Μητσοτάκης: Έχω πολύ καλή προσωπική σχέση με Φον Ντερ Λάιεν και Λαγκάρντ
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι είναι μη συζητήσιμη η μείωση των πρωτογενών. Δεν χρειάζεται προληπτική πιστωτική γραμμή, δήλωσε, προσωπική η άποψη του Μπ.Παπαδημητρίου. Κάλεσε τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ να ψηφίσουν ΝΔ. Θα ανακληθεί αμέσως η ΚΥΑ για Ελληνικό.
- 04 Ιουλίου 2019 12:03
Μη συζητήσιμη η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την καλή προσωπική σχέση που έχει με τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Το ποιος θα διαπραγματευθεί τη μείωση των πρωτογενών έθεσε άλλωστε ως ένα από τα βασικά διλήμματα των εκλογών της 7ης Ιουλίου, μιλώντας στο Real FM, ενώ επανέλαβε την ανάγκη να σχηματίσει η ΝΔ αυτοδύναμη κυβέρνηση, επικαλούμενος ότι ο μόνος δυνητικός εταίρος είναι το ΚΙΝΑΛ, το οποίο όμως λέει αντιφατικά πράγματα. Κάλεσε μάλιστα ευθέως τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ να στηρίξουν τη ΝΔ στις εθνικές εκλογές για να υπάρχει σταθερή κυβέρνηση, η οποία όπως είπε έχει ήδη έτοιμο το βασικό νομοθετικό έργο των πρώτων έξι μηνών.
Παραδέχθηκε εκ νέου ότι το 2019 δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, επανέλαβε όμως ότι από 1/1/2020 θα ισχύσουν η μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις και η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Στον προϋπολογισμό του 2020 το επίδομα των 2000 ευρώ για κάθε παιδί. “Δεν ζητώ περίοδο χάριτος” δήλωσε μάλιστα, ενώ επανέλαβε ότι δε θα κοπεί κανένα επίδομα που δίνεται και ότι θα εξετάσει νέο πλαίσιο για τις 120 δόσεις, ώστε να ενταχθούν στη ρύθμιση και επιχειρήσεις.
Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε προσωπική την άποψη του υποψηφίου βουλευτή της ΝΔ Μπάμπη Παπαδημητρίου περί προληπτικής πιστωτικής γραμμής, με αφορμή την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι σε γραμμή ΔΝΤ. Δήλωσε εξάλλου ότι δε χρειάζεται προληπτική πιστωτική γραμμή και δε θα χρειαστεί. “Ηταν μία προσωπική άποψη, προσωπικά δεν την αντιλαμβάνομαι κιόλας. Γιατί με την αποκλιμάκωση των επιτοκίων τα πράγματα για τις τράπεζες γίνονται πιο εύκολα. Κανένα απολύτως ζήτημα προληπτικής πιστωτικής γραμμής δεν υφίσταται, γιατί δεν τη χρειαζόμαστε εδώ που είμαστε και δεν τη χρειαζόμαστε την επόμενη ημέρα” είπε και πρόσθεσε ότι στόχος του είναι να μπει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα και να μπήκε στην ποσοτική χαλάρωση που σχεδιάζει ο Ντράγκι και που υποθέτει ότι θα συνεχίσει και η Λαγκάρντ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Ελληνικό και δήλωσε ότι θα ανακληθεί άμεσα μετά τις εκλογές, τονίζοντας ότι μιλάμε για 60.000 θέσεις εργασίας και για τη δυνατότητα να γίνει ένα έργο αναπτυξιακό που θα αλλάξει την όψη της Αθήνας. “Ο λόγος για τον οποίο εκτιμώ ότι εκδόθηκε η υπουργική απόφαση είναι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζει ότι θα κάνει δύσκολη τη ζωή μας την επόμενη μέρα. Τους λέω λοιπόν να μη χάνουν το χρόνο τους. Αυτή η κοινή υπουργική απόφαση θα ανακληθεί την επομένη της ημέρας που θα μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός και το έργο αυτό θα γίνει, θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί” δήλωσε.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης Μητσοτάκη
– Για την εκλογή της Φον Ντερ Λάιεν αντί Βέμπερ και τα πρωτογενή: “Το σημαντικό είναι ότι η προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έμεινε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Με την νέα πρόεδρο της Κομισιόν μίλησα χθες, έχω μία πολύ καλή σχέση, είχε έρθει στην Ελλάδα πριν τρεις μήνες σε ανύποπτο χρόνο και μίλησε πολύ θετικά για τη Νέα Δημοκρατία και για μένα προσωπικά. Θα έχω μία εξαιρετική σχέση. Αυτό που μας ενδιέφερε ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα ήταν να έχουμε εμείς την προεδρία της Επιτροπής. Δεν τελεσφόρησε η υποψηφιότητα του Βέμπερ, διότι υπήρξε μία μειοψηφία που ήταν αρκετή για να μπλοκάρει τη δική του υποψηφιότητα. Κρατώ το γεγονός ότι έχουμε μία πολύ σοβαρή γυναίκα με την οποία έχω πολύ καλή προσωπική σχέση έχω πολύ καλή προσωπική σχέση και με τη Λαγκάρντ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας. Είναι μη συζητήσιμη η μείωση των πλεονασμάτων. Εδώ έφτασε στο σημείο να την υποστηρίζει και ο Τσίπρας”.
– Για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εξαγγελιών του και του κυβερνητικού έργου. “Τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης θα ψηφιστούν εντός του καλοκαιριού. Το πρώτο θα αφορά την αναδιοργάνωση του κράτους με παρεμβάσεις για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής διαφάνειας. Το θεωρώ μία κομβική μεταρρύθμιση ώστε να μην ελέγχει ο κάθε κύριος Παπαγγελόπουλος, αναπληρωτής υπουργός κατά της διαφθοράς να είναι ελεγκτής και ελεγχόμενος ταυτόχρονα. Αμέσως μετά θα έρθει το καινούργιο φορολογικό νομοσχέδιο μαζί με άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τοπική αυτοδιοίκηση την ψήφο των ομογενών το νέο εκλογικό νόμο και παρέμβαση στην αυτοδιοίκηση. Τον Οκτώβριο η ψήφιση του νέου προϋπολογισμού με άμεση εφαρμογή από 1/1/2020 των φοροαπαλλαγών για τις οποίες έχω δεσμευτεί, δηλαδή μείωση φόρου στις επιχειρήσεις – το 2020 όλες οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μικρότερο φόρο- και την πρώτη μείωση του ΕΝΦΙΑ – άρα το 2020 οι πολίτες να δουν μειωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ – και εάν υπάρχει η δυνατότητα άμεση εναρμόνιση του ΦΠΑ στην εστίαση από 1η Σεπτεμβρίου του 2019, ώστε όλα τα προϊόντα να επανέλθουν στο συντελεστή του 13%. Εκτιμώ ότι αυτό δεν θα μας δημιουργήσει δημοσιονομικό πρόβλημα. Δεν υπάρχει δικαιολογία όταν μειώνεται ο ΦΠΑ να μην κόβουν αποδείξεις και θα είμαστε διπλά αυστηροί στις αποδείξεις, ιδίως στον τομέα της εστίασης”.
– Για βαθμολόγιο υπουργών και το νευραλγικό Μαξίμου: “Ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου για το επόμενο εξάμηνο είναι πρακτικά έτοιμος και προφανώς οι υπουργοί θα βάλουν τις τελευταίες πινελιές. Υπάρχουν νομοσχέδια γραμμένα εδώ και καιρό. Πολύ αναλυτικό σύστημα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου ώστε να γνωρίζουμε σε επίπεδο γενικής γραμματείας της κυβέρνησης ποιος κάνει τι και πού υπάρχουν καθυστερήσεις. Υπήρξε βαθμολόγιο βουλευτών είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός αξιολόγησης των υπουργών. Το Μαξίμου θα είναι το νευραλγικό κέντρο της κυβέρνησης. Θα είναι μία κυβέρνηση που θα έχει υπουργούς και υφυπουργούς γιατί οι αναπληρωτές είναι ένα παράξενο μόρφωμα. Θα φέρουμε κόσμο και από την αγορά και από τις Βρυξέλλες.”
– Για τις συνεργασίες και το ΚΙΝΑΛ: “Επειδή πρέπει να είμαστε σαφείς πια εδώ που είμαστε ως προς το ποια είναι τα κόμματα με τα οποία μπορεί κανείς να κάνει μία συνεργασία την επόμενη ημέρα, σχεδόν όλα αποκλείονται. Δεν πρόκειται η ΝΔ να συμπράξει με ΧΑ και Ελληνική Λύση που ελπίζω να μην είναι στη Βουλή. Προφανώς δεν θα συμπράξουμε με το ΣΥΡΙΖΑ, για τον Βαρουφάκη δεν ξέρω εάν θα είναι στη Βουλή. Ενα κόμμα μένει ουσιαστικά με το οποίο θα μπορούσαμε εν δυνάμει να συμπράξουμε, το ΚΙΝΑΛ. Όταν όμως λέει τόσο διαφορετικά πράγματα – έχω ακούσει ό,τι μπορείτε να φανταστείτε από στελέχη του ΚΙΝΑΛ από το ότι θα δώσουν ψήφο ανοχής, ότι θα πάρουν την Τρίτη εντολή ότι θα κάνουν κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ, ένας αχταρμάς απόλυτος- δεν νομιμοποιούμαι να ζητήσω από ψηφοφόρους και του Κινήματος Αλλαγής για να έχει αξία η ψήφος τους να δώσουν ψήφο στη ΝΔ;”
– Για τον εκλογικό νόμο: “Θα φέρουμε έναν εκλογικό νόμο που θα δίνει προβάδισμα στο πρώτο κόμμα ώστε να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, όχι όμως τόσο απόλυτο όπως το μπόνους των 50 εδρών, που δίνεται ανεξαρτήτως ποσοστού στο πρώτο κόμμα”.
– Για το ασφαλιστικό: “Το ασφαλιστικό τριών πυλώνων με μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα υπάρχει σχεδόν σε όλες τις χώρες. Είναι άξιον απορίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλαμβάνεται πως οι νέοι ασφαλισμένοι, ειδικά για την επικουρική σύνταξη, θέλουν και πρέπει να έχουν μεγαλύτερη αυτονομία στη διαχείριση των εισφορών τους. Βεβαίως πρέπει να υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις, όλα τα ασφαλιστικά συστήματα που πέρασαν από ένα σύστημα διανεμητικό σε ένα σύστημα κεφαλαιοποιητικό αντιμετώπισαν ζητήματα, δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη, θα γίνει με σεβασμό στις υφιστάμενες συντάξεις. Ο κ. Τσίπρας είναι άσχετος ή είναι συκοφάντης, μπορεί να είναι και τα δύο. Αυτό που περιγράφουμε δίνει περισσότερα κίνητρα, ιδίως στο νέο εργαζόμενο για να είναι ασφαλισμένος και να ξέρει ότι έχει στη διάθεσή του έναν ιδιωτικό κουμπάρα συμπληρωματικής ενίσχυσης, που θα του δώσει τη δυνατότητα να έχει μία συμπληρωματική σύνταξη μετά από 35-40 χρόνια. Αυτό είναι κάτι που γίνεται σε όλα τα σοβαρά ασφαλιστικά συστήματα του κόσμου.”
– Για τη χθεσινή ομιλία Τσίπρα στην Πάτρα και την ατάκα για το γιο του αποστάτη: “Άκουσα τον τάχα υπέρμαχο του πολιτικού πολιτισμού που τάχα ήθελα να συζητήσει σε προγραμματικό επίπεδο, να απευθύνεται στις ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ του παλιού και να λέει μην ψηφίσετε τον γιο του αποστάτη. Το 1965 δεν υπήρχα ως ιδέα στον οικογενειακό μας προγραμματισμό. Γεννήθηκα το 1968 και ήμουν και ένα ατύχημα, δεν προβλεπόταν τέταρτο παιδί. Όταν ο κ. Τσίπρας αναγκάζεται να γυρίσει στο 1965 και να μιλήσει για έναν άνθρωπο που δεν είναι πια στη ζωή, αυτό δείχνει τον πραγματικό του χαρακτήρα.
– Για την κατηγορία Τσίπρα ότι η Νέα Δημοκρατία χρεοκόπησε την Ελλάδα και δεν έκανε κανενός είδους αυτοκριτική για την περίοδο Καραμανλή: “Ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί πολλές φορές στα παλιά κόμματα στα οποία χρεοκόπησαν την Ελλάδα και εννοεί τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Γιατί δεν ρωτά τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, το Ραγκούση και διάφορους άλλους που έχουν βρει καταφύγιο στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρομαι σε αυτούς γιατί ήταν οι δύο γραμματείς του ΠΑΣΟΚ την εποχή που δήθεν το ΠΑΣΟΚ χρεοκοπούσε την Ελλάδα. Εμείς έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας και ήταν πολλές φορές σκληρή και για το τι κάναμε καλά και για το τί δεν κάναμε καλά. Αλλά νομίζω αυτή η συζήτηση για το τι έγινε το 2009 δεν μπορεί να ενδιαφέρει τους πολίτες. Είμαστε στο 2019, έχει έρθει η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά. Ας αφήσουμε τους ιστορικούς και τους οικονομολόγους να συζητήσουν γιατί η χώρα χρεοκόπησε. Νομίζω όλοι έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ίδια με τη Νέα Δημοκρατία που παρέλαβα πριν από 3,5 χρόνια”.