Νατάσα Γκαρά: Ενημέρωση 107 ή Δικαιοσύνη στα ΜΜΕ;

Νατάσα Γκαρά: Ενημέρωση 107 ή Δικαιοσύνη στα ΜΜΕ;
Η Νατάσα Γκαρά Eurokinissi

Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Έβρου και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας γράφει στο NEWS 24/7 για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα με αφορμή τη θέση της χώρας μας στη νέα έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Η 21η Μαΐου, ημέρα εκλογών, πλησιάζει με τη χώρα μας να φιγουράρει σταθερά στον πάτο της κατάταξης για την ελευθερία του Τύπου. Είναι λοιπόν αναγκαίο να διασφαλίσουμε πως οι πολίτες δεν θα πάνε στις κάλπες υπό το βαρύ καθεστώς της «Ενημέρωσης 107-108».

Ενός καθεστώτος που συνιστά την πιο ξεκάθαρη αποτύπωση της δημοσιογραφικής ανελευθερίας, όπως αυτή εκφράζεται μέσω της απόπειρας χειραγώγησης των ΜΜΕ, διάχυσης προπαγάνδας, καταστολής του δημοσιογραφικού λόγου και στοχοποίησης της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Ένα καθεστώς το οποίο αποτέλεσε πολιτική επιλογή και στρατηγική της ΝΔ και συνειδητά προσπάθησε να επιβάλει ο κ. Μητσοτάκης προκειμένου να αποφύγει με κάθε τρόπο και κάθε κόστος την κριτική και τον δημόσιο έλεγχο.

Οι Λίστες Πέτσα, τα «δωράκια» στους μιντιάρχες, η επαναφορά του καθεστώτος «δεν πληρώνω» στους κατόχους των τηλεοπτικών αδειών και το ξήλωμα κάθε προστατευτικής δικλείδας που αφορά στους εργαζομένους στα κανάλια, επιβεβαίωσαν την αυταρχική διολίσθηση του κ. Μητσοτάκη σε καθεστωτικές λογικές.

Η υποχώρηση του δείκτη ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας, δεν καταγράφεται μόνο στην έκθεση των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα αλλά αποτυπώνεται ακόμα και στην έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου. Πρόκειται για μια κατάσταση που πολλές φορές ομοιάζει με προπαγάνδα και όχι με ενημέρωση.

Ως επιστέγασμα όλων αυτών ήρθε και το σκάνδαλο των υποκλοπών το οποίο μεταξύ άλλων, έδειξε πως η εμμονή του κ. Μητσοτάκη με τον έλεγχο της πληροφορίας, εγκυμονεί κινδύνους για τη δημοσιογραφία και την ίδια τη Δημοκρατία.

Τα ΜΜΕ ως de facto διαμορφωτές της κοινής γνώμης, η ενημέρωση που παρέχουν κατά την προεκλογική περίοδο (ποσοτικά και ποιοτικά) έχει άμεση αποτύπωση στην κάλπη. Για αυτό και πρέπει να ληφθούν μέτρα που να διασφαλίζουν τον πλουραλισμό και να αποτρέπουν τη διαστρέβλωση και τους αποκλεισμούς. Διότι η κακή ποιότητα ενημέρωσης δημιουργεί παραπληροφόρηση και επηρεάζει τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Και ενώ είναι σημαντικός ο ρόλος τους ως πεδίο δημόσιου λόγου, αντιπαράθεσης και παρουσίασης προγραμματικού λόγου, παρακολουθούμε μια πεισματική άρνηση στο να προβάλλονται τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Στα πάνελ δεν ακούγονται ερωτήσεις για προβλήματα που καίνε, όπως πχ η ακρίβεια. Παρουσιαστές δεν ρωτάνε για τη δραματική κατάσταση στο ΕΣΥ αλλά για το αγαπημένο χόμπι ή φαγητό του πρωθυπουργού. Είμαστε στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου και δεν αναδεικνύονται οι προτάσεις και τα προγράμματα των κομμάτων. Στις περισσότερες τηλεοπτικές συζητήσεις, η μπάλα καταλήγει στην εξέδρα με πανομοιότυπα θέματα και τίτλους που διοχετεύονται από τον «αόρατο αρχισυντάκτη» του Μαξίμου.

Γι αυτό και ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαιτούμε την αυστηρή τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας από όλα τα ΜΜΕ και ιδίως τα δημόσια, καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Καθώς και την τήρηση των κανόνων χρονικής ισοκατανομής στην προβολή των θέσεων και των απόψεων όλων των κομμάτων. Χωρίς φαινόμενα διαστρέβλωσης, απόκρυψης και αποσιώπησης, όπως έχουμε δει να γίνεται κατά κόρον, ακόμα και στην ΕΡΤ, στα 4 χρόνια «γαλάζιας» διακυβέρνησης.

Αξίζει να θυμίσουμε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το 2015, αποφάσιζε να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, βρήκε απέναντι μια ομοβροντία λυσσαλέας αντίδρασης από όσους καλούνταν για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν για την κατοχή του δημόσιου αγαθού των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Τώρα, όμως, που ακόμα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί βλέπουν πως οι σοβαρότατες στρεβλώσεις στη λειτουργία των ΜΜΕ στη χώρα μας μπορούν να είναι αντιπαράδειγμα εις βάρος ευρωπαϊκών δημοκρατικών ελευθεριών, γίνεται αντιληπτό πως η ανάγκη για αλλαγή πορείας είναι επιτακτική.

Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει:

  • Σαφές και συγκεκριμένο πλαίσιο για την κρατική χρηματοδότηση. Με ισονομία, ισοκατανομή, χωρίς αποκλεισμούς Μέσων.
  • Με ουσιαστική και συνεπή ενίσχυση των Περιφερειακών Μέσων με αυστηρή τήρηση του 30% της διαφημιστικής δαπάνης των φορέων του Δημοσίου προς τα περιφερειακά ΜΜΕ.
  • Με σεβασμό στη δημοσιογραφική δεοντολογία και προστασία της ερευνητικής δημοσιογραφίας από εκδικητικές αγωγές φίμωσης και με στήριξη του Τύπου και των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

Μάλιστα το πρόγραμμα των 50 πρώτων ημερών διακυβέρνησής μας περιλαμβάνει τρία άμεσα μέτρα για τα ΜΜΕ:

  • Έλεγχος για τη νομιμότητα των δανείων που έλαβαν τα ΜΜΕ.
  • Καταβολή των ποσών που έχουν ανασταλεί και αφορούν στις άδειες λειτουργίας τους.
  • Επανεκκίνηση των εκκρεμών διαδικασιών αδειοδότησης των Περιφερειακών ΜΜΕ.

Δικαιοσύνη λοιπόν και στα ΜΜΕ για να μπορεί η φωνή, οι αγωνίες και οι ανάγκες των πολιτών να φτάνουν στη δημόσια σφαίρα χωρίς να λοιδορούνται και να συκοφαντούνται. Με σεβασμό στην κριτική και την αντίθετη άποψη και με δημοκρατικό διάλογο. Γι αυτό η προοδευτική αλλαγή είναι αναγκαία εδώ και τώρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα