Ο Σαμαράς επανιδρύει τη Ν.Δ μέσω ψηφοδελτίων

Ο Σαμαράς επανιδρύει τη Ν.Δ μέσω ψηφοδελτίων
ΜΑΡΟΥΣΙ- Προεκλογική ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ στο κλειστό γήπεδο Αμαρουσίου.(Eurokinissi-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ) eurokinissi

Με στόχο ένα φιλοευρωπαϊκό μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κεντροαριστεροί πασοκογενείς και φιλελεύθεροι του μεταρρυθμιστικού κέντρου ενισχύουν τις γαλάζιες λίστες, μετά τις εκ δεξιών μεταγραφές. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247.

H επανίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, σχέδιο που ο Αντώνης Σαμαράς είχε εγκαταλείψει μετά την ήττα των ευρωεκλογών, προχωρά χωρίς αλλαγή ονόματος, αλλά μέσω της συγκρότησης των ψηφοδελτίων, τα οποία -πλην του Επικρατείας- αναμένεται να δοθούν τελικά σήμερα στη δημοσιότητα.

Μετά τις (εν πολλοίς άκαρπες) δεξιές στροφές και ενώ τα προηγούμενα δυόμιση χρόνια στην πρώτη γραμμή είχαν βρεθεί στελέχη με σκληρό δεξιό προφίλ, η διεύρυνση στρέφεται προς την κεντροαριστερά και το φιλελεύθερο χώρο, με μεταγραφές προσώπων πάντως τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν και δυσαρέσκειες στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Η λογική είναι -όπως και αυτή του περίφημου σχεδίου επανίδρυσης της Ν.Δ- η συσπείρωση γύρω από τον κ.Σαμαρά φιλοευρωπαϊκών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων (προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ μέχρι το ΛΑΟΣ) απέναντι στην απειλή του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι από τη μία στα γαλάζια ψηφοδέλτια εντάσσονται οι Μίκα Ιατρίδη, Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιώργος Νταβρής και Γιώργος Κασαπίδης, από την άλλη η Άντζελα Γκερέκου και ο Βασίλης Οικονόμου και από το φιλελεύθερο χώρο ο Άγης Βερούτης (αντιπρόεδρος της Δράσης και ιδρυτικό στελέχος της Δημιουργίας Ξανά).

Οι μεταγραφές ειδικότερα από το ΠΑΣΟΚ (καθώς εκτός από την κ.Γκερέκου και ο κ.Οικονόμου αν και εξελέγη με τη ΔΗΜΑΡ έχει πασοκικές ρίζες) επιβεβαιώνουν ότι στόχος του Μαξίμου είναι να αντλήσει ψήφους και από τους μνημονιακούς πασόκους που διαπνέονται από αντι-συριζαϊκά συναισθήματα.

Την απάντηση στην οργισμένη αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου για την “απαγωγή” της ωραίας Άντζελας έδωσε ο γραμματέας της Ν.Δ Ανδρέας Παπαμιμίκος, δηλώνοντας ότι οι βουλευτές δεν είναι ιδιοκτησία του κόμματος και ο κάθε βουλευτής λειτουργεί σύμφωνα με τη συνείδηση του.

Ο κ.Παπαμιμίκος επανα-λάνσαρε χθες και τον όρο “μεταρρυθμιστικό κέντρο” για να περιγράψει το φιλοευρωπαϊκό χώρο των υπέρμαχων της αστικής δημοκρατίας, που συνασπίζονται πέραν του παραδοσιακού άξονα αριστεράς- δεξιάς. Η δεξαμενή άλλωστε εκ δεξιών της Ν.Δ έχει πεπερασμένα όρια, ενώ ο κύριος όγκος των αναποφάσιστων τοποθετείται στο κέντρο.

Από το δεξιό άκρο αυτού του άξονα πάντως δεν είναι σαφές τι θα γίνει με πρόσωπα τα οποία συζητούσαν τις προηγούμενες ημέρες την ένταξη τους στις γαλάζιες λίστες (Κουράκος, Ζώης). Τα ψηφοδέλτια αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα (μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας στις 11:30) και συνεπώς όσοι μείνουν εκτός δε θα προλάβουν να σπεύσουν αλλού.

Η διεύρυνση αυτή επίσης δε σημαίνει ότι θα χαμηλώσουν οι τόνοι των επιθέσεων κατά του ΣΥΡΙΖΑ ούτε ότι εγκαταλείπεται η σκληρή δεξιά ρητορική προσέγγισης ψηφοφόρων κυρίως με επικλήσεις στο μεταναστευτικό, την τρομοκρατία και την ορθοδοξία. Το βάρος ωστόσο δίνεται πλέον στα θετικά μηνύματα, με την παρουσίαση αύριο του προγράμματος της Ν.Δ και τον κ.Σαμαρά να δεσμεύεται για μείωση του ΕΝΦΙΑ και διατήρηση συντάξεων στα ίδια επίπεδα.

Η επίκληση δε της ήττας του 2009 στοχεύει στη συσπείρωση των παραδοσιακών νεοδημοκρατών, με την υπενθύμιση των όσων επακολούθησαν της ανάδειξης του Γιώργου Παπανδρέου στην πρωθυπουργία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα