Ο Νικήτας, ο Αντώνης και η Αθήνα: Οι συνέπειες της διαγραφής Κακλαμάνη στη “γαλάζια” μάχη για την πρωτεύουσα

Ο Νικήτας, ο Αντώνης και η Αθήνα: Οι συνέπειες της διαγραφής Κακλαμάνη στη “γαλάζια” μάχη για την πρωτεύουσα

Ο διαγραφείς βουλευτής της Ά Αθήνας είχε το 1993 ακολουθήσει τον κ.Σαμαρά στην ΠΟΛΑΝ ως ιδρυτικό στέλεχος. Πλέον χώρισαν οριστικά οι δρόμοι τους

Η οριακή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου κόστισε στη δικομματική κυβέρνηση εκτός από έναν υπουργό και έναν κυβερνητικό εταίρο σε νέα εσωκομματική κρίση, ένα βουλευτή. Η διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη από τη Νέα Δημοκρατία όμως δεν είχε να κάνει μόνο με την απόφαση να προληφθούν τυχόν νέες διαφοροποιήσεις, αλλά και με τον εμφύλιο στο δήμο της Αθήνας.

της Βίκυς Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και το “παρών” του κ.Κακλαμάνη στο πρώτο άρθρο του πολυνομοσχεδίου έσπευσε από την αίθουσα της ολομέλειας στο γραφείο του στη Βουλή αναζητώντας τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη. Μετά από σύντομη συζήτηση παρόντος και του προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο κ.Σαμαράς ανακοίνωσε χωρίς χρονοτριβή τη διαγραφή του κάποτε πολιτικού του άσπονδου φίλου.

Ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού φέρεται να έπαιξε και το “αντάρτικο” του κ.Κακλαμάνη στο δήμο Αθηναίων. Με τη διαγραφή του βουλευτή Α’ Αθήνας και υποψηφίου δημάρχου από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ, το Μαξίμου εκτιμά ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στη μάχη της πρωτεύουσας:

Πρώτον, ασκείται έτσι πίεση στους βουλευτές που επικαλούνταν ότι υπάρχουν δύο υποψήφιοι από τη Ν.Δ και όχι επίσημα χρίσματα, για να αποφύγουν να στηρίξουν τον “επίσημο” υποψήφιο της Ν.Δ Άρη Σπηλιωτόπουλο. Επίσης όσο ο κ.Κακλαμάνης ήταν ο 153ος βουλευτής της συγκυβέρνησης, η αντιμετώπιση του δεν ήταν εύκολη και το Μαξίμου αναγκαζόταν να τον παρακαλά να αποσυρθεί “για το καλό της παράταξης”. Πλέον, η τακτική απέναντι στον αντάρτη υποψήφιο θα είναι σαφώς πιο επιθετική.

Ήδη άρχισαν οι διαρροές πως αντίθετα με τον κ.Σπηλιωτόπουλο που παραιτήθηκε της βουλευτικής έδρας, ο κ.Κακλαμάνης την κράτησε δια της διαγραφής, Πάντως ούτως ή αλλως ο υποψήφιος δήμαρχος είχε ξεκαθαρίσει πως δεν επρόκειτο να παραιτηθεί από βουλευτής, ενώ αν και δεν έκρυβε τις διαφωνίες του με σημεία της συμφωνίας και τη διαδικασία του ενός άρθρου δεν ήταν εξ αυτών που πρωτοστατούσαν στο “αντάρτικο του γάλακτος”.

Ο κΚακλαμάνης  φέρεται σε κάθε περίπτωση να κινήθηκε ζυγίζοντας τις πιθανές συνέπειες και εκτιμώντας ότι με τη στάση του θα κερδίσει τη συμπάθεια των δυσαρεστημένων γαλάζιων. Δεν είναι τυχαίο ότι στη δήλωση μετά τη διαγραφή του αναφέρθηκε στις “αρχές και αξίες της παράταξης του Κωνσταντίνου Καραμανλή τις οποίες δεν μπορεί να διαγράψει ο Σαμαράς”.

Την οριστική του απόφαση να καταψηφίσει το πρώτο άρθρο του πολυνομοσχεδίου την πήρε το βράδυ της Κυριακής, δήλωσε ο διαγραφείς βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ενώ σημείωσε πως, πίστευε ότι την τελευταία στιγμή θα υπήρχαν αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο.

«Χθες ακούω από τον κ. Βενιζέλο να λέει ότι η ψήφος στο νομοσχέδιο είναι ψήφος εμπιστοσύνης. Ο κ. Βενιζέλος είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι αρχηγός της ΝΔ. Κανείς από το κόμμα το δικό μας δεν μας είπε ότι είναι ψήφος εμπιστοσύνης. Στους βουλευτές τέτοιου είδους γραμμές δίνονται από τον γραμματέα της ΚΟ».

Ο διαγραφείς βουλευτής της Ά Αθήνας είχε το 1993 ακολουθήσει τον κ.Σαμαρά στην ΠΟΛΑΝ ως ιδρυτικό στέλεχος μετά τη σύγκρουση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής. Οι διαφωνίες τους όμως ήταν συχνές και ο κ.Κακλαμάνης ήταν ο πρώτος που αποχώρησε όταν η ΠΟΛΑΝ δεν κατάφερε να μπει στην Ευρωβουλή το 1999. Δέκα χρόνια αργότερα, στην εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία της Ν.Δ φάνηκε πως το ρήγμα ήταν οριστικό και πήρε μάλιστα προσωπικές διαστάσεις, καθώς ο κ.Κακλαμάνης στήριξε τη Ντόρα Μπακογιάννη με σκληρές επιθέσεις κατά του κ.Σαμαρά. Τον Αύγουστο του 2012 έθεσε υποψηφιότητα για γραμματέας κόντρα στο Μανολη Κεφαλογιάννη και συγκέντρωσε 186 ψήφους.

Έκτοτε δεν έκρυβε τις διαφωνίες του, ειδικά όσον αφορά στην οικονομική πολιτική όπως και την επιθυμία του να είναι υποψήφιος στο δήμο της Αθήνας, έστω και χωρίς τη στήριξη του κόμματος του. Η αλήθεια είναι ότι επιδίωξε το χρίσμα, ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό και στο αντάρτικο βγήκε όταν έμαθε από το διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Κώστα Μπούρα και όχι από τον κ.Σαμαρά πως είχε “κλειδώσει” η υποψηφιότητα του κ.Σπηλιωτόπουλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα