Κασσελάκης: Ο golden βίος ενός προέδρου που πήγε στο Σύνταγμα με το Μετρό

Διαβάζεται σε 3'
Στέφανος Κασσελάκης
Στέφανος Κασσελάκης EUROKINISSI

Το έγγραφο αγοράς του σπιτιού του Στέφανου Κασσελάκη στο Κολωνάκι αποκαλύπτει συμπεριφορές “Golden” επενδυτή. Παραμένει θολή η εικόνα με την περιουσιακή του κατάσταση.

Σε μεγάλη πληγή (προεκλογικά και μετεκλογικά) εξελίσσεται για τον ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση του ανεπίσημου «Πόθεν Έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη. Σε ειδησεογραφικό αλλά κυρίως σε πολιτικό επίπεδο.

Μετά από στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να αποκτά χαρακτηριστικά … «Golden» επενδυτή με αφορμή την αγορά σπιτιού στο κέντρο της Αθήνας.

Τα ερωτηματικά από την πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να δημοσιοποιήσει κάποια περιουσιακά του στοιχεία εκτός της θεσμικής διαδικασίας κατάθεσης «Πόθεν Έσχες» συνεχώς διευρύνονται. Ιδίως αφού το συμβόλαιο για την αγορά της κατοικίας του 1,8 εκατομμυρίων στο Κολωνάκι είδε το φως της δημοσιότητας.

Το εν λόγω έγγραφο δείχνει να γίνεται η καταβολή του υπέρογκου ποσού από τον σύζυγο του Στέφανου Κασσελάκη, Τάϊλερ Μάκμπεθ, ο οποίος παράλληλα αξιοποιεί ως ασφαλιστική δικλείδα την χρήση των διατάξεων για την Golden Visa. Δηλαδή ένα μέτρο της κυβέρνησης που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλάκις καταγγείλει ως έναν από τους λόγους που τα νέα ζευγάρια στα αστικά κέντρα δεν βρίσκουν σπίτι, αντιμετωπίζοντας υπέρογκα ενοίκια.

Όπως ήταν αναμενόμενο τα σχετικά δημοσιεύματα έδωσαν αφορμή στην Νέα Δημοκρατία να εκδίδει ειρωνικές ανακοινώσεις αναφέροντας για τον ΣΥΡΙΖΑ πως «έχει ενδιαφέρον να μας αναλύσει και τις προτάσεις του για τη στεγαστική πολιτική υπό το πρίσμα των νέων αποκαλύψεων».

Επίσης όμως το ΠΑΣΟΚ να θέτει ένα σημαντικό ζήτημα πολιτικής αξιοπιστίας τονίζοντας ότι «η αγορά της υπερπολυτελούς κατοικίας του δεν έγινε από τον ίδιο -όπως δήλωσε- αλλά από τον σύζυγό του με έμβασμα από το εξωτερικό με την αίτηση για golden visa. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρητικά είναι κατά της golden visa, είναι τόσο …αξιόπιστος, που έκανε μάλιστα χρήση του μέτρου»!

Να διευκρινίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στην δημοσιότητα και δεν έχουν διαψευσθεί στο συμβόλαιο αγοράς του σπιτιού υπάρχει πρόβλεψη χρήσης των διατάξεων της Golden Visa. Όμως αυτή χρησιμοποιήθηκε -όπως φαίνεται- κυρίως ως ασφάλεια μια και η νομιμοποίηση του γάμου ανεξαρτήτως φύλου που ψηφίστηκε στις αρχές του χρόνου στην Βουλή επέτρεψε να μην υπάρξει αξιοποίησή τους.

Έχει σημασία να τονιστεί πως το μέτρο της Golden Visa έχει βρεθεί πάμπολλες φορές στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνον ως νομοθετική πρόβλεψη που οδηγεί στα ύψη τις τιμές των ακινήτων αλλά και ως σύστημα αξιοποίησης κεφαλαίων αγνώστου προελεύσεως.

Χαρακτηριστική είναι επί παραδείγματι η ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή η Έλενα Ακρίτα στην οποία επισήμαινε πως «όσο και αν αυξηθεί το όριο της Golden Visa σε “κορεσμένες” περιοχές, αυτό απλώς μετακυλά παραδίπλα το πρόβλημα, στερώντας σπίτια και εκτινάσσοντας τα ενοίκια, ενώ παράλληλα προσελκύει μεγάλα διεθνή κεφάλαια, αδιαφορώντας για την προέλευση και τη νομιμότητά τους»!

Τέλος, ότι τόσο σε τυπικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο ουσίας, η αγορά της κατοικία αναδεικνύει ερωτήματα και για τα περιουσιακά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο Στέφανος Κασσελάκης. Τα δεδομένα που δημοσιοποίησε αφορούν το 2023, όμως σε αυτά ο σύζυγός του εμφανίζεται να έχει καταθέσεις 610 ευρώ και ένα πολύ μεγαλύτερο φοιτητικό δάνειο.

Όμως 3 μήνες αργότερα τον Μάρτιο του 2024 φαίνεται να καταβάλει ένα ποσό της τάξης του 1,7 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά της κατοικίας στο Κολωνάκι. Για την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει σε μία από τις τελευταίες του τηλεοπτικές συνεντεύξεις πως αποκτήθηκε με δικά του χρήματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα