Η τελική “μάχη του Βορρά” για τον Μητσοτάκη

Διαβάζεται σε 4'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

Τη δεύτερη προεκλογική ομιλία του στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί απόψε ο πρωθυπουργός σε μία ακόμη προσπάθεια συσπείρωσης της ΝΔ στη Μακεδονία, όπου κυρίως υπάρχει φόβος διαρροών προς τα δεξιά.

Την επιχείρηση συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας στη Μακεδονία συνεχίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τέσσερις ημέρες πριν τις ευρωεκλογές επισκέπτεται σήμερα για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τη Θεσσαλονίκη.

Στη Μακεδονία και γενικότερα τη βόρεια Ελλάδα κινδυνεύει άλλωστε περισσότερο η ΝΔ από διαρροές προς τα δεξιά, κυρίως λόγω του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Αλλά και με αφορμή μία γενικότερη δυσαρέσκεια στην “πατριωτική δεξιά” για την εξωτερική πολιτική και στην “παραδοσιακή ΝΔ” για “πασοκοποιηση” του κυβερνώντος κόμματος.

Ενώ η ανακίνηση ζητήματος με τη συμφωνία των Πρεσπών μετά τη νίκη του VMRO στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία “ξύνει πληγές” στη ΝΔ.

Και στις εθνικές εκλογές του 2023 άλλωστε τα μικρά κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ, όπως η Ελληνική Λύση και η Νίκη σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις τους σε περιφέρειες της Μακεδονίας. Οι δημοσκοπήσεις μάλιστα δείχνουν το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου ακόμη και στη δεύτερη θέση σε ορισμένες περιφέρειες της κεντρικής Μακεδονίας και πάντως σε διψήφιο ποσοστό.

Όσον αφορά στη Νίκη, στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν ότι το μικρό ακροδεξιό κομματίδιο- έκπληξη των εθνικών εκλογών του 2023 έχει αρχίσει και ξεφουσκώνει, παρότι σε περιφέρειες της Μακεδονίας κρατά δυνάμεις. Καθώς και η ίδια η Νίκη χάνει προς την Ελληνική Λύση, αλλά και δεν έχει μεγάλες εισροές από δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ, οι οποίοι κατευθύνονται προς το κόμμα του κ. Βελόπουλου ή σκορπίζονται σε άλλα μικρότερα δεξιά κομματίδια.

Εξ αυτών το ενδιαφέρον στη βόρεια Ελλάδα στρέφεται κυρίως στη “Φωνή Λογικής” της Αφροδίτης Λατινοπούλου και λόγω εντοπιότητας. Οι δημοσκοπήσεις ανιχνεύουν το μικρό αυτό κόμμα δεξιάς “διαμαρτυρίας” στο 2% με 2.5% πανελλαδικά, ωστόσο μένει να φανεί εάν θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 3%, το οποίο πάντως δεν εξασφαλίζει με βεβαιότητα και έδρα στην Ευρωβουλή με βάση το νέο τρόπο κατανομής.

Τα μαθηματικά του εκλογικού μέτρου και το κρίσιμο ερώτημα: Ποιοι δεξιοί τελικά θα απέχουν;

Σε πανελλαδικό επίπεδο, τη ΝΔ υπό μία έννοια τη συμφέρει ένα μέρος από το δυσαρεστημένο δεξιό κοινό να “μοιραστεί” σε πολλά μικρότερα κομματίδια τα οποία να κυμανθούν λίγο κάτω από το 3% και άρα να μειωθεί το μέτρο, καθώς ως πρώτο κόμμα θα επωφεληθεί από την κατανομή.

Και στη βόρεια Ελλάδα πάντως κρίσιμος παράγοντας θα είναι η αποχή. Σε Μακεδονία και Θράκη ψήφισαν στις εθνικές εκλογές του 2023 περίπου 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόροι. Η συμμετοχή στην Κεντρική Μακεδονία κυμάνθηκε στο 54,15%, στη Δυτική Μακεδονία στο 45,5% και στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη στο 47,48%.

Στις ευρωεκλογές η αποχή αναμένεται φυσικά να είναι μεγαλύτερη και το ερώτημα είναι ποιοι δεξιοί ψηφοφόροι θα ψηφίσουν και ποιοι θα απέχουν. Θα ψηφίσουν αυτοί που έχουν διάθεση τιμωρητική προς την κυβέρνηση; Θα απέχουν εκείνοι που εάν ψήφιζαν δεν θα πήγαινε το χέρι τους σε άλλο ψηφοδέλτιο από αυτό της παραδοσιακής τους παράταξης;

‘Όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΜRB, Δημήτρης Μαύρος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, το θέμα είναι ότι ένα 31,5% με 32% των ψηφοφόρων της ΝΔ δηλώνει ότι θα ψηφίσει με κριτήριο τη δυσαρέσκεια.

Ο “μακεδονικός αγώνας” Μητσοτάκη για συσπείρωση

Πάντως στο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία ότι η συσπείρωση της ΝΔ ανεβαίνει στην τελική ευθεία πριν τις ευρωεκλογές. Εκτιμούν πως όσο περνάει ο καιρός ξεθυμαίνουν οι αντιδράσεις για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ακόμη και το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ πήρε το πρωτάθλημα θεωρείται ότι μπορεί να λειτουργήσει θετικά.

Ενώ το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να φέρει ξανά προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, παρά τα “τσαλίμια” της ηγεσίας του VRMO, έδωσε την αφορμή στην κυβέρνηση της ΝΔ να δηλώνει μεν υπέρ της τήρησης της “κακής” συμφωνίας των Πρεσπών ώστε να διασφαλιστεί τουλάχιστον το erga omnes, να κατηγορεί δε την αξιωματική αντιπολίτευση ως “επισπεύδουσα”.

Στη συσπείρωση του δεξιού “πατριωτικού” κοινού στόχευε άλλωστε και η δήλωση του κ. Μητσοτάκη κατά τη διακαναλική συνέντευξη τύπου την περασμένη Κυριακή στα Χανιά πως θα θέσει ζήτημα για τη Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ, αν και φυσικά δεν προβλέπεται κάποια διαδικασία κυρώσεων για τη γειτονική χώρα σε περίπτωση μη τήρησης της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σημειωτέον ότι ο Κρίστιαν Μίτσκοσκι αναμένεται να λάβει τελικά αύριο Πέμπτη την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και μένει να φανεί εάν θα συνεχίσει την προσπάθεια να επιβληθεί στην πράξη διπλή ονομασία.

Στην κυβέρνηση πάντως θεωρούν ότι τελικά το VMRO θα οδηγηθεί σε αναδίπλωση, καθώς το πολιτικό κόστος σε περίπτωση που ανακοπεί η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων θα ήταν τεράστιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα