Η επόμενη ημέρα για τον Αλέξη Τσίπρα

Η επόμενη ημέρα για τον Αλέξη Τσίπρα
Leader of the Syriza party Alexis Tsipras delivers a speech after SYRIZA`s victory at the general election in Athens, Greece, September 20, 2015 SOOC

Με γρήγορες διαδικασίες θα προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο στήσιμο της νέας κυβέρνησης. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 όλο το παρασκήνιο των εκλογών, τα πρώτα τηλεφωνήματα, τους στόχους, αλλά και τις συνεργασίες στις οποίες προσβλέπει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον

Σήμερα αργά το απόγευμα θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση και το βράδυ της Τρίτης το νέο υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου την Τετάρτη το πρωί ο νέος πρωθυπουργός να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό, εκπροσωπώντας και την Κύπρο.

Πριν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο προκειμένου να οριοθετήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και τη συμμετοχή του κόμματός του σε αυτή.

Τα τηλεφωνήματα και οι συνεργασίες

Πέρα από τους Ευρωπαίους ηγέτες και τα συγχαρητήρια τηλεφωνήματα που δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από τους Μάρτιν Σούλτς, Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι, Βέρνερ Φάινμαν και Νίκο Αναστασιάδη ενδιαφέρον είχαν οι επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε στην Φώφη Γεννηματά να υπάρξει συνεργασία των δυο κομμάτων, σε επίπεδο στήριξης στη Βουλή σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, ωστόσο από την πλευρά της προέδρου του ΠΑΣΟΚ έγινε ξεκάθαρο πως «οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για μια τέτοια συνεργασία», και προτίμησε να μείνει στη θέση της «δημιουργικής αντιπολίτευσης».

Αυτό που φέρεται να τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε κάποια πράγματα έχουν κοινές θέσεις με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. «Δεν μπορείτε να μας κάνετε άγονη αντιπολίτευση», συμπλήρωσε.

Πιο θετικός σε μια μελλοντική συνεργασία φάνηκε να είναι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος και αυτός τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα.

Δεν είναι λίγα, πάντως τα στελέχη που μέσα στο κόμμα της Κουμουνδούρου, ανάμεσά τους και ο Αλέξης Τσίπρας, βλέπουν αναδιατάξεις ή ακόμα και διασπάσεις στο χώρος της αντιπολίτευσης τονίζοντας πως «η σοσιαλδημοκρατία δεν μπορεί να είναι ουρά της δεξιάς», τη στιγμή που η Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες αναγνωρίζουν ότι η μόνη δύναμη με την οποία μπορεί να συμπράξουν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείουν η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «να αυγατίσει», ή να στηριχθεί σε κεντρικές επιλογές της από πολλά πρόσωπα μέσα στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση είναι συμπαγής στην αντιπολίτευση να δούμε τι θα γίνει», τόνιζε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ στους δημοσιογράφους ο Αλέξης Τσίπρας.

Καμία σύγκλιση προγραμματική, αλλά ούτε και μελλοντική δεν φάνηκε να μπορεί να υποστηριχθεί με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος συνεχάρη τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με ένα sms αργά το βράδυ.

Σε πολύ θερμό κλίμα έγινε και η τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Φώτη Κουβέλη με τον πρώην πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να τον καλεί για να τον συγχαρεί για την νίκη του.

Συγχαρητήριο sms για την νίκη του έστειλε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κώστας Καραμανλής, ενώ στον Αλέξη Τσίπρα τηλεφώνησε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Οι στόχοι της νέας κυβέρνησης

«Το μήνυμα που εστάλη στην Ευρώπη από τις εκλογές είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση», τόνιζε χθες το βράδυ από το γραφείο του στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσιπρας, ο οποίος διευκρίνιζε πως το «σενάριο της πτώσης ή της αριστερής παρένθεσης έχει πλέον τελειώσει».

Δεν υπάρχει πλέον το δίλημμα μνημόνιο ή αντιμνημόνιο τόνιζε, αλλά μόνο μια συμφωνία την οποία έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να φέρει καλύτερη.

Σε αυτό το σημείο, άλλωστε στην Κουμουνδούρου ξεκινούν από σήμερα κιόλας να σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα, γνωρίζοντας καλά πως πρέπει να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν δώσει για βελτίωση κομματιών του νέου μνημονίου.

Το βλέμμα πάντα είναι στραμμένο και στους 50 εφαρμοστικούς νόμους που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, ευελπιστώντας στις λιγότερες δυνατές ανακατατάξεις.

«Έχουμε λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε τη συμφωνία» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι, «κανείς δεν θα μπορεί να μας πει ότι άλλα είπαμε και άλλα κάναμε από δω και πέρα».

Στις επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι η στήριξη που θα ζητήσει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις για το θέμα του χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να προχωρήσει στη σύγκλιση ενός Εθνικού Συμβουλίου για Ευρωπαϊκά θέματα και για την εξωτερική πολιτική, όπου θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

Έξω από το κάδρο δεν μένει και το μεταναστευτικό. Την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος με τις προηγούμενες συνόδους για την λογική της ανάληψης και του καταμερισμού της ευθύνης, όπου υπάρχει η μεγάλη αντιπαράθεση με τις βαλτικές χώρες. Χθες για το θέμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναλυτική ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό κ. Μουζάλα.

Τσίπρας: “Έλεγα ότι αν παίρναμε 34% θα ήταν θρίαμβος”

Κερνώντας τους πολιτικούς συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ ΣΥΡΙΖΑ ένα γλυκό στο γραφείο του, ο Αλέξης Τσίπρας, εκμυστηρεύτηκε στους εκπροσώπους του τύπου, πως πίστευε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν άνετη, αλλά την διαφορά την υπολόγιζε στις 4-5 μονάδες. «Έλεγα σε φίλους μου ότι, αν πάρουμε 34%, θα είναι θρίαμβος. Πήραμε 35%», τόνιζε χαρακτηριστικά και συμπλήρωνε πως περίμενε ο ελληνικός λαός να επιβραβεύσει τις προσπάθειες που έγιναν.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος κατάφερε να μπει στην Βουλή, ενώ αστειευόμενος τόνισε πως «με τους ΑΝΕΛ, πλέον υπάρχουν συντροφικές σχέσεις».

Όσον αφορά την αποτυχία της Λαϊκής Ενότητας να μπει στην Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως εξαρχής είχε τη γνώμη ότι το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη θα δυσκολευτεί να πιάσει το όριο του 3%.

Έντονες οι διεργασίες και στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο «λαβωμένος» ΣΥΡΙΖΑ που προέκυψε μετά την διάσπαση, χρειάζεται σύμφωνα με την ηγεσία του κόμματος μια νέα ώθηση, αλλά και έναν έντονο εσωτερικό διάλογο για τους στόχους, τη στρατηγική και τη νέα ρητορική του κόμματος μετά την υπογραφή του μνημονίου.

Αίτημα των «53+», άλλωστε ήταν η διεξαγωγή ενός συνεδρίου, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη.

Στόχος είναι το κόμμα να ανοίξει περαιτέρω τις πόρτες του στην κοινωνία και όλο αυτό το λαϊκό κομμάτι, το οποίο όλο αυτό το διάστημα ταυτίζεται και στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθεί στο κόμμα.

Συνάντηση Τσίπρα – Ομπάμα

Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί από τις 25 –  27 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ προκειμένου να παρευρεθεί στην 70η Ετήσια Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Πέρα από τους άλλους ηγέτες από όλο τον κόσμο με τους οποίους θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει θα πραγματοποιήσει, σύμφωνα με πληροφορίες και άτυπη συνάντηση με τον Μπάρακ Ομπάμα στο περιθώριο του δείπνου των ηγετών της Συνέλευσης του ΟΗΕ.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα