Μαρία Μπουτζέτη: Το TikTok αναδεικνύει θέματα αλλά δεν συνιστά “πανάκεια”

Διαβάζεται σε 8'
Μαρία Μπουτζέτη: Το TikTok αναδεικνύει θέματα αλλά δεν συνιστά “πανάκεια”

Τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ για επίλυση του ζητήματος των ακριβών ενοικίων κι άλλων ζητημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία, παραθέτει η υποψήφια Ευρωβουλευτής του κόμματος, Μαρία Μπουτζέτη.

Στη δύναμη της συμμετοχής των νέων στην πολιτική, σε μια εποχή που κυριαρχεί η τάση της “απόσυρσης” εστιάζει μιλώντας στο NEWS 24/7 η Μαρία Μπουτζέτη, υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

“Η αποχή και η πεποίθηση ότι «όλοι ίδιοι είναι» είναι μία αυτοπαγίδευση” αναφέρει η Μαρία Μποιυτζέτη τονίζοντας ότι “ μόνο με τη συμμετοχή μας μπορούμε να αλλάξουμε τις συνθήκες για εμάς.”

Παράλληλα προτάσσει την “ατζέντα” συγκεκριμένων προτάσεων που αναπτύσσει το ΠΑΣΟΚ σε σειρά ζητημάτων που “καίνε” τους νέους, όπως η ακρίβεια και το στεγαστικό.

“Το ΠΑΣΟΚ έχει φέρει ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης κοινωνικής κατοικίας για φθηνό ενοίκιο σε νέους, οικογένειες και φοιτητές. Επίσης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, έφερε πρώτος στη συζήτηση την ανάγκη ύπαρξης θεσμικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb με σαφείς κανόνες στα αστικά κέντρα αλλά και στις ευκαιριακές επενδύσεις (Golden Visa).

Αλλά και για την ακρίβεια, που μειώνει δραματικά την αγοραστική δύναμη των νέων που εξαρτώνται από χαμηλούς μισθούς αλλά αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλό κόστος ζωής, το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει συγκεκριμένα μέσα αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας, με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, με τη δημιουργία μίας ενιαίας αρχής καταναλωτή που θα θέτει φραγμούς στις επιλογές των πολυεθνικών και ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς” σημειώνει.

Τέλος σχολιάζει την κυριαρχία των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στις πολιτικές καμπάνιες λέγοντας ότι “το TIK TOK και γενικά τα social media μπορούν να αναδείξουν θέματα, μπορούν να συντελέσουν στην ενημέρωση ευρύτερων κοινών, όμως δεν μπορούν να συνιστούν «πανάκεια», αν δεν συνοδεύονται από ουσιαστικές χειροπιαστές πολιτικές ενέργειες.

Γιατί στην πολιτική και γιατί στο ΠΑΣΟΚ; Σε μία εποχή «απόσυρσης» των νέων επιλέγετε να εκτεθείτε στις ευρωεκλογές. Τι σας οδήγησε στην απόφαση αυτή;

Στην πολιτική, γιατί τα πάντα είναι πολιτική. Κάθε μικρή ή μεγαλύτερη υπόθεση της ζωής μας ορίζεται ή επηρεάζεται από την πολιτική. Και γιατί δεν πιστεύω ότι η «απόσυρση» είναι η λύση. Έχω πει πολλές φορές, μέσω της αρθρογραφίας μου, ότι η αποχή και η πεποίθηση ότι «όλοι ίδιοι είναι» είναι μία αυτοπαγίδευση. Η γενικευμένη απαξίωση του πολιτικού συστήματος συλλήβδην τελικά προάγει τη στασιμότητα, συντηρεί τις παθογένειες, ευνοεί την καθεστηκυία τάξη. Οι νέοι έχουμε σίγουρα πολλούς λόγους να είμαστε καχύποπτοι απέναντι στο πολιτικό σύστημα, όμως όσο «οραματικό» ή «θεωρητικό» ίσως ακούγεται, μόνο με τη συμμετοχή μας μπορούμε να αλλάξουμε τις συνθήκες για εμάς. Πάντα έβλεπα με σεβασμό την έννοια της πολιτικής, για αυτό και επέλεξα επιστημονικά την Πολιτική Επικοινωνία. Γιατί πιστεύω ότι η πολιτική προϋποθέτει την επικοινωνία, για να φτάσει στους πολίτες, για να γίνει κατανοητή. Το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε με τον πιο δημιουργικό τρόπο το αίτημα της κοινωνικής προόδου, των ίσων ευκαιριών και της κοινωνικής κινητικότητας. Το ίδιο εκφράζει και σήμερα. Για αυτό συμμετέχω.

Κυριαρχεί το ΤΙΚ ΤΟΚ στις καμπάνιες. Ουσία ή «μακιγιάζ» πολιτικής το θεωρείτε; Μπορεί να γίνει διάλογος και ανάδειξη προταγμάτων μέσα από τέτοια κανάλια επικοινωνίας;

Όλα τα κανάλια επικοινωνίας είναι ευπρόσδεκτα. Αυτό που έχει σημασία είναι πάντα ο τρόπος χρήσης τους. Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τα social media στην πολιτική δείχνει και το πολιτικό μας περιεχόμενο. Πολλές φορές πράγματι επικρατεί το εύπεπτο, το lifestyle, ο αστεϊσμός. Φαίνεται προσωρινά ευχάριστο, αλλά συνιστά μία πλάνη που μας απομακρύνει από τα πραγματικά ζητούμενα. Και δεν είναι αυτός ο ρόλος του πολιτικού. Το TIK TOK και γενικά τα social media μπορούν να αναδείξουν θέματα, μπορούν να συντελέσουν στην ενημέρωση ευρύτερων κοινών, όμως δεν μπορούν να συνιστούν «πανάκεια», αν δεν συνοδεύονται από ουσιαστικές χειροπιαστές πολιτικές ενέργειες. Τα Μέσα λειτουργούν επικουρικά για να επικοινωνήσουν την πολιτική πληροφορία, δεν παράγουν από μόνα τους πολιτική.

Σε τι μπορεί να ελπίζει ένας νέος τριαντάρης από το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να κυριάρχησε πολιτικά μετά τη μεταπολίτευση, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα, αλλά σήμερα τι μπορεί να καταθέσει στον δημόσιο διάλογο;

Το ΠΑΣΟΚ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην κοινωνική απελευθέρωση και πρόοδο μετά τη μεταπολίτευση. Με τις ίδιες αξίες πορεύεται και σήμερα. Και έχει φέρει συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη γενιά των σημερινών τριαντάρηδων. Ενδεικτικά, για το στεγαστικό πρόβλημα που αφορά ιδιαίτερα τη νέα γενιά – καθότι σύμφωνα με τη Eurostat 7 στους 10 νέους μένουν στο σπίτι των γονιών τους, μη μπορώντας να αυτονομηθούν – το ΠΑΣΟΚ έχει φέρει ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης κοινωνικής κατοικίας για φθηνό ενοίκιο σε νέους, οικογένειες και φοιτητές. Επίσης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, έφερε πρώτος στη συζήτηση την ανάγκη ύπαρξης θεσμικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb με σαφείς κανόνες στα αστικά κέντρα αλλά και στις ευκαιριακές επενδύσεις (Golden Visa).

Αλλά και για την ακρίβεια, που μειώνει δραματικά την αγοραστική δύναμη των νέων που εξαρτώνται από χαμηλούς μισθούς αλλά αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλό κόστος ζωής, το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει συγκεκριμένα μέσα αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας, με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, με τη δημιουργία μίας ενιαίας αρχής καταναλωτή που θα θέτει φραγμούς στις επιλογές των πολυεθνικών και ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Συνοψίζοντας, οι νέοι μπορούν να μας εμπιστευτούν∙ θα υπερασπιστούμε έμπρακτα το δικαίωμά τους για ευημερία, εξέλιξη και προοπτική.

Μάχη για δεύτερη ή τρίτη θέση ή ενιαίος πόλος στην Κεντροαριστερα; Ο κόσμος το ζητά, όπως φαίνεται στις έρευνες γνώμης, ωστόσο η πολιτική πραγματικότητα «περί άλλων τυρβάζει»;

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε σταθερή ανοδική πορεία και δίνει σε αυτές τις εκλογές τη μάχη για το καλύτερο αποτέλεσμα χωρίς να υπάρχει «ταβάνι» στην προσπάθειά μας και, όπως όλα δείχνουν το ποσοστό μας θα είναι ενισχυμένο σε σχέση και με τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 και τις εθνικές εκλογές του 2023. Αυτό αποτελεί τη δύναμή μας, ώστε το ΠΑΣΟΚ να πρωταγωνιστήσει το επόμενο διάστημα στην ενδυνάμωση του προοδευτικού χώρου, με ποιοτικά κριτήρια. Πεποίθησή μου είναι ότι η υπεύθυνη αντιπολίτευση που ασκούμε θα μας φέρει τη 9η Ιουνίου στη δεύτερη θέση.

Οι πολίτες ζητούν υπεύθυνη, αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση και αυτή μπορεί να συγκροτηθεί με το ΠΑΣΟΚ βασικό κορμό αλλά και μαζί με όσους ασπάζονται κοινή αντίληψη για υπεύθυνο πολιτικό λόγο και βασικές αρχές και αξίες πολιτικής. Δυστυχώς, όμως υπάρχουν και εκείνοι που εξαντλούνται σε τεχνάσματα εντυπωσιασμού.

Τι σας διαφοροποιεί από τα άλλα κόμματα της Κεντροαριστεράς;

Δεν θα απαντήσω σε όρους Κεντροαριστεράς αν και πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κατεξοχήν κεντροαριστερό κόμμα βάσει των θέσεων που διαχρονικά εκπροσωπεί και των απτών αποτελεσμάτων που έχει φέρει στη ζωή των πολιτών. Αυτό που μας διαφοροποιεί λοιπόν από τα υπόλοιπα κόμματα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου είναι ότι έχουμε βαθύ δεσμό με την κοινωνία, συνέπεια στη διαμόρφωση συγκροτημένων προτάσεων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου αλλά και σύγχρονη ματιά.

Η ΕΕ στρίβει δεξιά, μπορεί άραγε να αλλάξει ρότα και να αισθανθεί πιο κοντά στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα ο πολίτης της Ευρώπης;

Δυστυχώς, μετά από έντονα γεγονότα που προηγήθηκαν όπως η οικονομική κρίση, το προσφυγικό και το Brexit αυτή τη στιγμή ξανά παρατηρείται άνοδος της ακροδεξιάς σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία και Ιταλία και η βία στην Ευρώπη εντείνεται. Πρέπει να δώσουμε μάχη να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση. Μεγάλες μερίδες του πληθυσμού αισθάνονται περιθωριοποιημένες και οι περιφερειακές ανισότητες εντείνονται.

Συνεπώς, χρειάζεται η Ευρώπη να γίνει περισσότερο συμμετοχική και συμπεριληπτική, να περιοριστούν οι ανισότητες και να αισθανθούν όλοι οι πολίτες ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα τους αφορά. Τώρα είναι ευκαιρία με το Ταμείο Ανάκαμψης και τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανονισμών να μην επιστρέψει η Ευρώπη ξανά σε πρακτικές λιτότητας που οξύνουν τις ανισότητες και «θρέφουν» τις ακραίες φωνές.

Πράσινη μετάβαση, τιμές, ποιότητα ζωής, ποιότητα δημοκρατίας. Τι αξιολογείτε ως άκρως σημαντικό. Τι βαθμό βάζετε στην κυβέρνηση;

Ενδιαφέρον έχει τι βαθμό βάζουν οι πολίτες στην κυβέρνηση. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες για τη Διανέοσις, σχετικά με το που πιστεύουν οι Έλληνες ότι θα βρίσκεται η χώρα μας σε δέκα χρόνια, το 76% των πολιτών πιστεύει ότι η χώρα δε θα λειτουργεί αξιοκρατικά και το 70% ότι τα προβλήματα θα παραμείνουν άλυτα, ενώ σε άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα καταγραφόταν ένα 60% που επιθυμεί να σταλεί μήνυμα δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση για τις ακολουθούμενες πολιτικές της. Επικρατεί κρίση αξιοπιστίας στους θεσμούς, δυσπιστία ως προς την απόδοση δικαιοσύνης και ένα γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας για το μέλλον. Αλλά και οι αριθμοί μιλούν. Με χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρωζώνη και δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες στην υγεία πανευρωπαϊκά, είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να μιλούμε για ποιότητα ζωής. Οι επιδόσεις της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρα κάτω του μετρίου.

Λίγα λόγια για τη Μαρία Μπουτζέτη

Η Μαρία Μπουτζέτη είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Εχει διατελέσει Σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας, με δεκαετή εμπειρία στον σχεδιασμό και την εποπτεία πολιτικών εκστρατειών και στη χάραξη επικοινωνιακής στρατηγικής εταιρειών και διεθνών οργανισμών της Κοινωνίας των Πολιτών. Παράλληλα, αρθρογραφεί σε δημοφιλή έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα