Μητσοτάκης στο CNN: Έχω μεγάλες φιλοδοξίες για τη δεύτερη μας θητεία
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές στο CNN ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι “νικήσαμε το λαϊκισμό δεύτερη φορά”. Τι είπε για μεταναστευτικό-Τουρκία.
- 23 Μαΐου 2023 21:12
Για νίκη επί του λαϊκισμού έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές της 21ης Μαϊου, στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε μάλιστα: “Έχω μεγάλες φιλοδοξίες για τη δεύτερη μας θητεία”, υπογραμμίζοντας ότι θα δώσει έμφαση στη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση και τη μείωση των ανισοτήτων, που θα επέλθει όπως εκτίμησε εφόσον συνεχιστούν οι ρυθμοί ανάπτυξης πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Επικαλέστηκε ότι η κυβέρνηση στήριξε την κοινωνία στην πανδημία και την ενεργειακή κρίση, ενώ υποστήριξε ότι “έχουμε κάνει φανταστικά πράγματα για την ψηφοποίιηση του κράτους, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα στον κεντρικό πυρήνα του κράτους”.
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι: “Είναι σημαντικό να καταλάβουμε για τις ελληνικές εκλογές, ότι έχουμε νικήσει την λαϊκιστική αντιπολίτευση δεύτερη φορά” και υποστήριξε ότι αυτό σημαίνει πως εάν μία κυβέρνηση καταφέρει πραγματικές αλλαγές τότε κερδίζει “τη λαϊκιστική ρητορική, τη φαντασία ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις σε περίπλοκα προβλήματα”.
Σχολίασε δε ότι “αυτό είναι το πιο ενθαρρυντικό μήνυμα των εκλογών” ενώ επισήμανε ότι: “Οχι μόνο αυξήσαμε τις ψήφους μας, αλλά η λαϊκιστική αντιπολίτευση καταστράφηκε στις εκλογές. Έχουμε διαφορά 20 μονάδες, πήραμε διπλάσιες ψήφους.”
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι περίμενε τη νίκη και σημείωσε ότι η ΝΔ δεν κέρδισε την πλειοψηφία λόγω του εκλογικού συστήματος.
“Οι πολίτες μας αντάμειψαν για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, αλλά ‘αγόρασαν’ και το πρόγραμμα μας για το μέλλον”, υποστήριξε.
Στην επισήμανση ότι ένα τρίτο των Ελλήνων ζει στα όρια της φτώχειας, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε: “Πρέπει να καταλάβουμε πόσο επώδυνη ήταν η κρίση για την Ελλάδα. Δεν είναι ευκολο να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος” και πρόσθεσε:
“Η οικονομία μας πάει πιο γρήγορα από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Για να γεφυρώσουμε το χάσμα με την ΕΕ, πρέπει να έχουμε ακόμη πιο γρήγορη ανάπτυξη. Νομίζω ξέρω πως μπορούμε να το κάνουμε. Εχουμε μειώσει τους φόρους, έχουμε φέρει επενδύσεις, έχουμε μειώσει την ανεργία. Σκοπεύω να συνεχίσω σε αυτό το μονοπάτι αν μας εμπιστευτούν ξανά.”
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πρώτη προτεραιότητα του θα είναι αύξηση των μισθών, αλλά ότι η χώρα θα παραμείνει εντός δημοσιονομικών στόχων, καθώς και την εκτίμηση του ότι “θα πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα μόλις έχουμε μία ισχυρή κυβέρνηση”.
Η δημοσιογράφος του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ, ζήτησε από τον πρωθυπουργό απαντήσεις για το βίντεο που δημοσίευσαν οι New York Times, που δείχνει την ελληνική ακτοφυλακή να επαναπροωθεί παρανόμως 12 μετανάστες ανοιχτά της Λέσβου, το οποίο μάλιστα προέβαλλε.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι έχει ήδη ζητήσει έρευνα για το θέμα, η οποία έχει ξεκινήσει και διαβεβαίωσε ότι παίρνει το ζήτημα πολύ σοβαρά.
Σημείωσε όμως ότι: “Το 2015 το 75% των παράνομων μεταναστών στην ΕΕ ερχόταν μέσω Ελλάδας. Είχαμε μία πολιτική ανοιχτών θυρών και αυτό έβαζε σε κίνδυνο όλη τη ζώνη του Σένγκεν. Υποστηρίζω μία δίκαιη, αλλά αυστηρή πολιτική ελέγχου συνόρων”.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε επίσης ότι: “Οσο λιγότερους ανθρώπους έχουμε στη θάλασσα, τόσο λιγότεροι κινδυνεύουν να πεθάνουν στη θάλασσα”, καθώς και ότι “σκοτώσαμε τα κυκλώματα διακίνησης”.
Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση επομένως δεν επικροτεί πρακτικές επαναπροώθησης, όπως αυτές που καταγράφονται στο βίντεο των ΝΥΤ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: “Απολύτως όχι, θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό”. Εσπευσε δε να κάνει τη διάκριση ανάμεσα σε αυτή την πρακτική και την “υποχρέωση μας να αναχαιτίζουμε ανθρώπους στη θάλασσα στα σύνορα μας με την Τουρκία”.
Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε άλλωστε ότι: “Η Ελλάδα δέχεται κριτική για push back, αλλά λίγοι κάνουν κριτική για push forward από την Τουρκία”.
Όσον αφορά δε στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι: “Η τουρκική εξωτειρκή πολτική δε θα αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη. Ηταν αναθεωρητική. Το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας απειλεί την ελληνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα”.
Τόνισε ότι: “Θα ήμουν ο πρώτος που θα έκανα μία κίνηση καλής θέλησης και φιλίας. Νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί τρόπος να λύσουμε τη βασική μας διαφορά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Το κάναμε με Ιταλία και Αίγυπτο, γιατί να μην το κάνουμε και με την Τουρκία, αλλά να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία του διεθνούς δικαίου”.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε τέλος λόγο για μία σταδιακή αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική όσον αφορά στο μεταναστευτικό, εκτιμώντας ότι η ΕΕ αναγνωρίζει πλέον ότι πρέπει να υπερασπιστεί τα εξωτερικά σύνορα εάν θέλει να έχει μία ζώνη ελέυθερης μετακίνησης εντός. Υποστήριξε πάντως ότι πρέπει να υπάρχουν νόμιμες δίοδοι για μετανάστες, αναφέροντας τις διμερείς συμφωνίες της χώρας μας με τρίτες χώρες για εργαζόμενους στον αγροτικό τομέα.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις