Μιχάλης Κατρίνης στο NEWS 24/7: ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να κατεβάσουν τον Ανδρέα στα δικά τους μέτρα

Διαβάζεται σε 8'
Ο Μιχάλης Κατρίνης
Ο Μιχάλης Κατρίνης MICHALIS KATRINIS

Συνέντευξη στο NEWS 24/7 παραχώρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές.

Μόλις μία εβδομάδα πριν την κάλπη, o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης μιλά στο NEWS 24/7 για το τι κρίνεται στις ευρωεκλογές.

Σχολιάζει τον τρόπο που διεξάγεται η τηλεοπτική αντιπαράθεση, την πολιτική διάσταση της νικηφόρας πορείας Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στην Ευρώπη αλλά και τις αναφορές Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Στην τελική ευθεία των εκλογών πλέον, μια εβδομάδα πριν από την ευρω-κάλπη. Τι λέτε το ΠΑΣΟΚ θα αποδειχθεί καθοριστικό στο «τελευταίο ημίχρονο» του προεκλογικού αγώνα;

Το ΠΑΣΟΚ έχει επικεντρωθεί στο να περάσει το δικό του μήνυμα, τις δικές του προγραμματικές θέσεις για τα προβλήματα των πολιτών.

Το μήνυμα αυτό δεν είναι εύκολο να περάσει αφού υπάρχει μια μιντιακή υπεροπλία της κυβέρνησης που παράλληλα στοχεύει και στην υπερπροβολή του κ.Κασελάκη.

Είμαστε μαθημένοι, όμως, στα δύσκολα. Προσωπικά, τόσο εγώ αλλά και όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιδιώκουμε την άμεση επικοινωνία με τον πολίτη, δίνουμε τη μάχη στο δρόμο, δίπλα στον πολίτη. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ μιλά για τα πραγματικά προβλήματα, για την υγεία, την ακρίβεια, την πραγματική κατάσταση της οικονομίας που αποκρύπτει ο κ.Μητσοτάκης.

Λέμε αλήθειες που κάποιοι και κυρίως η κυβέρνηση δεν θέλουν να ακούγονται. Και καταθέτουμε και συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις .

Ο στόχος μας είναι ένα πολύ ισχυρό ποσοστό που θα επιβεβαιώσει την ανοδική δυναμική του ΠΑΣΟΚ.

Μια και το πιάσαμε …αθλητικά: Δυο «κούπες» το τελευταίο διάστημα για τον ελληνικό αθλητισμό. Μία στο ποδόσφαιρο με τον Ολυμπιακό και την κατάκτηση του Conference League, μία στο μπάσκετ με τον Παναθηναϊκό στην Ευρωλίγκα. Οι φίλαθλοι αλλά και οι πολίτες γενικώς έμοιαζαν να έχουν ανάγκη από ένα «ευχάριστο νέο». Πώς το σχολιάζετε;

Η χώρα μας έχει ανάγκη από αθλητικές επιτυχίες μεγάλου μεγέθους. Τόσο η κατάκτηση της Euroleague από τον Παναθηναϊκό όσο και η κατάκτηση του Conference Cup από τον Ολυμπιακό είναι μεγάλες επιτυχίες με διεθνή εμβέλεια.

Πέρα από τη χαρά που έδωσαν στους φιλάθλους των δύο ιστορικών συλλόγων αλλά και σε όλους τους Έλληνες, πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτές τις επιτυχίες.

Και εξηγούμαι: η επιτυχία του Παναθηναϊκού μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για το ελληνικό μπάσκετ, να ισχυροποιηθούν και οι άλλες ομάδες αλλά κυρίως να αναπτυχθεί μια νέα παραγωγική διαδικασία ανάδειξης ταλέντων, όπου τα τελευταία χρόνια εμφανίζουμε υστέρηση.

Παράλληλα , η επιτυχία του Ολυμπιακού δείχνει το δρόμο για να αρχίσει να κλείνει η ψαλίδα και η απόσταση που χωρίζει το ελληνικό από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Να αποκτήσουμε ένα υγιές ποδόσφαιρο, χωρίς τη βία και το νοσηρό οπαδισμό που απομακρύνει τους πραγματικούς φιλάθλους και περνά λάθος πρότυπο.

Η ακρίβεια το νούμερο ένα κριτήριο για την ψήφο των πολιτών. Φαίνεται από όλες τις μετρήσεις και το παραδέχεται ακόμη και η κυβέρνηση. Αυτή η εικόνα που προβάλλει τελευταία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως ο πρωθυπουργός που θα «τιθασεύσει» τις πολυεθνικές σας πείθει;

Θα αντιστρέψω το ερώτημά σας: υπάρχει Έλληνας πολίτης που να πιστεύει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια;

Πιστεύει κανείς ότι ο κ.Μητσοτάκης θα τα βάλει με τις πολυεθνικές όταν έχει αφήσει ανεξέλεγκτα τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα εδώ και 2,5 χρόνια να αποκομίσουν δισεκατομμύρια από την ενέργεια, τα καύσιμα και την αγορά τροφίμων;

Μια κυβέρνηση που δεν κάνει τα αυτονόητα, όπως οι έλεγχοι στην αγορά ή η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, πιστεύει κανείς ότι νοιάζεται για τους πολίτες;

Το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη. Τώρα που το αφήγημα αυτό διαλύθηκε, αφού ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα είναι υπερδιπλάσιος από το μέσο όρο της ευρωζώνης, ο κ. Μητσοτάκης καταφεύγει στις επιστολές στην κ. Φον Ντερ Λάιεν για το ρόλο των πολυεθνικών στη διαμόρφωση των τιμών.

Πότε ανακάλυψε αυτό το πρόβλημα ο κ. πρωθυπουργός; Προφανώς χρειάζεται ένα νέο αφήγημα μια και το παλιό, δεν πείθει κανένα. Οι Έλληνες πολίτες, όμως, απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν την ακρίβεια, όπως έκαναν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Κύπρος και η Ισπανία.

Και σε αυτή την προεκλογική περίοδο ακούστηκε από πολλούς το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου. Όχι όμως μόνον από το ΠΑΣΟΚ, όπως θα ήταν το αναμενόμενο. Κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε αλλά πολύ περισσότερο ο Στέφανος Κασσελάκης. Πώς το ακούσατε;

Πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις που κρύβουν ιδιοτέλεια στην περίπτωση του κ. Κασσελάκη και ένα σύμπλεγμα εμπάθειας σε ότι αφορά στην περίπτωση του κ. Μητσοτάκη. Και οι δύο προσπαθούν να κατεβάσουν τον Ανδρέα στα δικά τους μέτρα, μόνο που ο Ανδρέας ανήκει στην ιστορία αλλά και στη συλλογική εθνική μας μνήμη που τον έχουν κατατάξει πολύ ψηλά. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται και – πολύ περισσότερο – δεν παραγράφεται, όσο και αν το επιθυμούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κασσελάκης δεν έχει καμία σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος μιλούσε πάντα για την ουσία της πολιτικής, αναφερόταν σε συγκεκριμένες επιλογές για τη χώρα και τους πολίτες. Και όταν έγινε πρωθυπουργός , στηριζόμενος σε μια μεγάλη δημοκρατική και κοινωνική πλειοψηφία, έκανε πράξη αυτές τις επιλογές σε πολιτικές για τους πολλούς.

Από την άλλη πλευρά, ο κ.Μητσοτάκης επιβεβαιώνει ότι οι οικογενειακές του καταβολές του έχουν δημιουργήσει μια συνδρομική σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου που εκφράζεται με εμπάθεια και μίσος. Ο κ.Μητσοτάκης θέλει να ξαναγράψει την ιστορία, ξεχνώντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ως την καλύτερη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας, τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που επιβεβαιώνεται από όλες τις μετρήσεις.

Πολλά λέγονται για ένα «νέο στυλ πολιτικής». Αυτό που περιλαμβάνει το tik-tok, τις casual εμφανίσεις, τα λεγόμενα «πρωϊνάδικα». Έτσι λένε προσεγγίζεται οι νέα γενιά και οι νέοι ψηφοφόροι. Μάλιστα κάποιοι εγκαλούν το ΠΑΣΟΚ πως δεν το ακολουθεί.

Είναι δεδομένο ότι κάποιοι θέλουν να εξοβελίσουν την πολιτική από το δημόσιο διάλογο και μαζί με αυτήν και τη συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα.

Το life style δεν είναι πολιτική, είναι παραπολιτική. Και υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα που επιχειρούν να ‘’εκπαιδεύσουν΄΄ τους πολίτες στην παραπολιτική, να τους μετατρέψουν από ενεργούς πολίτες σε παθητικούς θεατές όσων συμβαίνουν.

Μπορεί να είναι αντιδημοφιλές αυτό που θα πω, αλλά η ελληνική κοινωνία καλείται πλέον να επιλέξει και θα ζήσει με αυτό που θα επιλέξει. Γιατί άλλο ‘’ψηφίζω ό,τι θέλω’’ και άλλο ‘’ψηφίζω ό,τι να ναι’’.

Το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί τα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας, το διαδίκτυο και τις πλατφόρμες μιλώντας για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, για την ουσία της πολιτικής.

Της πολιτικής που συνδέεται με αλλαγές, ανατροπές αλλά και με ουσιαστικές προτάσεις που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών, ενισχύουν τη διαφάνεια και το αίσθημα δικαιοσύνης, μειώνουν τις ανισότητες, δίνουν ευκαιρίες και δυνατότητες σε πολλούς.

Προκύπτει από παντού πως, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, την επόμενη μέρα της κάλπης θα βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης η υπόθεση της «κεντροαριστεράς». Είστε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μιλάτε εδώ και πολλά χρόνια για αυτό. Υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες;

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι αυτό που θα κρίνει τις εξελίξεις και ενδέχεται να διαμορφώσει και τις συνθήκες. Η κεντροαριστερά που θα μετατραπεί σε ισχυρό και εναλλακτικό πόλο εξουσίας πρέπει να μιλήσει πολιτικά, να συγκινήσει και να κινητοποιήσει την κοινωνία.

Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που αναζητά μια άλλη πρόταση διακυβέρνησης.

Υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που δεν αποδέχεται αυτό το ιδιότυπο πολιτικό σύστημα με τον κ.Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία αριθμητικά κυρίαρχους και απέναντι τους μια αδύναμη αντιπολίτευση που δεν θα απειλεί αυτή την κυριαρχία, αφού δεν πείθει ότι έχει στόχευση και ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης.

Μπροστά μας έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα και την ευκαιρία αυτή, την κρατά στα χέρια του κάθε πολίτης αυτής της χώρας την επόμενη Κυριακή.

Την Κυριακή 9 Ιουνίου πρέπει να αναδειχθεί ένα νέο, δυναμικό ρεύμα ανατροπής, με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή. Ένα κίνημα που θα βάλει τέλος στην αριθμητική κυριαρχία του κ.Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, που πρέπει να ηττηθούν.

Αν υπάρχει μια πολιτική δύναμη που μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική ξανά στην ελληνική κοινωνία, που μπορεί να φέρει την ξεχασμένη Ελλάδα και πάλι στο προσκήνιο, αυτή είναι το ΠΑΣΟΚ. Γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει προγραμματικές προτάσεις και θέσεις, γιατί το έχει κάνει και μπορεί να το ξανακάνει και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα