Μητσοτάκης: Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι πήγε να γίνει το 2015

Μητσοτάκης: Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι πήγε να γίνει το 2015
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ΕΡΤ

Από τα Γιάννενα ο πρωθυπουργός έθεσε ως δίλημμα των εκλογών την αυτοδυναμία της ΝΔ ή την επιστροφή στο παρελθόν με ΣΥΡΙΖΑ. Οι αναφορές στο "Μένουμε Ευρώπη" και στα Τέμπη

Την επιχείρηση “ανάστασης” του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, που άρχισε να διαμορφώνεται το 2015 με το “Μένουμε Ευρώπη” και έφερε τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία το 2019, συνεχίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με το βλέμμα στις εκλογές της 21ης Μαϊιου.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση της ΝΔ στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Γιάννενα, έκανε τον απολογισμό της τετραετίας, παραδεχόμενος και λάθη, με ειδική αναφορά στην τραγωδία στα Τέμπη.

“Έγιναν όλα τέλειας; Μετατράπηκε η Ελλάδα ξαφνικά από μία χώρα προβληματική σε μία χώρα παράδεισο; Προφανώς και όχι. Και θέλω να σας θυμίσω ότι όταν ζήτησα την εμπιστοσύνη σας το 2019 δεν υποσχέθηκα θαύματα. Δεν είμαι κανένας μάγος που να βγάζει λαγούς από το καπέλο. Υποσχέθηκα σκληρή δουλειά και μετρήσιμα αποτελέσματα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι “έχουμε μεγάλες δυσκολίες μπροστά μας”, αναφερόμενος στην ανάγκη αύξησης των μισθών, στο πρόβλημα της στέγης ιδίως για τα νέα παιδιά, στο σύστημα υγείας, στην παιδεία και στο δημόσιο τομέα.

Ειδικά όσον αφορά στο δημόσιο, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: “Ψηφιοποιήθηκαν οι συναλλαγές πρέπει να γίνουν όμως υπεύθυνες και οι συμπεριφορές. Και αυτό μας το δίδαξε το τελευταίο ατύχημα με τρόπο που δεν πρέπει να ξαναζήσουμε”.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας: “Σήμερα το ‘Μένουμε Ευρώπη’ είναι τόσο επίκαιρο. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τι πήγε να γίνει το 2015. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο κοντά φτάσαμε στην απόλυτη καταστροφή. Τώρα μπορούμε να λέμε ότι είμαστε Ευρώπη, αλλά απομένει να καλύψουμε μεγάλες αποστάσεις και να γίνουμε Ευρώπη παντού και σε όλα”.

Κλείνοντας μάλιστα την ομιλία του δήλωσε ευθέως: “Πρέπει να ξανά διαμορφώσουμε αυτό το πατριωτικό και εκσυγχρονιστικό ρεύμα που το 2019 ενώθηκε για να βγάλει τον τόπο από την καθήλωση”.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε επίσης ότι: “Τα όποια γκρίζα σύννεφα υπάρχουν ακόμη δεν μπορούν να σκιάσουν τους καθαρούς ορίζοντες που έχει αγγίξει η Ελλάδα. Το 2023 δεν θυμίζει σε τίποτα τη χώρα των κλειστών τραπεζών, της ανεργίας, του διεθνούς περιθωρίου”.

Υπενθύμισε δε, συνεχίζοντας τα καρφιά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ότι: “Το 2015 με 2019, όταν κυβερνούσαν αυτοί οι οποίοι διεκδικούν και πάλι την ψήφο του ελληνικού λαού, σε πολύ καλές διεθνείς συγκυρίες χωρίς κρίσεις, η ελληνική οικονομία ήταν ουραγός στην ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Σήμερα είμαστε πρωταθλητές στην ανάπτυξη με 6% για το 2023.”

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε μάλιστα σίγουρος ότι: “Εφόσον από τις εκλογές προκύψει ισχυρή σταθερή κυβέρνηση της ΝΔ, η Ελλάδα θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023”.

Τρεις προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία

Δήλωσε επίσης ότι για την κυβέρνηση κανόνας απαράβατος είναι η ανάπτυξη να συμβαδίζει με τη δημοσιονομική τάξη. “Εμείς δημιουργήσαμε πλεονάσματα χωρίς να υπερφορολογήσουμε τη μεσαία τάξη”, σχολίασε.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε επιπλέον ότι η κυβέρνηση ύψωσε “τείχος άμυνας” απέναντι στην ακρίβεια, με επιδοτήσεις πάνω από 9 δισεκατομμύρια, αλλά και επιδοτήσεις για τις τιμές του ρεύματος.

Έθεσε δε τρεις συν μία προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία, εφόσον οι πολίτες εμπιστευθούν ξανά τη ΝΔ.

Πρώτον, καλύτεροι μισθοί. Σημείωσε δε ότι από 1η Ιανουαρίου του 2024 θα υπάρχει νέο ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. “Χάσαμε πολλά τη δεκαετία της κρίσης αλλά μπορούμε το 2030 να έχουμε καλύψει το χαμένο έδαφος από την Ευρώπη”, εκτίμησε ο κ.Μητσοτάκης.

Δεύτερον, τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία. “Εχει γίνει σπουδαία δουλειά. Πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί”, δήλωσε.

Τρίτον, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως προτεραιότητα το “αποτελεσματικό κράτος”, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό για εκείνον σημαίνει αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στη νέα γενιά, παραδεχόμενος ουσιαστικά εμμέσως ότι η ΝΔ έχει χάσει την επαφή με τους νέους ψηφοφορους, αν και υποστήριξε ότι υπάρχει γενικότερα μία “δυσκολία επικοινωνίας του πολιτικού συστήματος με τα νέα παιδιά“.

Καρφιά για Γιώργο Παπανδρέου και Μιθριδάτη

Ο κ. Μητσοτάκης παραλλήλισε μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα με το Γιώργο Παπανδρέου αλλά και σχολίασε την υποψηφιότητα του ράπερ Μιθριδάτη με το ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας αφενός να ανακινήσει το αντιπασοκικό συναίσθημα των παραδοσιακών δεξιών και αφετέρου να απευθυνθεί σε ευαισθησίες των κεντρώων.

“Οι αντίπαλοί μας πάνε στις κάλπες με κάλπικα λόγια. Βρήκα ενδιαφέρον ότι δεν έχουν να πουν τίποτα δικό τους. Αντέγραψε ο κ.Τσίπρας το παλιό σύνθημα του παλαιού ΠΑΣΟΚ, ‘αλλάζουμε η βουλιάζουμε’. Θυμάστε ποιος το είχε πει πρώτος. Δεν αλλάξαμε ακριβώς βουλιάξαμε τότε”, σχολίασε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Και για να ενισχύσουν το δηλητήριο του πολακισμού, δανείζονται από το περιθώριο διάφορους χυδαίους καλλιτέχνες που έκαναν γνωστή την παρουσία τους μόνο μέσα από απαράδεκτα συνθήματα κατά των γυναικών”.

Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε επίσης για άλλη μια φορά να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση δεν ιδιωτικοποιεί το νερό. Δήλωσε μάλιστα: “Με τραγούδια και συναυλίες παρασύρουν τον κόσμο, γίνονται ψεύτες μετά μουσικής”.

Κατηγόρησε δε το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν κρύβει ιδέες για κρατικές τράπεζες και για νέους φόρους, καθώς και ότι λόγω ιδεοληψίας θέλει να φορολογήσει την επιχειρηματικότητα και τη μεσαία τάξη, και θέλει απόλυση δικαστών, κατάργηση ανεξάρτητων αρχών και κατάργηση του φράχτη του Έβρου.

Το “όχι” σε κυβερνήσεις συνεργασίας

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση του κατά των κυβερνήσεων συνεργασίας και κάλεσε όσους υπερασπίζονται την απλή αναλογική να δούνε τι γίνεται στη Βουλγαρία.

Δεν θέλουμε τέτοιες περιπέτειες στην πατρίδα μας, θέλουμε σταθερότητα, θέλουμε προοπτική”, εκτίμησε ο κ Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι η κάλπη της 21ης Μαΐου είναι κρίσιμη κάλπη, καθώς αυτή τελικά θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει, δηλαδή ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός.

“Δεν θέλω να ακούω για πρώτη για δεύτερη κάλπη. Μία είναι η κάλπη στις 21η Μαΐου”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Διαμήνυσε άλλωστε ότι: “Δεν χωρούν επιπολαιότητες, δεν χωρούν άσφαιρα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας. Κανένα λάθος δεν διορθώνεται μετά την ψηφοφορία. Το κακό για τη χώρα θα έχει συντελεστεί”.

Άφησε επίσης νέες αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη: “Οι πολίτες δεν μπορούν να αποφασίσουν στα τυφλά, για κάποιον άγνωστο Χ, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά που ακούγονται”.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα