Γιάννα Τζανιδάκη: Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης – Χρειάζεται γνώση και κρίση

Διαβάζεται σε 4'
Social media
Social media istockphoto

H υποψήφια ευρωβουλεύτρια Volt Ελλάδος με το ψηφοδέλτιο του ΚΟΣΜΟΣ γράφει στο NEWS 24/7 για τους κινδύνους που εγκυμονούν από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τους οποίους όμως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με σωστές πολιτικές και εκπαιδευτικές δράσεις.

Με αφορμή μια συζήτηση που είχαμε μια εβδομάδα πριν τις Ευρωεκλογές στην εκδήλωση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) για τον λαϊκισμό και τη χειραγώγηση των πολιτών, θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες από τις θέσεις του Βολτ (και βέβαια του Volt Europa) για το θέμα.

Να θυμίσω ότι σε αυτές τις Ευρωεκλογές συμμετέχει και το Volt, το μόνο πανευρωπαϊκό κόμμα που οραματίζεται την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μέσω της ομόσπονδης Ευρώπης. Το Volt (στα ελληνικά λεγόμαστε Βολτ), αποφασίζει κοινές προτάσεις πολιτικής για όλη την Ευρώπη και κατεβαίνει στις εκλογές στις χώρες της ΕΕ με το ίδιο πρόγραμμα (το λεγόμενο Moonshot). Στην απερχόμενη Ευρωβουλή το Βολτ έχει ήδη δύο ευρωβουλευτές (από το Volt Γερμανίας και το Volt Ολλανδίας). Στην Ελλάδα, τρεις υποψήφιοι του Βολτ Volt συμμετέχουν μαζί με τα πράσινα κόμματα στο ψηφοδέλτιο του ΚΟΣΜΟΣ.

Αναγνωρίζουμε τη σοβαρότητα της διαδικτυακής βίας και του bullying, ειδικά ενάντια στις γυναίκες, τις γυναίκες δημοσιογράφους και τις ευάλωτες ομάδες, όπως επίσης και των ατόμων που η κοινωνία ή και το άμεσο κοινωνικό τους περιβάλλον τα περιθωριοποιεί.

Καλούμε τους νομοθέτες να δράσουν, ώστε να εξαλειφθούν η ρητορική του μίσους και τα περιστατικά βίας ενάντια στο φύλο, το επάγγελμα, τη σεξουαλικότητα, τον όποιο αυτοπροσδιορισμό, των χρηστών ουσιών και όσων γενικά πέφτουν θύματα της διαδικτυακής βίας.

Καλούμε τις μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και ελέγχουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσον αφορά το bullying και τις άλλες μορφές διαδικτυακής βίας και να προβούν στη δημιουργία και χρήση ψηφιακών εργαλείων τα οποία θα μπορούν να διερευνούν, να αποτρέπουν και να μας προστατεύουν καθημερινά και αποτελεσματικά από αυτές τις απειλές.

Σε ευρύτερο επίπεδο, υποστηρίζουμε την ελευθερία της πληροφόρησης χωρίς περιορισμούς και χωρίς καθοδήγηση, έτσι ώστε το κοινό να είναι ενήμερο και ικανό να σχηματίσει γνώμη και να λάβει αποφάσεις βασιζόμενο σε πραγματικά και έγκυρα δεδομένα.

Υποστηρίζουμε τις εκπαιδευτικές δράσεις που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των πολιτών να αναγνωρίζουν τις έγκυρες ειδήσεις και να ξεχωρίζουν τα fake news από όπου κι αν προέρχονται.

Απαιτούμε τη διαφάνεια στο ποιος ελέγχει και σε ποιον λογοδοτεί το κάθε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, για να μπορούν οι χρήστες του να αναγνωρίζουν τυχόν προσωπικά, εταιρικά ή πολιτικά συμφέροντα που μπορεί να κρύβονται πίσω από τις πληροφορίες που διανέμει το μέσο αυτό.

Υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα την ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Το Βολτ απαιτεί τις αλλαγές που χρειάζονται έτσι ώστε η πληροφόρηση να γίνεται πάντοτε με βάση το κοινό συμφέρον και όχι για να χρησιμοποιείται ως μοχλός προσωπικών ή εταιρικών συμφερόντων.

Τέλος, λέμε ασφαλώς «ναι» στην ανοιχτή πρόσβαση στα δεδομένα και τις πληροφορίες, αλλά ταυτόχρονα προωθούμε δράσεις που ενισχύουν όχι μόνο τη γνώση αλλά και την κριτική θεώρηση των πληροφοριών αυτών. Στο πρόγραμμά μας αναγνωρίζουμε τις ευθύνες της Πολιτείας και απαιτούμε τη δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας ψηφιακής διακυβέρνησης με σκοπό τον έλεγχο της τήρησης των αρχών μιας πραγματικής πληροφόρησης του κοινού και την αποφυγή της όποιας παραπληροφόρησης.

Το Βολτ, που προωθεί την ένταξη και την ενδυνάμωση κάθε ατόμου στις κοινωνίες της ψηφιακής επανάστασης στις οποίες ζούμε και δραστηριοποιούμαστε, δίνει αγώνα ώστε να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να κρίνουμε αυτά που βλέπουμε και αυτά που ακούμε. Αν δεν το κάνουμε, τότε γινόμαστε αυτόματα βορά στις πρακτικές χειραγώγησης και λαϊκισμού, που θα συνεχίσουν να εμφανίζονται όλο και περισσότερο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μέχρι να εφαρμοστούν οι προτάσεις μας.

Η κα. Γιάννα Τζανιδάκη

*H Γιάννα Τζανιδάκη είναι υποψήφια ευρωβουλεύτρια Volt Ελλάδος με το ψηφοδέλτιο του ΚΟΣΜΟΣ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα