Η Ελλάδα “πυρηνικός στόχος του Κρεμλίνου” και ο Βελόπουλος

Διαβάζεται σε 4'
Η Ελλάδα “πυρηνικός στόχος του Κρεμλίνου” και ο Βελόπουλος
ISTOCK

“Τσουνάμι” παραπληροφόρησης στην ΕΕ ενόψει ευρωεκλογών, με τα τελευταία fake news να υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα αποτελεί πυρηνικό στόχο για το Κρεμλίνο. Το κοινοποίησε και ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Σε συναγερμό βρίσκεται η Ευρώπη λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, καθώς τα fake news φαίνεται να έχουν πάρει φωτιά.

Οι ηγέτες της ΕΕ ανησυχούν τόσο πολύ για μια ενδεχόμενη ανάμειξη ξένων παραγόντων στις εκλογές, που θα διεξαχθούν από την Πέμπτη έως την Κυριακή, ώστε έθεσαν σε επιφυλακή ομάδες ταχείας ετοιμότητας για να αναλάβουν δράση σε περίπτωση σοβαρού περιστατικού. Οι αξιωματούχοι λένε, σύμφωνα με τον Guardian, ότι η ποσότητα της παραπληροφόρησης έχει φτάσει σε «επίπεδα τσουνάμι» – αλλά οι πολιτικοί ηγέτες ήταν οι πιο αργοί στο να το αντιληφθούν.

Η απειλή αυτή δεν αναμένεται να σταματήσει όταν κλείσουν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές σε 27 χώρες στις 10 το βράδυ της Κυριακής. Μια μονάδα κρίσης παραπληροφόρησης, η οποία συστάθηκε τον Απρίλιο, όταν άρχισε η προεκλογική εκστρατεία, έχει κληθεί να συνεχίσει να λειτουργεί για εβδομάδες μετά τις εκλογές, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις κατά της νομιμότητας των αποτελεσμάτων.

«Πριν από δέκα χρόνια μιλούσαμε για παρεμβάσεις στις εκλογές, αλλά ο Τραμπ μας έδειξε ότι είναι πολύ πιο εύκολο, πολύ πιο φτηνό απλώς να αμφισβητούμε τα πράγματα. Δεν χρειάζεται να χειραγωγήσεις την ψηφοφορία» είπε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της ΕΕ.

Όσο οι μέρες πλησιάζουν, κορυφώνονται οι ψευδείς ειδήσεις, με το μεγαλύτερο διεπιστημονικό δίκτυο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, το EDMO (European Disinformation Media Observatory) που καταγράφει τα ημερήσια “κρούσματα” ψεύτικων, αποπροσανατολιστικών ειδήσεων εν όψει των ευρωεκλογών, να έχει “πάρει φωτιά”.

Ο Βελόπουλος αναπαρήγαγε τα fake news

Στη σημερινή του έκθεση βλέπουμε και αναφορά στην Ελλάδα, όπου το Παρατηρητήριο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στον ψευδή ισχυρισμό ότι “η Ελλάδα αποτελεί πυρηνικό στόχο για το Κρεμλίνο”.

Η ψευδής αυτή είδηση κυκλοφόρησε σε ελληνικά σάιτ, με τον ισχυρισμό να θέλει το Κρεμλίνο να εκδίδει χάρτη με πυρηνικούς στόχους στην Ευρώπη και την Ελλάδα να βρίσκεται, υποτίθεται, μέσα στη λίστα.

Ωστόσο, ο χάρτης που επικαλούνται τα δημοσιεύματα αυτά προέρχεται από άρθρο του Sputnik που δημοσιεύτηκε το 2023 και δείχνει την κατανομή αμερικανικών θερμοπυρηνικών όπλων στην Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν φιλοξενεί τέτοια όπλα, ενώ πουθενά δεν γίνεται λόγος για στοχοποίησή της.

Μάλιστα, ο ισχυρισμός αυτός κοινοποιήθηκε και από τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο.

Συγκεκριμένα, ο ισχυρισμός στηρίζεται στον παραπάνω χάρτη, ο οποίος, σύμφωνα με το factchecker.gr, κάνοντας αντίστροφη αναζήτηση εικόνας, διαπιστώθηκε ότι αν και εμφανίζεται ως πρόσφατος στα υπό εξέταση δημοσιεύματα, στην πραγματικότητα κυκλοφορεί τουλάχιστον από τις 27 Μαρτίου 2023.

Το δημοσίευμα του Sputnik που τον παράθεσε, έχει τίτλο “Τα πυρηνικά των ΗΠΑ στην Ευρώπη: Πού είναι τοποθετημένα;” όπου δεν γίνεται καμία αναφορά για στοχοποίηση της Ελλάδας. Σύμφωνα με το χάρτη, με κόκκινο χρώμα είναι οι χώρες που φιλοξενούν πυρηνικά των ΗΠΑ, με πορτοκαλί η χώρα (Πολωνία) που έχει ζητήσει τη στάθμευση αμερικανικών πυρηνικών, με μπλε οι χώρες που διαθέτουν δικά τους πυρηνικά όπλα (Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία), με γαλάζιο άλλες χώρες (χωρίς πυρηνικά), ανάμεσά τους και η Ελλάδα και με κίτρινο η Ρωσία και η Λευκορωσία.

Στα πλαίσια του Νατοϊκού δόγματος του “Πυρηνικού Διαμοιρασμού“, περίπου 100 αμερικανικές αερομεταφερόμενες βόμβες B61, που δύναται να χρησιμοποιηθούν για στρατηγική και τακτική πυρηνική αποτροπή, βρίσκονται σε βάσεις στην Ιταλία, Τουρκία, Ολλανδία, Βέλγιο και Γερμανία. Η Ελλάδα δεν φιλοξενεί πυρηνικά όπλα τουλάχιστον από το 2001.

Επομένως, είναι σαφές πως η Ελλάδα δεν φιλοξενεί τέτοια όπλα και πουθενά δεν γίνεται λόγος για στοχοποίησή της.

Στο ίδιο κλίμα, την 5η Ιουνίου εντοπίζονται ανάλογοι ισχυρισμοί, όπως για παράδειγμα ότι η Ρωσία προετοιμάζει άμεση επίθεση κατά της ΕΕ, ότι η Κίνα θα κηρύξει πόλεμο στο ΝΑΤΟ αν τα κράτη μέλη επιτεθούν άμεσα στη Ρωσία, ενώ στην Πορτογαλία συναντάμε ένα ψεύτικο βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει πυρηνικά όπλα που κινητοποιεί το Κρεμλίνο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα