Μητσοτάκης: Θα εκπλαγώ πολύ αν δούμε αυξήσεις 70% στο ηλεκτρικό ρεύμα

Διαβάζεται σε 5'
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI

Στον ανταγωνισμό “πόνταρε” ο πρωθυπουργός για το κόστος του ρεύματος. “Έδειξε” ανασχηματισμό μετά τις ευρωεκλογές. Προανήγγειλε ότι θα ανοίξει θέμα ΑΣΕΠ και αναθεώρηση Συντάγματος. Αιχμές σε Κασσελάκη για “πόθεν έσχες Θεσσαλονίκης”

Με επιχείρημα ότι υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά ενέργειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν τελικά τόσο μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα όσο προδιαγράφουν τα πράσινα τιμολόγια των παρόχων για τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με το φόβο για αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα έως και 70%, ο πρωθυπουργός δήλωσε (ΣΚΑΙ): “Οι τιμές του ρεύματος καθορίζονται από την χονδρική που έχει αυξομειώσεις. Είχαμε πολλούς μήνες χαμηλές τιμές, επειδή είχαμε ιδιαίτερες συνθήκες για ένα μήνα υπάρχει μικρή απόκλιση. Εκτιμώ ότι αυτό δεν είναι ένα μόνιμο φαινόμενο. Και εν πάσει περιπτώσει, έχουμε αγορά που κινείται ανταγωνιστικά και θεωρώ ότι ο ανταγωνισμός δεν θα οδηγήσει σε αυξήσεις μεγάλες”.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε μάλιστα με νόημα: “Θα εκπλαγώ πολύ αν δούμε αυξήσεις 70% στο ηλεκτρικό ρεύμα. Εάν κάποιος πάροχος θέλει να αυξήσει τόσο τις τιμές, θα ενθάρρυνα τους πολίτες να επιλέξουν άλλο πάροχο”.

Σιβυλλικές δηλώσεις για ανασχηματισμό

Σε πολιτικό επίπεδο, ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις του πρωθυπουργού στα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα μετά τις ευρωεκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά άφησε εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο για ανασχηματισμό, αν και απάντησε με… σιβυλλική ύφος στα σχετικά ερωτήματα.

“Μπορούμε καλύτερα”, δήλωσε αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχήματος, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι: “Αυτό το έλεγα πάντα”. Υπενθύμισε επίσης ότι δεν είναι οπαδός των συχνών μεγάλων ανασχηματισμών, αλλά έχει κάνει σημειακές ή και πιο εκτεταμένες αλλαγές. Δήλωσε όμως επίσης ότι θεωρεί πως “ένας υπουργός έχει κάποια πίστωση χρόνου, μήνες, όχι χρόνια”. 

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα είπε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογική νίκη του Ιουνίου 2023, πως: “Αρχίζω και σχηματίζω μία πολύ καλύτερη εικόνα για αποτελεσματικότητα κυβερνητικού σχήματος”. Ενώ ρώτησε ρητορικά: “Εσείς στοιχηματίζετε ότι θα μείνουμε με την ίδια κυβέρνηση μέχρι το 2027;” Και δήλωσε: “Κάποια στιγμή προφανώς θα γίνουν αλλαγές και στην κυβέρνηση”. Απέφυγε όμως να απαντήσει έστω και εμμέσως για πιθανές αλλαγές στο Μαξίμου μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου- Μπρατάκου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι αξιολογεί και την αποτελεσματικότητα αλλά και τη συμπεριφορά των υπουργών. “Η αλαζονεία είναι πολύ αρνητική ένδειξη στην αξιολόγηση που κάνω. Δεν είναι η αποτελεσματικότητα άλλοθι για αλαζονεία. Όπως δεν είναι η σεμνότητα άλλοθι για αναποτελεσματικότητα”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

“Το εάν εγώ είμαι αλαζόνας ή όχι θα το κρίνουν οι πολίτες. Προσωπικά θεωρώ ότι είμαι προσγειωμένος και σεμνός άνθρωπος. Θυμάμαι αυτό που μου έλεγε ο πατέρας μου, που λένε στην Κρήτη: καλοχαίρετα τους πεζούς όταν καβαλικέψεις για να σε χαιρετούν κι αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις”, δήλωσε επιπλέον.

Στο στόχαστρο ο ΑΣΕΠ, διάλογος για επιστολική ψήφο και στο βάθος αναθεώρηση Συντάγματος

Ο κ. Μητσοτάκης προδιέγραψε μάλιστα τα πολιτικά θέματα που θα ανοίξει μετά τις ευρωεκλογές, πέραν της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός  ήδη προαναγγείλει ότι θα φέρει στη Βουλή τροπολογία για την επιστολική ψήφο και η Βουλή θα κρίνει εάν μπορεί να ισχύσει και για τους εκλογείς στο εσωτερικό της χώρας. Σε κάθε περίπτωση όμως απαιτούνται 200 ψήφοι.

Έθεσε επίσης ζήτημα για το ΑΣΕΠ, δείχνοντας ότι θα επιχειρήσει να ανοίξει τη συζήτηση για δραστικές αλλαγές σε έναν από τους πιο εμβληματικούς νόμους των κυβερνήσεων Παπανδρέου. “Το ΑΣΕΠ έχει δομικό πρόβλημα. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε διακομματικά”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Είναι ένα ζήτημα που θα βάλω στο δημόσιο διάλογο, με συγκεκριμένες προτάσεις, διαφυλάττοντας το κύρος και την ανεξαρτησίας του ΑΣΕΠ. Αλλά δε γίνεται να περνούν χρόνια από τη στιγμή που κάποιος προσληφθεί για να αναλάβει καθήκοντα”, συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Έχουμε αρκετές ιδέες για απλοποίηση των διαδικασιών και τον ουσιαστικό τρόπο που δουλεύει το ΑΣΕΠ, το οποίο να μην ξεχνάμε ότι έχει επωμιστεί και άλλες αρμοδιότητες”.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος μπορεί να ξεκινήσει το 2025. “Πρόθεση μου είναι αυτή η Βουλή να είναι η προτείνουσα Βουλή, ώστε η επόμενη Βουλή να ξεκινήσει μία φιλόδοξη διαδικασία αναθεώρησης”, είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν θέλησε ωστόσο να διευκρινίσει ποια άρθρα θα προτείνει προς αναθεώρηση. Ωστόσο είναι δεδομένη η πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να αναθεωρήσει το άρθρο 16 ώστε να επιτραπεί κανονικά και με το συνταγματικό νόμο η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και όχι απλά η λειτουργία τους σε συνεργασία με ιδρύματα του εξωτερικού όπως με τον τελευταίο νόμο.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε μάλιστα ότι θα περίμενε ιδίως το ΠΑΣΟΚ να προσέλθει θεσμικά σε αυτή τη συζήτηση. Δεν έκρυψε όμως την ενόχληση του για το γεγονός ότι όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει ανταποκριθεί σε παλαιότερες προσκλήσεις του σε διάλογο. “Δεν θα τον παρακαλάω κιόλας” σχολίασε.

“Κάποτε είχαμε πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, ελπίζω να μην έχουμε και πόθεν έσχες Θεσσαλονίκης”

Ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, με αφορμή το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε ότι θα παρουσιάσει απόψε στη Θεσσαλονίκη το πόθεν έσχες του.

“Κάποτε είχαμε πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, ελπίζω να μην έχουμε και πόθεν έσχες Θεσσαλονίκης”, σχολίασε καυστικά ο κ. Μητσοτάκης. Είπε επίσης ότι “μετατρέπεται σε σόου κάτι που είναι αυτονόητη υποχρέωση κάθε αρχηγού”. Ενώ σημείωσε ότι ειδικά ο κ. Κασσελάκης “αφού διαφημίζει τα καθαρά του χέρια, έχει υποχρέωση να καταθέσει τα περιουσιακά του στοιχεία”.

Υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι θα δώσει το πόθεν έσχες του πριν τις ευρωεκλογές. Υπενθύμισε δε ότι το πόθεν έσχες αφορά τραπεζικούς λογαριασμούς, συμμετοχή σε εταιρείες, δήλωση όλων των εισοδημάτων και ακινήτων και αφορά το ζευγάρι, άρα και τον σύζυγο του κ.Κασσελάκη.

“Εγώ καταθέτω πόθεν εσχες από το 2004. Εχει ελεγχθεί εξονυχιστικά και επί ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει εντοπιστεί ξ παραμικρή ατασθαλία επί ΣΥΡΙΖΑ” δήλωσε επίσης ο κ.Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι ελέγχθηκε επίσης και η σύζυγος του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα