Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης στη δίνη της προεκλογικής αντιπαράθεσης

Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης στη δίνη της προεκλογικής αντιπαράθεσης

Καυγάς Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που το ακραίο μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ συμμετέχει στις ευρωεκλογές

της Βίκυς Σαμαρά

Με αφορμή την αντικατάσταση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, το ευαίσθητο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης βρέθηκε στη δίνη της προεκλογικής αντιπαράθεσης, την ώρα που το μειονοτικό κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) του Μουσταφά Αλή Τσαούς κατεβαίνει στις ευρωεκλογές, με στόχο να καταγράψει παρουσία εν όψει και των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

Η Νέα Δημοκρατία άδραξε την ευκαιρία να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση για το χειρισμό της υποψηφιότητας της κ.Σουλεϊμάν, η οποία κατήγγειλε πως “κόπηκε” από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ λόγω πιέσεων του τουρκικού προξενείου.

Μετά τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη που ανακάλυψε χθες τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τη σκυτάλη των επιθέσεων κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του υποψηφίου ευρωβουλευτή Δημήτρη Χριστόπουλου πήραν δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Γιώργος Μουρούτης, το μέλος της πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ Φαήλος Κρανιδιώτης και ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Κατηγόρησαν μεταξύ άλλων τον κ.Χριστόπουλο ότι με τις δηλώσεις του πως η μουσουλμανική μειονότητα αποτελεί ένα “συμπαγές τουρκικό πράγμα” ανοίγει θέμα για τη συνθήκη της Λωζάνης. Kάτι που ο ίδιος στη συνέχεια αρνήθηκε, λέγοντας πως εννοούσε ότι το ελληνικό κράτος με τις πολιτικές που ακολούθησε ως το 1990 δημιούργησε ένα “συμπαγές τουρκικό πράγμα” το οποίο κατόπιν προσπαθεί να διασπάσει.

Τη θέση του κ.Βελόπουλου στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ, από το οποίο αποσύρθηκε λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση των γαλάζιων υποψηφιοτήτων, έχει εν τω μεταξύ καλύψει ο Πομάκος εκπαιδευτικόςς Ιλιάς Καρανταή, γιος του πρώην προέδρου της Διαχειριστικής Επιτροπής Βακουφίων Ξάνθης Φαΐκ Καρανταή. Πρόκειται και για τη μοναδική μειονοτική υποψηφιότητα της Ν.Δ .

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος εν τω μεταξύ μεσω twitter κατηγόρησε τη Ν.Δ πως και η ίδια στο παρελθόν είχε υποψήφιους βουλευτές που δήλωναν Τούρκοι, σπεύδοντας να εκμεταλλευθεί την αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα