Γιατί επελέγη η 25η Ιανουαρίου ως ημερομηνία των εκλογών

Γιατί επελέγη η 25η Ιανουαρίου ως ημερομηνία των εκλογών
Στιγμιότυπο από την 3η ψηφοφοριά για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Το κόμμα του Γιώργου, ο Αντώνης και ο Ευάγγελος. Διαβάστε το ρεπορτάζ του news247

Η 25η Ιανουαρίου θα είναι τελικά η ημέρα της εκλογικής κρίσης. Η ημερομηνία αυτή, που ήταν εξαρχής μία από τις δύο πιθανότερες, επελέγη τελικά -ενώ τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικά στελέχη έδειχναν την 1η Φεβρουαρίου ως την επικρατέστερη ημέρα προσφυγής στις κάλπες- από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για δύο λόγους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το υπό σύσταση κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες σε επικοινωνία με το Μαξίμου το βράδυ της Κυριακής να προέκρινε τη συγκεκριμένη ημερομηνία ώστε το κυοφορούμενο κόμμα να μην έχει προλάβει να ετοιμαστεί. Αλλά και για να εκμεταλλευθεί ο κυβερνητικός εταίρος το γεγονός ότι το Ποτάμι, που επίσης αποτελεί εκλογικό αντίπαλο για το ΠΑΣΟΚ, είναι ανέτοιμο οργανωτικά.

Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα όσον αφορά στο κόμμα του κ.Παπανδρέου.’Το επιτελείο του κ.Σαμαρά επενδύει στην εκτίμηση ότι το νέο κόμμα θα “κόψει” έστω και μία μονάδα από το ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα αποτελέσει κέρδος για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία αγωνίζεται να μειώσει περαιτέρω την ψαλίδα με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σύμφωνα άλλωστε με παλαιότερο δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, το οποίο ουδέποτε είχε διαψευστεί, ο κ.Σαμαράς είχε επανενεργοποιήσει διαύλους επικοινωνίας με τον κ.Παπανδρέου μετά το “λουκέτο” στην ΕΡΤ και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι ο παράγων από τον οποίο εξαρτάτο η σταθερότητα του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αλλά ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο δεύτερος λόγος συνοψίζεται στο ρητό “το γοργόν και χάριν έχει”. Όχι μόνο προκειμένου η προεκλογική περίοδος να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες στην οικονομία, αλλά κυρίως γιατί κρίθηκε πως μία βραχέα προσφυγή στις κάλπες λειτουργεί υπέρ της Ν.Δ καθώς αυξάνει την πίεση και την ένταση των διλημμάτων και αξιοποιεί το momentum των δημοσκοπήσεων που δείχνουν να μειώνεται το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα