. Είναι η ζωή, το παρόν και το μέλλον σχεδόν 4 εκατομμυρίων Ελλήνων. Γι’ αυτό και έχει άμεση ανάγκη να ανακτήσει την οντότητά της, να διαμορφώσει μια σύγχρονη ταυτότητα και να ανακτήσει την αίγλη που της αξίζει και δικαιούται. Μ’ αυτό το γνώμονα, χτίσαμε τον άξονα του Σχεδίου μας «Αίγλη στην Αττική». Είναι ο άξονας που αφορά στη δυνατότητα της Αττικής να ξανακτίσει την οντότητά της, να ανακτήσει την ταυτότητά της και να αποκτήσει νέα πνοή, νέα δυναμική.
Κεντρικός, θεμελιώδης στόχος είναι η αλληλεγγύη με αξιοπρέπεια, η κοινωνική συνοχή και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Η βελτίωση της καθημερινότητας παντού. Η διαχείριση των περιοχών με έντονη παρουσία παράνομων μεταναστών. Η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και η δημόσια υγεία. Η εύκολη πρόσβαση κάθε πολίτη σε χώρους άθλησης και αναψυχής. Η ζεύξη των συμφερόντων παραγωγών, καταναλωτών και τοπικών αγορών. Είναι, πάνω από όλα, η ανάπτυξη, οι ευκαιρίες, οι δουλειές. Για τον σκοπό αυτό σχεδιάζουμε δράσεις που στόχο έχουν να «πέσει» περισσότερο φως παντού δηλαδή. Αμφίδρομη επικοινωνία, χωρίς μεσάζοντες, με την κοινωνία. Κανόνες κοινοί για όλους και σεβαστοί απ’ όλους. Διαφάνεια σε κάθε επίπεδο και κάθε τομέα. Διαρκής λογοδοσία της διοίκησης και των υπηρεσιών της.
Ποια πιστεύετε ότι ήταν τα μεγαλύτερα λάθη των Περιφερειαρχών μέχρι σήμερα;
Η αξιολόγηση της θητείας ενός αιρετού γίνεται πρωτίστως από τους πολίτες. Ως πολίτης της Αττικής, θεωρώ ότι ο απερχόμενος περιφερειάρχης δεν βοήθησε την Περιφέρεια στο βαθμό που χρειαζόταν και μάλιστα στην κρίσιμη περίοδο την οποία διανύουμε. Και το λέω αυτό, όχι με σκοπό, τον μηδενισμό, αλλά γιατί πραγματικά θεωρώ ότι χάθηκαν σημαντικές ευκαιρίες ανάδειξης του συγκριτικού πλεονεκτήματος της Περιφέρειας (τουριστικός προορισμός, διαμετακομιστικό κέντρο, πολιτιστικός τουρισμός, κτλ.) και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.
Η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας έδειξε ότι είναι προσκολλημένη σε ένα παρωχημένο μοντέλο διοίκησης, απλής διαχείρισης και αποσπασματικών ενεργειών χωρίς σχέδιο. Απουσίασε πλήρως η στρατηγική που θα έβαζε την Περιφέρεια σε τροχιά προόδου και ανάπτυξης.
Δεν νοείται τον 21ο αιώνα η πρώτη Περιφέρεια της χώρας να μην έχει ολοκληρωμένο αποχετευτικό δίκτυο, επαρκές αντιπλημμυρικό σύστημα και να υποφέρει από την πλημμελή διαχείριση απορριμμάτων.
Τέλος, η παθολογική εσωστρέφεια είχε σαν αποτέλεσμα η Αττική να κάνει αισθητή την απουσία της από αυτό που ακούμε ολοένα και περισσότερο, την «Ευρώπη των Περιφερειών». Πώς μπορεί, λοιπόν, κάποιος να ψηφίσει για μια τρίτη κατά σειρά θητεία την ίδια παρωχημένη και φθαρμένη λογική;
Πώς κρίνετε το πρόγραμμα των υπόλοιπων υποψηφίων Περιφερειαρχών;
Παρόλη την καλή και εποικοδομητική διάθεση με την οποία προσπάθησα να δω τα προγράμματα των βασικών ανθυποψηφίων μου, δυστυχώς, δεν μπορώ παρά να είμαι ιδιαίτερα επικριτικός απέναντί τους. Και πώς να μην είναι κανείς όταν διαπιστώνει ότι το πρόγραμμα του απερχόμενου Περιφερειάρχη αποτελεί πιστό αντίγραφο του προγράμματος που είχε καταθέσει το 2010. Με γενικόλογες αναφορές σε έργα υγρών και στερεών αποβλήτων, νέες κοινωνικές υποδομές και ονοματισμένα έργα που δεν μπόρεσε να υλοποιήσει την τρέχουσα περίοδο. Έργα που δεν είχε την πολιτική βούληση και σθένος να δρομολογήσει όλο το προηγούμενο διάστημα.
Πέραν αυτών, όμως, ο κ. Σγουρός υπόσχεται ότι θα υλοποιήσει έργα και δράσεις στα περισσότερα εκ των οποίων η συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής είναι μηδενική. Και αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα. Η μελέτη για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου έχει ανατεθεί και υλοποιείται με πόρους του ιδρύματος Ωνάση. Η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει καμία συμβολή σε αυτό. Η προβλήτα κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά έχει ξεκινήσει, μελετηθεί, ωριμάσει και εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού) με ευθύνη και πόρους του ΟΛΠ, ενώ η Περιφέρεια Αττικής είναι απλώς παρατηρητής. Κάτι ανάλογο φυσικά ισχύει και για την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, η μελέτη του οποίου χρηματοδοτήθηκε από ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ ουσιαστικός αρωγός του έργου είναι τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Τουρισμού και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Τα συγκεκριμένα έργα λοιπόν που ο απερχόμενος Περιφερειάρχης παρουσιάζει στο Πρόγραμμα του ως ορόσημα, είναι έργα που έχουν σχεδιασθεί και δρομολογηθεί από άλλους, χωρίς η Περιφέρεια Αττικής να έχει την παραμικρή συμβολή.
Όσον αφορά στην υποψήφια Περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα δεν είναι τόσο οι προτάσεις της σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά το διχαστικό μήνυμα που υιοθετεί και προβάλει, και το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα προβλήματα της Περιφέρειας. Τελευταία μάλιστα με προβληματίζουν οι «οικολογικές ευαισθησίες» της με την εκστρατεία της να γεμίσει τους δημόσιους χώρους της Αττικής με προεκλογικές αφίσες, μια πρακτική που και το περιβάλλον επιβαρύνει και παλαιοκομματικές νοοτροπίες άλλων δεκαετιών επαναφέρει. Η πρακτική της είναι περιβαλλοντικά αποκρουστική και εξόφθαλμα παράνομη και προκλητική.
Πρόσφατα, προκλήθηκε μεγάλο θέμα με τις δηλώσεις της κας Δούρου, αναφορικά με την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια. Ποια είναι η δική σας θέση για το γήπεδο της ΑΕΚ, καθώς επίσης και του ΠΑΟ στον Βοτανικό;
Η λύση που προκρίθηκε για το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με υποστήριξη της ερασιτεχνικής ΑΕΚ είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης νομοθετικής δράσης της Πολιτείας. Χωρίς αυτήν τη νομοθετική ρύθμιση τίποτα δεν θα μπορούσε να είχε γίνει από την Περιφέρεια.
Τα λόγια του κ. Σγουρού ήταν λόγια του αέρα γιατί η Περιφέρεια δεν είχε αρμοδιότητα οικονομικής ενίσχυσης αθλητικών σωματείων. Στην Πολιτεία οφείλει η ΑΕΚ και όχι στα παχιά λόγια του κ. Σγουρού. Όλοι χαιρόμαστε για αυτήν τη θετική έκβαση που έχει διαμορφώσει προηγούμενο και για όποιο άλλο αθλητικό σωματείο χρειάζεται στήριξη. Χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς.
Δείτε τι δηλώνει στο NEWS 247 για την πρωτοβουλία του να αποτραπεί το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας ως τεμένους από τις 29 Μαΐου:
Τέμενος στην Αθήνα… Είστε υπέρ της κατασκευής του; Πρόκειται για ένα έργο, που μπλοκάρει συνεχώς.
Το ζήτημα της κατασκευής τεμένους στην Αθήνα είναι, πρωτίστως, θέμα ασφάλειας. Ποια είναι η πραγματικότητα που ισχύει σήμερα; Οι χιλιάδες μουσουλμάνοι που διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής «αναγκάζονται» να συγκεντρώνονται σε «άτυπους» χώρους προσευχής, προκειμένου να εκτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Οι χώροι αυτοί όμως δεν είναι πάντα γνωστοί ή υπό τον εύλογο έλεγχο της ελληνικής πολιτείας. Η διαιώνιση αυτής της κατάστασης θα μπορούσε να αποτελέσει εν δυνάμει κοιτίδα επώασης «τρομοκρατών». Επιτήδειοι θα μπορούσαν ευκολότερα να διεισδύσουν σε συνθήκες «παρανομίας», παρά εάν υπήρχε ένας επίσημος τόπος λατρείας.
Υπό αυτήν την οπτική, είμαι θετικός στην κατασκευή του. Θα πρέπει βέβαια να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος. Εκεί το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Δήμο Αθηνών και την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και με την Εκκλησία αλλά και τις τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να βρουν μια εφικτή και βιώσιμη λύση.
Είστε υπέρμαχος της “Ανάπτυξης”. Ποια η θέση σας για την αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού και άλλων ακινήτων/εγκαταστάσεων, που παραμένουν ανεκμετάλλευτα;
Η Περιφέρεια Αττικής, όπως και το σύνολο της χώρας, διψάει για επενδυτικές ευκαιρίες που θα φέρουν οικονομική ανάκαμψη, βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση της απασχόλησης. Η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού αποτελεί ένα από τα το πιο πρόσφατα παραδείγματα ιδιωτικοποίησης στην Περιφέρεια Αττικής. Η παράταση της ακινησίας και της αδράνειας στο θέμα αυτό θα είχε πρόσθετο μεγάλο κόστος και θα συσσώρευε μεγάλα διαφυγόντα κέρδη. Η αξιοποίηση του Ελληνικού κινείται προς την αντίθετη και, γι’ αυτό, σωστή κατεύθυνση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η 7.7 δισ. ευρώ επένδυση στο Ελληνικό αναμένεται να δημιουργήσει 35.000 θέσεις εργασίας και 1,2% άνοδο στο ΑΕΠ. Πρόκειται για θετική εξέλιξη τόσο για την Αττική όσο και για την χώρα.
Εδώ να σημειώσω κάτι. Για την προσέλκυση επενδύσεων δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και ανάληψη πρωτοβουλιών. Στο σύγχρονο κόσμο οι επενδύσεις πηγαίνουν σε περιοχές που πείθουν ότι σ’ αυτές μπορεί να παράγεται «μέλλον». Στην Αττική συγκεντρώνεται το 70% του επιστημονικού, ερευνητικού και τεχνολογικού ιστού της χώρας. Επομένως η Αττική έχει τις δυνατότητες να γίνει με την αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ μια περιοχή που θα παράγει μέλλον. Σήμερα, τώρα, είναι ώρα ν’ αρπάξουμε τις ευκαιρίες που έρχονται και όλοι μαζί να κάνουμε πράξη ένα ρεαλιστικό και ταυτόχρονα οραματικό Σχέδιο ανάταξης και προοπτικής που να βασίζεται σε στέρεους άξονες.