Λ. Κοτρωνάκη – Γ. Αλμπάνης στο NEWS24/7: Η ακτινογραφία της ψήφου των νέων και η οργή για τα Τέμπη

Λ. Κοτρωνάκη – Γ. Αλμπάνης στο NEWS24/7: Η ακτινογραφία της ψήφου των νέων και η οργή για τα Τέμπη
Ο Γιάννης Αλμπάνης, project manager του Eteron και η Λουκία Κοτρωνάκη. Δρ. Πολιτικής Κοινωνιολογίας – Ερευνήτρια NEWS24/7

Είναι τελικά οι νέοι απολιτίκ; Προτίθενται να προσέλθουν στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή; Πού αποδίδουν τις ευθύνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη; Η Λ. Κοτρωνάκη και ο Γ. Αλμπάνης απαντούν στην εκπομπή του NEWS24/7 για τις εκλογές.

Με το βάρος ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου να έχει πέσει μοιραία και στους νέους αυτού του τόπου, η Λουκία Κοτρωνάκη, Δρ. Πολιτικής Κοινωνιολογίας και Ερευνήτρια, και ο Γιάννης Αλμπάνης, δημοσιογράφος και project manager του Eteron ανέλυσαν μέσα από την εκπομπή του NEWS24/7 πώς θα κινηθεί η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα στις κάλπες της Κυριακής.

Ο Σταύρος Διοσκουρίδης συνομίλησε μαζί τους θέτοντας αρχικά το βασικό ερώτημα γιατί μας ενδιαφέρουν πολύ οι νέοι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Αρχικά, ο Γιάννης Αλμπάνης ανέφερε πως οι νέοι μας ενδιαφέρουν γενικά, τονίζοντας ότι η ελληνική είναι μία μάλλον γεροντοκρατική κοινωνία, η οποία -όπως είπε χαρακτηριστικά- “πάσχει από μία ορισμένη γεροντική ασθένεια υπό την έννοια ότι η νεολαία υποεκπροσωπείται τόσο στην πολιτική σκηνή όσο και στη σφαίρα των μέσω ενημέρωσης και του δημόσιου διαλόγου”.

Επομένως, τόνισε, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στους νέους γιατί δεν ακούγονται τα αιτήματά τους, οι αγωνίες τους, οι αντιλήψεις τους. Όσον αφορά τις εκλογές, σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει το αποτέλεσμα και επιπλέον η νέα γενιά διαφοροποιείται ως έναν βαθμό από τις μεγαλύτερες ηλικίες γιατί στέκεται με έναν πιο προοδευτικό και ανοιχτόμυαλο τρόπο.

Με τη σειρά της, η Λουκία Κοτρωνάκη ανέφερε αρχικά πως οι νέοι θα έπρεπε να μας απασχολούν περισσότερο καθώς είναι πολίτες όλο το χρόνο και δεν είναι μόνο ψηφοφόροι κατά τη διάρκεια της εκλογικής στιγμής, ενώ “με αφετηρία το δυστύχημα των Τεμπών, το οποίο καταγράφηκε στο συλλογικό φαντασιακό ως ένα πολύ βαθύ τραύμα, ένα μεγάλο βουβό πένθος, θελήσαμε να δούμε σε μεγαλύτερο βάθος ποιες είναι οι αντιλήψεις τους για το πολιτικό τους περιβάλλον”.

Παραθέτοντας τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας του Eteron, η Λουκία Κοτρωνάκη ανέφερε πως το 43,7% έναν μήνα μετά το δυστύχημα αισθάνεται οργή, 19,7% απελπισία, 14,6% ντροπή και μόνο το 3,1 % δηλώνει μια σχετική αισιοδοξία για το μέλλον.

Με την πανδημία από τη μία πλευρά και τα Τέμπη από την άλλη, η Λουκία Κοτρωνάκη κρίνοντας από τις απαντήσεις των νέων σχολίασε πως η πανδημία φαίνεται να μην έχει άμεση σύνδεση με την ψήφο της Κυριακής, ωστόσο σχολίασε πως η πανδημία τους έκλεισε λίγο περισσότερο στα δίκτυα εμπιστοσύνης που είχαν και πριν από αυτή.

Θα πάνε οι νέοι να ψηφίσουν την Κυριακή;

Όπως ανέφερε η Δρ. Πολιτικής Κοινωνιολογίας και Ερευνήτρια, σύμφωνα με τις απαντήσεις, οι νέοι προτίθενται να ψηφίσουν σε ποσοστό 82,1%, το 77,5% σκοπεύει να ψηφίσει εάν γίνουν εκλογές στις 2 Ιουλίου, ενώ το 84,4% συμφωνεί με την άποψη ότι οι εποχικά εργαζόμενοι να μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο εργασίας τους.

Τα παραπάνω ποσοστά ακυρώνουν το θέσφατο πως οι νέοι δεν ενδιαφέρονται και δεν ψηφίζουν, καθώς το 70,3% έχει ξαναψηφίσει, δημιουργώντας παράλληλα έκπληξη κυρίως λόγω της άποψης και των στερεοτύπων ότι οι νέοι είναι απολιτίκ.

Παρακολουθήστε όλη την εκπομπή του NEWS24/7

Εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις, για την εκλογική αναμέτρηση

Πού Ψηφίζω: Μάθε που ψηφίζεις, βρες το εκλογικό σου διαμέρισμα

Αποτελέσματα Εκλογών 2023: Αναλυτικά τα αποτελέσματα με χάρτη επικράτειας και περιφερειών για τις εθνικές εκλογές 2023

Pollitics – Όλες οι δημοσκοπήσεις σε μία σελίδα με αναλυτικά γραφήματα

Live Εκπομπή εκλογών 2023: Δες τις εκλογές αλλιώς

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα