Μετά τα Τέμπη, στη ΝΔ κοιτάνε τις δημοσκοπήσεις και αγωνιούν 

Μετά τα Τέμπη, στη ΝΔ κοιτάνε τις δημοσκοπήσεις και αγωνιούν 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Nick Paleologos / SOOC

Ο κίνδυνος απωλειών κυρίως προς τα δεξιά καθίσταται ακόμη πιο ισχυρός λόγω της οργής για τη σιδηροδρομική τραγωδία, ενώ κλείνει η ψαλίδα με ΣΥΡΙΖΑ 

Με αγωνία διαβάζουν στη Νέα Δημοκρατία τις δημοσκοπήσεις, στον απόηχο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη και με το βλέμμα στις εκλογές, οι οποίες όπως όλα δείχνουν αναβάλλονται το νωρίτερο για 21 Μαϊου.

Μετά την πρώτη έρευνα της Marc, η οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις, χθες δημοσιεύθηκε και δημοσκόπηση της MRB, η οποία έδειχνε την ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει στις 2,9 μονάδες και κυρίως τη ΝΔ να χάνει προς τα δεξιά.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν βέβαια να κρατάνε το γεγονός ότι 46,8% των πολιτών θεωρεί πως για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη ευθύνεται και η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενης, καθώς το αφήγημα του Μαξίμου κάνει λόγο για διαχρονικές ευθύνες, αλλά και ότι δεν κερδίζει σημαντικά ο ΣΥΡΙΖΑ αν και χάνει η ΝΔ.

Γεγονός είναι όμως ότι την ίδια στιγμή η πλειοψηφία της κοινής γνώμης αξιολογεί αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την τραγωδία και κυρίως ότι η ΝΔ πέφτει κάτω από το 28%, χάνοντας ιδίως προς τα δεξιά της λόγω της οργής για τα Τέμπη.

Από την τάση για ψήφο διαμαρτυρίας φαίνεται να κερδίζουν δημοσκοπικά ο Κυριάκος Βελόπουλος (που ούτως ή άλλως αποτελούσε αξιόλογη απειλή για τη ΝΔ ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα), αλλά και το κόμμα Κασιδιάρη, η κάθοδος του οποίου πάντως αναμένεται να μην επιτραπεί με βάση τον τελευταίο σχετικό νόμο της κυβέρνησης.

Σημειωτέον ότι ο φόβος περαιτέρω διαρροών στη Βόρεια Ελλάδα εξηγεί και τη διαφαινόμενη απόφαση να είναι υποψήφιος στις Σέρρες ο παραιτηθείς υπουργός, Κώστας Καραμανλής παρά τις πιέσεις της αντιπολίτευσης, ενώ ενόχληση έχει προκαλέσει στο γαλάζιο στρατόπεδο η φημολογία πως θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπα όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος ή και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, καθώς διαβλέπουν προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει έστω ψήγματα δεξιάς ψήφου διαμαρτυρίας.

Ανησυχία προκαλεί στη ΝΔ όμως και το γεγονός ότι έξι στους δέκα αναποφάσιστους ψηφοφόρους δηλώνουν ότι τα Τέμπη θα παίξουν ρόλο στην απόφαση τους. Και αυτό καθώς δημιουργείται κλίμα ακόμη και ανατροπής των δημοσκοπήσεων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη όμως και εάν η ΝΔ είναι πρώτη αλλά με ποσοστό κάτω του 30% ή/και με μικρή διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν δημιουργείται το κατάλληλο κλίμα για επιδίωξη αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα