Η μάχη του Μητσοτάκη στο Βορρά για την “δεξιά του Κυρίου” 

Διαβάζεται σε 4'
Η μάχη του Μητσοτάκη στο Βορρά για την “δεξιά του Κυρίου” 
, 20 2023. ( / /EUROKINISSI) Eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΝΔ από τη Χαλκιδική χθες και από τη Θεσσαλονίκη σήμερα απευθύνεται ιδίως στους δεξιούς ψηφοφόρους που έφυγαν προς Βελόπουλο και “Νίκη”

Με επίκληση στη βοήθεια του Θεού ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου και επιθέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στη Χαλκιδική έβγαλε το μεταρρυθμιστικό και φιλελεύθερο “κοστούμι” και επιχείρησε να απευθυνθεί στη… δεξιά του Κυρίου.

Η προσπάθεια επαναπατρισμού ψηφοφόρων που έφυγαν από τη Νέα Δημοκρατία προς τα δεξιά αναμένεται δε να συνεχιστεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη με την κεντρική ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Εξάλλου, στη Μακεδονία η Ελληνική Λύση, αλλά και η “Νίκη” έχουν σημειώσει τα υψηλότερα ποσοστά τους. Και όχι μόνο δεν περισσεύει καμία δεξιά ψήφος για τη ΝΔ εφόσον θέλει να σιγουρέψει τους 151, αλλά το που θα κυμανθεί ο πήχης της αυτοδυναμίας θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την είσοδο της “Νίκης” στην επόμενη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι στη Χαλκιδική, η ΝΔ έχασε πάνω από 2,5 μονάδες σε σχέση με το 2019, ενώ η Ελληνική Λύση έλαβε 6,79% και η Νίκη 5,39%. Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης, αφού ζήτησε από τον Πολύγυρο “τα εκκλησιαστικά ας τα αφήσουμε έξω απο τις πολιτικές διαφωνίες”, στη συνέχεια από τα Νέα Μουδανιά δήλωσε: “Στο τιμόνι θα είμαι εγώ την Κυριακή, με τη βοήθεια του Θεού και τη στήριξη του ελληνικού λαού”.

Ενώ φρόντισε να επιτεθεί εκ νέου στο ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό και να απευθυνθεί στον κομματικό πατριωτισμό των Μακεδόνων νεοδημοκρατών. Κάτι που αναμένεται να πράξει και απόψε από τη Θεσσαλονίκη, με αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και φυσικά με “γερή δόση” εθνικών θεμάτων και δη ελληνοτουρκικών (η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί άλλωστε ταμπού για τη ΝΔ στο βορρά).

Η ΝΔ σημειωτέον στις πρώτες εκλογές έχασε στην περιφέρεια Β Θεσσαλονίκης τρεις ολόκληρες μονάδες, ενώ το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου άγγιξε σχεδόν το 8% και το κόμμα “Νίκη” έλαβε 6,20%. Στη δε Α Θεσσαλονίκης, η ΝΔ έχασε περίπου μιάμιση μονάδα, με την Ελληνική Λύση να φτάνει το 8,35% και τη “Νίκη” στο 4,58%.

Εν τω μεταξύ, η “δεξιά ομάδα κρούσης” της ΝΔ συνεχίζει τις περιοδείες στις περιφέρειες της Μακεδονίας, στις οποίες Ελληνική Λύση και “Νίκη” είχαν καλες επιδόσεις. Και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί βέβαια τις πιο κρίσιμες εξ αυτών, όπως πχ την Πιερία όπου το ακροδεξιό μόρφωμα του Δημήτρη Νατσιού είχε σημειώσει το υψηλότερο πανελλαδικά ποσοστό του. Αλλά οι δεξιές εξορμήσεις στο βορρά συνεχίστηκαν, με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Άγγελο Συρίγο να επισκέπτονται χθες την Πέλλα.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα μιλώντας χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ παραδέχθηκε ότι: “Σίγουρα ένας από τους λόγους που επισκέπτομαι και στοχευμένα περιοχές της Μακεδονίας είναι ακριβώς για να επιχειρηματολογήσω υπέρ τής ανάγκης να στηριχθεί η ΝΔ από συμπολίτες μας που επέλεξαν κόμματα και κομματίδια εκ δεξιών της ΝΔ ενδεχομένως και λίγο αβίαστα. Ενδεχομένως αισθάνονταν ότι δεν υπήρχε ουσιαστικό διακύβευμα διακυβέρνησης στην προηγούμενη κάλπη.”

Εκτίμησε επίσης ότι: “Έπρεπε και εμείς να εξηγήσουμε, ειδικά στα ζητήματα που αφορούν στην ορθοδοξία και την πίστη, ότι κανένα κόμμα -πόσω μάλλον ένα μικρό κομματίδιο το οποίο δεν το γνωρίζαμε καν πριν από λίγους μήνες- δεν μπορεί να διεκδικεί το μονοπώλιο της πίστης και να καπηλεύεται με αυτόν τον τρόπο την ορθοδοξία, η οποία προφανώς δεν μπορεί να περιχαρακωθεί στα όρια κανενός κόμματος, είτε μικρού είτε μεγάλου.”

Ο πρόεδρος της ΝΔ πάντως έδειξε να μην ανησυχεί για το ενδεχόμενο είτε να φύγουν και άλλοι δεξιοί ψηφοφόροι είτε να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ κεντρώοι με στόχο να “κοντύνουν” κι άλλο το ΣΥΡΙΖΑ.

“Στην κάλπη αυτή ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση” διαμήνυσε ιδίως στους πασοκογενείς ψηφοφόρους, ζητώντας εκ νέου μία “λειτουργική” και όχι οριακή αυτοδυναμία και θέτοντας εκ νέου το διακύβευμα της σταθερότητας. “Δεν μπορώ να φανταστώ, δηλαδή, γιατί κάποιος που ψήφισε ΝΔ στην προηγούμενη κάλπη δεν θα μας ξαναψηφίσει τώρα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα