Ο διπλός στόχος Μητσοτάκη με το μήνυμα σε Σκόπια και το νέο “Σπίτι μου”

Διαβάζεται σε 4'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, INTIME

Την πρόθεσή του να θέσει ζήτημα στο ΝΑΤΟ, εάν η Βόρεια Μακεδονία δεν τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και να υλοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα “Σπίτι μου”, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές

Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διακαναλική συνέντευξη τύπου επιχείρησε να πετύχει δύο στόχους.

Πρώτον, να μαζέψει το δεξιό κοινό της Νέας Δημοκρατίας, δηλώνοντας ότι θα θέσει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ζήτημα, εάν μέχρι τότε η νέα κυβέρνηση που θα έχει σχηματιστεί στη Βόρεια Μακεδονία, δεν σταματήσει να αμφισβητεί τυπικά και πρακτικά το erga omnes της συμφωνίας των Πρεσπών.

Δεύτερον, να αντιμετωπίσει την πλειοδοσία υποσχέσεων της αντιπολίτευσης, επιμένοντας από τη μία ότι λεφτά για μείωση του ΦΠΑ δεν υπάρχουν, προαναγγέλοντας από την άλλη νέο πρόγραμμα “Σπίτι μου” ύψους δυο δισ ευρώ. Τα κονδύλια αυτά πάντως η κυβέρνηση θέλει να τα διαθέσει από το Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός βέβαια που σημαίνει ότι θα πρέπει πρώτα να τα διαπραγματευτεί με την ΕΕ.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του NEWS 24/7, κάλεσε τον πρόεδρο του VMRO, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος σήμερα θα λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ότι η Αθήνα αναμένει από εκείνον να δηλώσει κατηγορηματικά ότι το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία έναντι όλων.

Και δήλωσε ότι, εάν τα Σκόπια δεν συμμορφωθούν πλήρως με τη Συμφωνία των Πρεσπών: “Βεβαίως και θα θέσω το ζήτημα στην Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας”. 

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πάντως ότι στη γειτονική χώρα “θα πρυτανεύσει τελικά η λογική”. Ενώ υπογράμμισε ότι ΕΕ και ΗΠΑ λένε ακριβώς το ίδιο με την Ελλάδα.

Η απειλή προς Βόρεια Μακεδονία για το ΝΑΤΟ

Βέβαια, στην πραγματικότητα από τη στιγμή που η γειτονική χώρα έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δεν προβλέπεται διαδικασία για να τεθεί εκτός Συμμαχίας. Σημειωτέον, επίσης, ότι αφού έχει ενταχθεί ως Βόρεια Μακεδονία, αυτή η ονομασία θα παραμείνει στα επίσημα κείμενα και τις συνόδους του ΝΑΤΟ. Ακόμη και εάν η κυβέρνηση των Σκοπίων επιμένει να χρησιμοποιεί τον όρο “Μακεδονία” σκέτο στο εσωτερικό ή σε διμερείς σχέσεις. Αλλά αυτό είναι ένα σενάριο διπλής ονομασίας στην πράξη.

Το πιο ουσιαστικό όπλο της Ελλάδας στην πραγματικότητα είναι το βέτο στην ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ, στο οποίο επίσης αναφέρθηκε εκ νέου ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός όμως, εφόσον μέχρι τις 9-11 Ιουλίου που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον η νέα κυβέρνηση του VMRO δεν έχει αλλάξει ρότα, θα θέσει σε πολιτικό επίπεδο ζήτημα, ποντάροντας στο ότι ουδείς επιθυμεί νέα αναστάτωση στη βαλκανική πτέρυγα της Συμμαχίας, η οποία κοιτάζει με ανησυχία προς τη Ρωσία.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως έδειξε να θεωρεί ότι δεν θα χρειαστεί να τεθεί καν ζήτημα στο ΝΑΤΟ, αφού φάνηκε να εκτιμά πως όταν σχηματιστεί τελικά η νέα κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία, θα αρχίσει να εγκαταλείπει την προεκλογική ρητορική, για να μη θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης ΚΑΡΤΣΩΝΑΚΗΣ ΜΑΚΗΣ/INTIME NEWS

Επιχείρηση αντιμετώπισης των πολιτικών συνεπειών της στεγαστικής κρίσης

Από τη μία λοιπόν ο πρωθυπουργός επιχειρεί να συσπειρώσει την “πατριωτική δεξιά”, από την άλλη μετά την προαναγγελία πως θα εξετάσει νέες παρεμβάσεις κατά του AirBnB, ανακοίνωσε την πρόθεσή του για νέο διευρυμένο πρόγραμμα “Σπίτι μου”. Και αυτό καθώς το κόστος στέγασης αναδεικνύεται σε ανυπέρβλητο πρόβλημα για τα νοικοκυριά που δεν διαθέτουν δική τους κατοικία.

“Η κυβέρνηση έχει πρόθεση να υλοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα ‘Σπίτι μου’, κοντά στα 2 δισ. ευρώ, μεγαλύτερου βεληνεκούς Πρέπει να κάνουμε διαπραγμάτευση με την ΕΕ. Θα διευρύνουμε την περίμετρο των ωφελούμενων πχ ζευγάρια 40-50 ετών που είχαν αποκλειστεί, αλλά είναι τα ζευγάρια αυτά που εν πολλοίς πλήρωσαν την οικονομική κρίση. Δεν μπορώ να απαντήσω συγκεκριμένα, γιατί απαιτείται διαπραγμάτευση για αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης”, είπε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης.

Ενώ όσον αφορά στο AirBnB αναφέρθηκε εκ νέου αόριστα στο ενδεχόμενο να επιβληθεί πλαφόν συνολικών ημερών βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ανά έτος. Επανέλαβε βέβαια ότι αυτό που είναι πρόβλημα για τους ενοικιαστές, είναι κέρδος για τους ιδιοκτήτες, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς τον προβληματισμό της κυβέρνησης για ενδεχόμενο πολιτικό κόστος σε συγκεκριμένα κοινά της ΝΔ από τυχόν νέα μέτρα κατά του AirBnB.

Ωστόσο, οι εξαγγελίες αυτές Μητσοτάκη έχουν ως στόχο να ισοσκελίσουν τις οικονομικές υποσχέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, χωρίς ο ίδιος να αποκλίνει από τη γραμμή περί συνετής δημοσιονομικής πολιτικής. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα