Η Ν.Δ επισείει τον κίνδυνο να μείνουν τα ελληνικά ομόλογα εκτός προγράμματος ΕΚΤ λόγω ΣΥΡΙΖΑ
Δηλώσεις Σπυράκη εν όψει της συνεδρίασης της Πέμπτης για την ποσοτική χαλάρωση
- 19 Ιανουαρίου 2015 17:12
Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, τρεις ημέρες πριν τις ελληνικές εκλογές, κατά την οποία θα αποφασιστεί εάν τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αποτελεί αφορμή για νέα επίθεση της Νέας Δημοκρατίας κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
“Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε επί χρόνια στην Ευρώπη και δίνει και σήμερα τη μάχη να επιτευχθεί η «ποσοτική χαλάρωση» που ανακοίνωσε προ διμήνου ο κ. Ντράγκι και να συμπεριληφθεί σε αυτήν η χώρα μας”, δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ, ευρωβουλευτής, Μαρία Σπυράκη.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που πολέμησε και πολεμάει λυσσαλέα αυτήν την προοπτική, εκβιάζοντας εκλογές και οδηγώντας τη χώρα στην αβεβαιότητα”, πρόσθεσε, καταλήγοντας: “Ευχόμαστε η στάση του ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει καταστροφικό αποτέλεσμα για την πατρίδα”.
Εάν την Πέμπτη η ΕΚΤ εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη (QE), θα δώσει “σήμα” ότι προστατεύει και την Ελλάδα όπως τις υπόλοιπες χώρες. Διαφορετικά, το να είναι η Ελλάδα η μόνη χώρα που θα μείνει εκτός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, θα αποτελέσει ένα σαφές αρνητικό μήνυμα λίγο πριν τις κάλπες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση είναι να αγορασθούν ελληνικά ομόλογα μόνο εφόσον η χώρα παραμένει σε πρόγραμμα στήριξης, αλλιώς η απόφαση θα μετατεθεί για αργότερα. Τυπικά βεβαίως η Ελλάδα παραμένει στο παραταθέν πρόγραμμα, ωστόσο οι διαρροές αυτές ενδεχομένως σχετίζονται με τα σενάρια γερμανικής έμπνευσης περί περαιτέρω παράτασης του μνημονίου και προφανώς και με τη συζήτηση γύρω από την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει κούρεμα του χρέους.
Την ίδια ημέρα θα εξετασθεί το αίτημα των ελληνικών συστημικών τραπεζών να καταφύγουν στον ELA, το οποίο όπως και το ενδεχόμενο να μείνουν τα ελληνικά ομόλογα εκτός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης “έρχεται γάντι” στην στρατηγική του φόβου, αν και βεβαίως το Μαξίμου αρνείται ότι επενδύει στην καταστροφολογία, απαντώντας ότι δεν είναι κινδυνολογία να επισημαίνει τους υπαρκτούς κινδύνους που δημιουργεί η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ.