Κόμμα Κασιδιάρη: Τα παιχνίδια της κυβέρνησης με την εκλογική φωτιά

Κόμμα Κασιδιάρη: Τα παιχνίδια της κυβέρνησης με την εκλογική φωτιά
Ηλίας Κασιδιάρης, Δίκη της Χρυσής Αυγής ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS

Ο κίνδυνος ηρωοποίησης εάν ο Άρειος Πάγος δεν εμποδίσει την κάθοδο στις εκλογές και τι θα απογίνουν οι ψήφοι του κόμματος Κασιδιάρη εάν μείνει εκτός 

Με αφορμή την ψήφιση της δεύτερης τροπολογίας- μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, η κυβέρνηση συνεχίζει τις επιθέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να απαξιώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα μάτια των κεντροαριστερών κυρίως ψηφοφόρων.

Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση δέχεται σφοδρή κριτική, καθώς με τη στάση της ενδέχεται να “ηρωοποιήσει” το μόρφωμα του καταδικασθέντα για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή στα μάτια ενός ακροατηρίου που θα το θεωρήσει “αντισυστημικό”. Αν και προφανώς μόνο αντισυστημικό δεν είναι ένα κομματικό σχήμα, που βάζει ως “μπροστινό” στη θέση του προέδρου έναν πρώην δικαστικό…

Σημειωτέον ότι εκτός από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε στη νέα τροπολογία της κυβέρνησης, αν και εν τέλει το Κίνημα την ψήφισε μαζί με τη ΝΔ, παρότι κατήγγειλε τη ρύθμιση ως “μονομερή και πρόχειρη”.

Το Μαξίμου κατηγορεί τώρα την αξιωματική αντιπολίτευση για “ύποπτη στάση” και τον Αλέξη Τσίπρα ότι “αναπαρήγαγε θέσεις της λεγόμενης αντισυστημικής ακροδεξιάς”, όπως υποστήριξε χθες ο Γιάννης Οικονόμου στο briefing.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega, διαμήνυσε ότι η ευθύνη περνά στον Άρειο Πάγο και δήλωσε βέβαιος ότι “η Δικαιοσύνη θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων”.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει δε ότι οι δύο τροπολογίες ήταν αναγκαίες προκειμένου να αρθεί ανάχωμα στη συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων στις εκλογές.

Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι ο νεοναζί Ηλίας Κασιδιάρης, παρά την κράτηση στον Δομοκό, καταφέρνει να διαχειρίζεται καθημερινά τα προφίλ του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φτάνοντας να διοργανώσει μέχρι και τηλεσυνδιάσκεψη, με τη συμμετοχή 150 υποστηρικτών του, και οι αρχές μόλις χθες – με απίστευτη καθυστέρηση- θυμήθηκαν να ξεκινήσουν πειθαρχικό έλεγχο

Τι θα γίνει όμως εάν δεν απαγορευτεί τελικά η κάθοδος του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές;

Οι “Έλληνες ΓΤΠ” κινούνται στις τελευταίες μετρήσεις στο 4% (και δείχνουν να μπαίνουν στη Βουλή) και το ερώτημα είναι εάν σε αυτή την περίπτωση θα “απενοχοποιηθούν” περισσότεροι ψηφοφόροι ή εάν θα χάσει το μανδύα της δήθεν “αντισυστημικότητας”. Ο φόβος των δημοσκόπων είναι πως θα συμβεί το πρώτο, καθώς άλλωστε θα έχει και έναν “πολιτικώς ορθό” σε ρόλο προέδρου, έστω και εάν απλώς είναι αχυράνθρωπος του καταδικασθέντα Κασιδιάρη.

Σημειωτέον ότι όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή, τόσο ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας. Για αυτό άλλωστε από το ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τη ΝΔ ότι κινείται από πολιτική σκοπιμότητα και από τη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά γιατί υπολογίζει με μικροκομματικά μαθηματικά.

Είναι όμως πολύ πιθανό το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου να απαγορεύσει τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαϊου, καθώς άλλωστε είναι πασίδηλον ποιος είναι ο πραγματικός αρχηγός του και μόνο από την ευρεία χρήση του ονόματος “κόμμα Κασιδιάρη”. Σε αυτή την περίπτωση, που θα πάνε αυτοί οι ψηφοφόροι;

“Οι ψήφοι αυτού του κομματικού σχηματισμού σκορπίζουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη”, σχολίασε χαρακτηριστικά χθες ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Πάνω από ένας στους δύο που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το κόμμα Κασιδιάρη, δεν έχουν αποφασίσει τι θα πράξουν στην περίπτωση που αποτραπεί η κάθοδος του στις εκλογές. Η τάση πάντως μεταξύ όσων έχουν ήδη αποφασίσει εναλλακτικές επιλογές είναι σε ποσοστό 20% για ψήφο σε μικρότερα κόμματα, εν είδει ψήφου διαμαρτυρίας, πρωτίστως δε στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Ευλόγως, ελάχιστοι επιστρέφουν στη ΝΔ και εξίσου ελάχιστοι στρέφονται στο ΠΑΣΟΚ, ενώ μικρό ποσοστό δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ προφανώς σε μία καθαρά αντικυβερνητική λογική.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα