Κλέων Γρηγοριάδης: “Η κυβέρνηση βρίσκεται “υπό πίεση” λόγω των διαμαρτυριών
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, μίλησε, μεταξύ άλλων, για τις δυναμικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την τραγωδία των Τεμπών, τονίζοντας τον πρωτοπόρο ρόλο των "μπροστάρηδων, νέων".
- 02 Απριλίου 2023 09:15
Την άποψη ότι η κυβέρνηση βρίσκεται υπό “πίεση” λόγω των διαμαρτυριών που έχουν αυξηθεί λίγο πριν τις εκλογές και ότι αυτό “οφείλεται στο γεγονός ότι “μπροστάρηδες” είναι οι νέοι” εκφράζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, σε συνέντευξη που παραχωρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όσον αφορά συγκεκριμένα τις κινητοποίησεις των καλλιτεχνών σημειώνει πως “η πρωτόγνωρη, μαζική αντίδραση του καλλιτεχνικού κόσμου έδωσε το παράδειγμα και άνοιξε τον δρόμο για συλλογικούς αγώνες, που εξελίσσονται και αναδιαμορφώνονται”.
“Το ΜέΡΑ25 έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται να μιλήσει με ονοματεπώνυμα για τη δράση και τις ενέργειες της ελληνικής ολιγαρχίας (εφοπλιστές, καναλάρχες, ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων) και δεν μπορεί να εκβιαστεί από κανέναν”, διαμηνύει επίσης ο κ. Γρηγοριάδης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Κλ. Γρηγοριάδη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τη δημοσιογράφο Χριστίνα Βασιλάκη.
ΕΡ: Τον τελευταίο καιρό έχει βρεθεί πολύς κόσμος στο δρόμο, από τις διαμαρτυρίες των καλλιτεχνών μέχρι τις πορείες για τα Τέμπη. Θεωρείτε ότι το κλίμα αυτό πιέζει προεκλογικά την κυβέρνηση;
Απ.: Ο κόσμος που διαδηλώνει και κατεβαίνει μαζικά στους δρόμους, σε όλη την Ελλάδα, από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έως τα ακριτικά νησιά μας, και ο οποίος δέχεται την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής του κ. Θεοδωρικάκου, ασφαλώς και πιέζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το πάθος και η μαζικότητα, η επανάληψη και η επιμονή στην εκδήλωση της δυσαρέσκειας, της αντίθεσης, και δυστυχώς- με αφορμή το δυστύχημα στα Τέμπη-, της οδύνης και της θλίψης, έναντι των επιλογών και των αποφάσεων μιας κυβέρνησης που αποτελεί το χειρότερο πρόσωπο του πολιτικού προσωπικού της ολιγαρχίας, έχουν πιέσει τους κυβερνώντες.
Η πίεση αυτή που νιώθουν και που τους αναγκάζει να μην κάνουν ακόμα μια φόρα ότι δεν βλέπουν, οφείλεται ασφαλώς στο γεγονός ότι “μπροστάρηδες” σε αυτό το κύμα διαμαρτυριών είναι οι νέοι. Μαθητές, φοιτητές, νέοι εργαζόμενοι, βρίσκονται με πάθος και ορμή στους δρόμους κάθε εβδομάδα, προκειμένου να διατρανώσουν την οργή τους, με ένα μαζικό κίνημα και να φωνάξουν «Επιτέλους, τέλος». Κι είναι γνωστό τοις πάσι, ότι οι κυβερνήσεις, και ειδικά οι κυβερνήσεις της δεξιάς, φοβούνται τους νέους, γιατί εκείνοι είναι το πιο υγιές και δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας, το κομμάτι της κοινωνίας που ανένταχτο και ακηδεμόνευτο μπορεί και ξέρει να διεκδικήσει τα αιτήματα και τις ανάγκες του για ένα καλύτερο μέλλον, σε μια δικαιότερη χώρα.
ΕΡ: Στη Γαλλία, επίσης, ο κόσμος δεν φαίνεται να υποχωρεί, ενώ ακόμα και η Γερμανία παρέλυσε αυτήν την εβδομάδα από τις απεργίες. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
Απ.: Έχει έρθει η ώρα που οι προοδευτικοί άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη, θα σηκωθούν από τον καναπέ και την άνεση του σπιτιού τους, για να διατρανώσουν την αντίθεση τους στις νεοφιλελεύθερες, αρπακτικές κυβερνήσεις και τις πολιτικές επιλογές τους, που σκοπό έχουν μόνο το καπιταλιστικό κέρδος, και δεν υπολογίζουν τίποτα μπροστά στον αέναο αγώνα τους για την επίτευξη αυτών των στόχων. Είμαστε όλοι μαζί, σε ολόκληρη την Ευρώπη, έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.
ΕΡ: Το ΜέΡΑ25 συμμετέχει ενεργά και στις κινητοποιήσεις για το νερό. Ποια είναι η απάντησή σας στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν κινδυνεύει ο δημόσιος χαρακτήρας της ύδρευσης;
Απ.: Η ολιγαρχία έχει -μεταξύ άλλων- στόχο και το αγαθό του νερού. Η δημιουργία μιας αρχής που θα περιλαμβάνει το νερό, την ενέργεια και τα απόβλητα, μας δίνει μια σαφή εικόνα της επιδίωξης της ολιγαρχίας: όπως η νυν ΡΑΕ αποτελεί βιτρίνα του καρτέλ της ενέργειας, η αρχή τέρας που έφτιαξαν, φιλοδοξεί η ολιγαρχία να αποτελέσει τη βιτρίνα για το καρτέλ στο νερό και τα απορρίμματα. Δεν θα τους αφήσουμε! Το ΜέΡΑ25 διατρανώνει ρητά ότι το νερό όπως και όλες οι υποδομές παροχής του πρέπει να παραμείνουν δημόσιες.
ΕΡ: Προέρχεστε από τον χώρο του Πολιτισμού και δηλώσατε εξαρχής ότι βρισκεστε στο πλευρό των καλλιτεχνών για την κατάργηση του σχετικού διατάγματος. Τώρα που ο κύκλος των καταλήψεων φαίνεται να κλείνει, πιστεύετε ότι το θέμα θα ξεχαστεί;
Απ.: Το θέμα, γενικότερα, των κινητοποιήσεων των καλλιτεχνών στο οποίο εντάχθηκαν και οι καταλήψεις, δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχαστεί. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να συμβεί κάτι τέτοιο, όταν η κυβέρνηση της Μητσοτάκης ΑΕ μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, επιμένει να μην αποσύρει το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 κι αρνείται με επιμονή να συζητήσει νομοθετικές λύσεις, όπως την τροπολογία που είχε καταθέσει πριν ένα μήνα το ΜέΡΑ25, ή όπως, ακόμα περισσότερο, την τροπολογία ΠΟΘΑ που έκαναν δεκτή όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΜέΡΑ25, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) και αφορά την επαγγελματική βαθμίδα των καλλιτεχνών. Η πρωτόγνωρη, μαζική αντίδραση του καλλιτεχνικού κόσμου έδωσε το παράδειγμα και άνοιξε το δρόμο για συλλογικούς αγώνες, που εξελίσσονται και αναδιαμορφώνονται.
ΕΡ: Ως ΜέΡΑ25 έχετε μιλήσει πολλές φορές για “ολιγάρχες” και “συμφέροντα”, ενώ έχετε αναφερθεί μάλιστα και σε συγκεκριμένα ονόματα, με αποτέλεσμα να βρίσκεστε αυτή τη στιγμή σε δικαστική διαμάχη με τον κ. Αλαφούζο. Τι ακριβώς εννοείτε όταν μιλάτε για την ανάγκη ρήξης με την “ολιγαρχία”;
Απ.: Το ΜέΡΑ25 έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται να μιλήσει με ονοματεπώνυμα για τη δράση και τις ενέργειες της ελληνικής ολιγαρχίας (εφοπλιστές, καναλάρχες, ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων) και δεν μπορεί να εκβιαστεί από κανέναν. Η ρήξη με την ολιγαρχία και τα συμφέροντά της, που έχει φέρει τη χώρα μας σε αυτό το σημείο, είναι όχι απλώς απαραίτητη. Είναι η μόνη οδός που μπορεί να οδηγήσει σε συντονισμένες δράσεις για την εξασφάλιση μιας δικαιότερης, σύγχρονης κοινωνίας που θα ενδιαφέρεται για το συμφέρον και τη βελτίωση της ζωής όλων των πολιτών της χώρας και όχι της μειοψηφίας των ολιγαρχών.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις