Ο Μητσοτάκης δεν ξεχνά…. τον Ανδρέα Παπανδρέου και βλέπει ως “ντέρμπι” τις εκλογές
Ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό παράθυρο μείωσης του ΦΠΑ από το 2025. Νέα επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και στον Ν. Ανδρουλάκη και αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τι είπε για το debate
- 06 Μαΐου 2023 19:22
Νέα επίθεση στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, με το βλέμμα στις εκλογές της 21ης Μαϊου.
“Κανένας εφησυχασμός, έχουμε ακόμη 16 μέρες μέχρι τις εκλογές. Θέλω να μιλήσουμε για το μέλλον και να αφήσουμε τους άλλους να τσακώνονται για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης. Χαρακτήρισε μάλιστα ντέρμπι τις εκλογές, δηλώνοντας: “Δεν κοιτάζω τις δημοσκοπήσεις, όλα τα ματς ξεκινούν 0-0”, θέλοντας να αποφύγει φαινόμενα υπερβολικής… σιγουριάς στη γαλάζια βάση.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε “ανεξήγητη” και “παντελώς ακατανόητη” τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό άλλο πολιτικό πρόσωπο από τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, “πόσω μάλλον όταν δεν μας λέει ποιον έχει υπόψη του σε αυτό το θεωρητικό ενδεχόμενο”.
Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι “ο κ. Ανδρουλάκης δίνει την εντύπωση ότι το πρόβλημα του δεν είναι η Νέα Δημοκρατία, αλλά έχει εμμονή μαζί μου”. Και δήλωσε ότι ο ίδιος έχει πρόβλημα με τη στάση του ΠΑΣΟΚ σε μία σειρά από θέματα όπως η αλλαγή του άρθρου 16, επαναλαμβάνοντας: “Με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές, είναι πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ“.
Επανέλαβε επίσης ότι εάν “βγαίνουν τα κουκιά”, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να σχηματίσει “κυβέρνηση ηττημένων”, αλλά ταυτόχρονα εκτίμησε ότι “είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει μία βιώσιμη κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη”.
Με αφορμή την εκδήλωση της Τρίτης για την επέτειο ένταξης της χώρας στην τότε ΕΟΚ, όπου θα μιλήσουν εκτός από τον ίδιο και οι πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μηνύματα εσωκομματικής ενότητας της Νεας Δημοκρατίας, ενώ αναφέρθηκε και εκείνος στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ειδικότερα ότι έχει μία πολύ καλή σχέση και με τον κ.Καραμανλή και με τον κ. Σαμαρά, καθώς και ότι συνομιλεί μαζί τους και του λένε με θάρρος τη γνώμη τους. Σχολίασε επίσης ότι η εκδήλωση της Τρίτης υπενθυμίζει την ευρωπαϊκή παρακαταθήκη της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε: “Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν αυτός ο οποίος ενέταξε τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια κόντρα στο λαϊκισμό της εποχής. Μιας που γίνεται πολλή κουβέντα τώρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου να θυμηθούμε τι έλεγαν κάποιοι εκείνα τα χρόνια. Το ‘ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο’ και πως καβαλήθηκε τότε ένα κύμα αντιευρωπαϊσμού και αντιαμερικανισμού από τον τότε αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.”
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε όμως και στο debate των πολιτικών αρχηγών, μία ημέρα μετά την απόρριψη από το Μαξίμου της πρόσκλησης για μονομαχία του ιδίου με τον Αλέξη Τσίπρα στο Mega.
“Είναι πολύ καλό που γίνεται το debate. Πρέπει όμως να καταλάβουν όλοι – και οι δημοσιογράφοι – ότι πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο στο debate”, δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Για μένα, το πιο ενδιαφέρον είναι, επειδή θα βρεθούν για πρώτη φορά όλοι οι διεκδικητές της ‘προοδευτικής διακυβέρνησης’, να δούμε τι έχουν να πούνε”.
Ο Μητσοτάκης αρχίζει να τα…. γυρίζει για τον ΦΠΑ
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό παράθυρο μείωσης του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα ανάλογα με την πορεία της οικονομίας το δεύτερο μισό της τετραετίας, δηλαδή μετά το 2025.
“Πιστεύω ότι στο δεύτερο μισό της τετραετίας και εφόσον η πορεία των δημόσιων οικονομικών παραμένει καλή, θα έχουμε το περιθώριο να μπορούμε να βλέπουμε για μόνιμες μειώσεις του ΦΠΑ σε προϊόντα, που εμείς θα είμαστε σε θέση να επιλέξουμε”, δήλωσε ειδικότερα ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας: “Δεν είναι ένας στόχος που έχουμε στο πρόγραμμα μας, αλλά πολλές φορές έχουμε καταφέρει να εκπλήξουμε ευχάριστα”.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος ο κ. Μητσοτάκης απέρριπτε κατηγορηματικά τη μείωση των έμμεσων φόρων όπως ο ΦΠΑ με το σκεπτικό ότι δεν φτάνει στον καταναλωτή, αλλά στερεί έσοδα από το δημόσιο.
Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για τις εκλογές στη γειτονική Τουρκία. “Δεν είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξει την επόμενη ημέρα η πολιτική της Τουρκίας, ανεξαρτήτως του ποιος θα κερδίσει”, σχολίασε και πρόσθεσε με νόημα: “Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι όποιος καθίσει σε αυτό το γραφείο μετά τις εκλογές θα πρέπει να διαχειριστεί μία Τουρκία, που ενδεχομένως να επανέλθει στην τακτική των προκλήσεων”.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις