Κόμμα Κασιδιάρη: Το Μαξίμου απαντά σε Τζανερίκο – “Καμία παρέμβαση της κυβέρνησης”

Κόμμα Κασιδιάρη: Το Μαξίμου απαντά σε Τζανερίκο – “Καμία παρέμβαση της κυβέρνησης”
Μέγαρο Μαξίμου Menelaos Myrillas / SOOC

"Καμία παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη", δήλωσε ο Γ. Οικονόμου, συνδέοντας την παραίτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου με τη λήξη της θητείας του λόγω ηλικίας.

Δεν υπάρχει παραμικρή παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, σε οποιαδήποτε στιγμή αυτής της περιόδου”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή την παραίτηση του Χρήστου Τζανερίκου από τη θέση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και προέδρου του Α1 τμήματος, που θα κρίνει τη συμμετοχή ή μη του κόμματος Κασιδιάρη στις επικείμενες εκλογές.

Κληθείς από το NEWS24/7 να σχολιάσει ειδικότερα την παραίτηση Τζανερίκου, ο κ. Οικονόμου απάντησε: “Δεν έχω κάποιο σχόλιο. Πληροφορήθηκα κι εγώ πριν από λίγο την παραίτηση του. Νομίζω η θητεία του λόγω ορίου ηλικίας έληγε σε δύο μήνες από σήμερα”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα δεν διέψευσε ότι υπήρξε συνάντηση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη με τον κ.Τζανερίκο, δηλώνοντας σε σχετική ερώτηση: “Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση κυβέρνησης σε έργο δικαιοσύνης. Κάτι τέτοιο είναι έξω από το αξιακό μας πλαίσιο. Εκείνο που είναι σαφές και συμβαίνει είναι ότι στο πλαίσο της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, δεδομένου ότι δημιουργούσε και δικονομικά ζητήματα λειτουργίας του ανώτατου δικαστήριου, η κυβέρνηση είχε διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Αυτό όμως δε συνιστά παρέμβαση”.

Ανέφερε επίσης ότι: “Η κυβέρνηση θεσμικά ενημέρωσε για τη νομοθετική πρωτοβουλία. Ανέκυπταν δικονομικά ζητήματα λειτουργίας του ανώτατου δικαστήριου, οπότε ήταν θεσμικά επιβεβλημένο να υπάρχει διαβούλευση”.

Ο κ. Οικονόμου εξαπέλυσε την ίδια στιγμή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κάλεσε “να αφήσει τα πολλά λόγια και να απαντήσει: Είναι υπέρ του να αποτραπεί σε μία εγκληματική οργάνωση να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία; Θέλει να συμμετάσχουν οι μαχαιροβγάλτες, οι φασίστες οι νεοναζί, οι ακροδεξιοί στις εκλογές, ναι ή όχι; Η ασάφεια, οι υπεκφυγές, τα μεγάλα λόγια, το να πετα τη μπάλα στην εξέδρα, δε βοηθούν”.

Υποστήριξε άλλωστε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης απέναντι στο κόμμα Κασιδιάρη ήταν και είναι ξεκάθαρες “σε αντίθεση με άλλα κόμματα, που είτε από αντιπολιτευτικό μένος, είτε από μικροπολιτικούς μαθηματικούς υπολογισμούς, είτε γιατί ψαρεύουν στα θολά νερά της ακροδεξιάς, αντιδρούν, αδιαφορώντας για τις συνέπειες σε πολιτικό και εθνικό επίπεδο”.

Άφησε έτσι να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές, καθώς και με την ενισχυμένη αναλογική του 2020 που θα εφαρμοστεί σε δεύτερες εκλογές, όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή τόσο αυξάνεται το κατώφλι αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα και άρα καθίσταται πιο δύσκολος ο στόχος της αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Οικονόμου εκτίμησε ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση δεν αφήνει καμία αμφιβολία ως προς τον προσδιορισμό της πραγματικής ηγεσίας εγκληματικών οργανώσεων, που με το μανδύα κομμάτων, προσπαθούν να ξεγελάσουν τους θεσμούς, επιστρατεύοντας και πρώην δικαστικούς.

Τόνισε δε ότι η ρύθμιση κίνεται απολύτως μέσα στο πλαίσιο των συνταγματικών υποχρεώσεων της κυβέρνησης για θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών και απόκρουση κάθε επιβουλής τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η νέα τροπολογία επιφέρει δύο αλλαγές σε σχέση με τηιν προηγούμενη ρύθμιση: Πρώτον την ανακήρυξη των συνδυασμών όχι από ένα μέρος του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, αλλά από την πλήρη σύνθεση του με 10 δικαστές. Δεύτερον, ότι θα υποβάλλονται υπομνήματα προς τεκμηρίωση στον Άρειο Πάγο και από άλλες δικαστικές αρχές και δοικητικές αρχές.

Τόνισε επίσης ότι: “Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται από την αρχική ρύθμιση και δεν επηρεάζεται η σύνθεση του Α1 τμήματος, που είναι δεδομένη”.

Στο ερώτημα πως μπορεί μία νομοθετική ρύθμιση να ορίζει ότι σε ένα τμήμα του Αρείου Πάγου θα λαμβάνει αποφάσεις η ολομέλεια και σε άλλα τμήματα ένα υποσύνολο, ο κ. Οικονόμου υποστήριξε: “Δεδομένου του ιδιαίτερου χαρακτήρα του ζητήματος αυτού κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει αυτή η διάταξη”.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει τις “απειλές” του δικαστικού Αναστασίου Κανελλόπουλου, που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος Κασιδιάρη, πως εάν απαγορευτεί η συμμετοχή του εν λόγω σχηματισμού στις εκλογές, θα κατέβει με το δικό του κόμμα, το ΕΑΝ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: “Η Δικαιοσύνη κρίνει ποια κόμματα εμπίπτουν στο πλαίσιο του νόμου που υπάρχει, ποια κόμματα είναι μανδύας για να καλύψουν εγκληματικές οργανώσεις ή πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα