Γεραπετρίτης: “Η συνάντηση με τον κ. Τζανερίκο έγινε φανερά και διαφανώς – Δεν ετέθη ποτέ ζήτημα ανταλλαγών”
Η απάντηση του υπουργού Επικρατείας για τις δηλώσεις του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου περί παρεμβάσεων της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη για το κόμμα Κασιδιάρη.
- 14 Απριλίου 2023 11:11
Απαντήσεις σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας και στις επικρίσεις του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου για παρεμβάσεις από την κυβέρνηση στη Δικαιοσύνη, με αφορμή την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης λέγοντας ότι «η συνάντηση με τον κ. Τζανερίκο έγινε απολύτως φανερά και διαφανώς».
Σε συνέντευξη του στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ, ο υπουργός τόνισε ότι «δεν ετέθη ποτέ ζήτημα ανταλλαγών με τον κ. Τζανερίκο» προσθέτοντας ότι «η πολιτεία αποφασίζει ποιος έχει κώλυμα να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία».
“Θεσμική η συνάντηση – Ουδέποτε ετέθη θέμα ανταλλάγματος”
Ο ίδιος δήλωσε ότι η συνάντησή μεταξύ τους ήταν σύντομη και για θέματα διαδικαστικά για θέματα της δικαιοσύνης ενώ ουδέποτε, μετά τη δημοσιοποίηση της συνάντησής τους, επικοινώνησε μαζί του.
«Ουδέποτε ετέθη θέμα ουσιαστικής κρίσης και ουδέποτε ετέθη θέμα ανταλλάγματος. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν γνωρίζω πώς ή ίδια γνωρίζει το περιεχόμενο αυτής της», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Δεν παρέλειψε να πει ότι «κανένας ανώτατος αξιωματούχος δεν ήρθε σε επικοινωνία με τον Τζενερίκο για τα ζητήματα αυτά πλην εμού».
«Η πολιτεία αποφασίζει κυριαρχικά για τα θέματα που αφορούν ιδίως πολιτειακά ζητήματα της δημοκρατίας. Το ποιος έχει κώλυμα να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία στο πλαίσιο του Συντάγματος είναι κάτι το οποίο το αποφασίζει κυριαρχικά η Πολιτεία δια του συνταγματικού οργάνου που είναι η Βουλή», συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι «όλη αυτή η συζήτηση γίνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση που θέλει να μεταφέρει τη συζήτηση από το μείζον και σημαντικό, το οποίο είναι με ποιο τρόπο θα εμποδίσουμε φασιστικά μορφώματα να εισέλθουν στο δημόσιο βίο, στον πολιτικό βίο και να αλλάξουν τη φυσιολογία της δημοκρατίας, διότι περί αυτού πρόκειται. Εκεί λοιπόν η αξιωματική αντιπολίτευση για δεύτερη φορά όταν κατετέθη η διάταξη ήταν απούσα, ουσιαστικά παρούσα, χωρίς να υποστηρίζει όμως τη συγκεκριμένη διάταξη, αντίθετα με το Κίνημα Αλλαγής. Σε αυτό λοιπόν το ζήτημα, διαστρεβλώνοντας ο ΣΥΡΙΖΑ την κατάσταση, προσπαθεί μεταφέροντας τη συζήτηση να αποσείσει τη δική του απουσία από τη μάχη υπέρ της δημοκρατίας».
Σύμφωνα με τον υπουργό ο ίδιος θα περίμενε μία ευρύτερη συναίνεση και μια πολιτική γενναιότητα σε αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Σχολίαζοντας τα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες και τις καταγγελίες του κ. Τζανερίκου ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι παραιτήθηκε δύο μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία του και ο ίδιος γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους το έπραξε. «Ο λόγος όμως που επικαλείται είναι ένας λόγος ο οποίος κατά την ταπεινή μου άποψη δεν στέκει για τον απλούστατο λόγο ότι διευρύνεται και το σώμα (του Αρείου Πάγου) γίνεται πιο ακέραιο και γίνεται πιο αντικειμενικό».
Για το κόμμα Κασιδιάρη
Αναφορικά με την άναληψη της ηγεσίας του κόμματος Κασιδιάρη από τον Αναστάσιο Κανελλόπουλο απάντησε χαρακτηριστικά σε ό, τι αφορά τη συμμετοχή ανώτατου δικαστικού: «Ο νόμος είναι σαφής. Εάν καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση είναι είτε τυπικά είτε ουσιαστικά αρχηγός ενός κόμματος, το κόμμα αυτό δεν ανακηρύσσεται. Θέλω μία σαφή απάντηση από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού φάσματος εάν αυτό είναι ορθό ή όχι. Μπορεί να ανεχθεί η δημοκρατία διά βίου κάποιον, ο οποίος έχει καταδικαστεί ως εχθρός της δημοκρατίας; Είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε ό, τι μπορεί να συμμετέχει είτε ως ουσιαστικός είτε ως τυπικός αρχηγός; Μία απλή απάντηση. Οφείλουμε θωράκιση της δημοκρατίας. Εάν ναι, εμείς αισθανόμαστε και έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας ότι πράξαμε ό, τι μπορούσαμε».
Κάνοντας μία αποτίμηση του κυβερνητικού έργου ενόψει των επικείμενων εκλογών ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι «υπήρξαν λάθη και παραλείψεις αλλά έγιναν πολλά και σημαντικά για το κράτος» ενώ υπεραμύνθηκε για το επιτελικό κράτος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η αντιπολίτευση δείχνει έλλειμα κατανόησης για το επιτελικό κράτος.
Μιλώντας για τις καταγγελίες ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης έκανε προεκλογικό αγώνα μέσα από τις φυλακές Δομοκού όπου κρατείται επισήμανε ότι θα υπάρξει έρευνα για τη δράση του μέσα από τη φυλακή.
«Είναι ένα ζήτημα ισορροπίας μεταξύ προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και των αξιών που αυτό συνεπάγεται και από την άλλη πλευρά μία διασφάλιση των δικαιωμάτων ακόμα και των κρατουμένων είναι μία λεπτή ισορροπία η οποία οφείλει να διαφυλάττεται. Είναι προφανές ότι δεν μπορείς να αποκλείσεις από τον έξω κόσμο κάποιον κρατούμενο. Από την άλλη πλευρά είναι εξίσου ορθό ότι δεν μπορεί μέσα από τη φυλακή να υφίσταται εχθροπαθείς και αντιδημοκρατικός λόγος. Γι’ αυτό θα υπάρξει έρευνα» προανήγγειλε ο υπουργός.
Ο ίδιος κατήγγειλε την στάση του ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια της διακυβέρνησής του λέγοντας ότι ουδέποτε ασχολήθηκε με το θέμα αυτό και δεν έφερε καμία διάταξη. Μιλώντας για τα φασιστικά και ακροδεξιά κόμματα και το λόγο τον ρατσιστισκό τους λόγο είπε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό ανεκτό από μια δημοκρατία.
«Φέραμε διατάξεις που διασφαλίζουν τη δημοκρατική νομιμότητα και που θέτουν ποδών τα κόμματα τα οποία έχουν αυτά τα φασιστικά χαρακτηριστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι απείχε από αυτή τη συζήτηση» είπε και πρόσθεσε ότι «δεν αντιλαμβάνεται πώς είναι δυνατόν ένα κόμμα το οποίο ευαγγελίζεται τη δημοκρατία να μην μπορεί να αποδεχθεί μία διάταξη η οποία αν μη τι άλλο βγάζει τους εγκληματίες από το δημοκρατικό παιχνίδι».
Για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και την ασφάλεια των μετακινήσεων
Ο υπουργός Επικρατείας που μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη είναι αρμόδιος για το υπουργείο Μεταφορών αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου κάνοντας λόγο για πλήρη διερεύνηση, γρήγορη επανεκκίνηση και ολοκλήρωση των μεγάλων έργων του ΟΣΕ.
«Ο πρώτος στόχος ήταν να υπάρξει μια πλήρης σε βάθος μέχρι τέλους διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος. Θέλω να πω ότι έγιναν πολύπλευρες ενέργειες προς αυτό. Ήδη η εισαγγελική έρευνα προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Υπάρχει εμπλοκή ακόμη και των ευρωπαϊκών οργάνων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων, ο οποίος θα εκπονήσει και ο ίδιος ένα αντικειμενικό πόρισμα σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Και υπάρχει και η Διοικητική Επιτροπή η οποία συγκροτήθηκε από τον Πρόεδρο, πρώην Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και δύο καθηγητές συγκοινωνiακής, η οποία τις αμέσως επόμενες ημέρες θα καταθέσει το πόρισμά της», διευκρίνισε.
Αναφορικά με το πώς κινείται ο σιδηρόδρομος ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι την Μεγάλη Παρασκευή, τίθεται και ουσιαστικά η τελευταία γραμμή η οποία είναι Αθήνα, Μέγαρα και Αθήνα – Κιάτο. «Τις τελευταίες ημέρες έχουμε πληρότητα 100% στο Ιntercity στο Αθήνα-Θεσσαλονίκη και το μόνο πλέον που απομένει ουσιαστικά πλην ελάχιστων περιφερειακών γραμμών είναι η προαστιακή Γραμμή Λάρισας Θεσσαλονίκης που θα ενταχθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Μιλώντας για την ασφάλεια στους σιδηροδρόμους ανέφερε ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα αναβάθμισης των συστημάτων ασφαλείας του σιδηροδρόμου. «Επενδύω όλη την ενέργεια που μπορώ με τους συνεργάτες μου και με τους συναρμόδιους υπουργούς, έτσι ώστε αυτό το οποίο έχουμε δεσμευθεί δηλαδή έως το τέλος Σεπτεμβρίου να έχουν εγκατασταθεί όλα τα συστήματα τα οποία θα επιτρέψουν να έχουμε ένα εντελώς ακέραιο σύστημα ασφαλείας το οποίο θα έχει για τον κεντρικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη με πλήρη σηματοδότηση καθολική τηλεδιοίκησης και συστήματα πέδησης τα οποία είναι υψηλής τεχνολογίας».
“Μικρότερος ο αριθμός των μετακλητών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”
Ερωτηθείς για τον αριθμό των μετακλητών που έχει η κυβέρνηση ο κ. Γεραπετρίτης αρνήθηκε τις κατηγορίες για μεγάλο αριθμό λέγοντας ότι η αντιπολίτευση έρχεται και αθροίζει τους μετακλητούς που έχουν οι υπουργοί, ο οποίος -όπως είπε- είναι μικρότερος από τον αριθμό που είχαν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι η πρώτη κυβέρνηση που δεν αύξησε ούτε κατά έναν τον αριθμό μετακλητών στην κυβέρνηση, στους υπουργούς» είπε και πρόσθεσε στη συνέχεια ότι στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «αθροίζουν και τους μετακλητούς των δήμων και των περιφερειών, οι οποίοι βεβαίως δεν είναι μετακλητοί στην κυβέρνηση. Οι δήμοι και οι Περιφέρειες αποδίδουν πράγματι έχουν ένα σχετικά μεγαλύτερο αριθμό μετακλητών κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας».
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις