Ο χάρτης της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
Μπορεί πρώτος στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι η αυτοδυναμία, όμως και η μάχη του σταυρού που θα δοθεί αναμένεται να είναι σκληρή, ειδικά στην Β΄ Αθήνας που οι υποψήφιοι, αλλά και οι διαθέσιμες θέσεις είναι πολλές. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 πως αναμένεται να διαμορφωθεί η "ανθρωπογεωγραφία" της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Κουμουνδούρου αμέσως μετά τις εκλογές
- 20 Ιανουαρίου 2015 06:21
Η μητέρα των μαχών με τον «συνωστισμό» των κορυφαίων στελεχών που διεκδικούν την είσοδό τους στην Βουλή αναμένεται να δοθεί στην Β’ Περιφέρεια Αθηνών. Ο ΣΥΡΙΖΑ με 13 βουλευτές το 2012 ευελπιστεί να αυξήσει σημαντικά αυτό τον αριθμό. Εκτός από τα πολύ δυνατά «χαρτιά» του, Γ. Δραγασάκη, Δ. Στρατούλη, Ν. Βαλαβάνη, Ε. Τσακαλώτο, αλλά και όλους τους εκλεγμένους βουλευτές το 2012, με αξιώσεις φαίνεται να διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή και άλλα πολύ προβεβλημένα στελέχη. Ανάμεσα σε αυτούς ο Ν. Παππάς (διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Α. Τσίπρα), ο Δ. Βίτσας (γραμματέας της Κ.Ε), ο Γ. Βαρουφάκης (Οικονομολόγος), η Θ. Φωτίου (πρώην βουλευτής επικρατείας), ο Ο. Βουδούρης (πρώην ανεξάρτητος βουλευτής), ο εκδότης Η. Λιβάνης, αλλά και οι δημοσιογράφοι Ν. Ξυδάκης, Α. Καββαδία και Γ. Κυρίτσης.
Η Β΄ Αθήνας, βέβαια έχει και μεγάλο ποσοστό εκπροσώπων από το χώρο της Αριστερής Πλατφόρμας. Ο Ν. Χουντής, η Σ. Παπαδόγιαννη, ο Κ. Ήσυχος, ο Γ. Τόλιος, και ο Α. Νταβανέλλος είναι μερικά από τα στελέχη που διεκδικούν με πιθανότητες την είσοδό τους στη Βουλή.
Η αριστερή πτέρυγα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, άλλωστε, γνωρίζοντας πως πλέον η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Βουλή θα διπλασιαστεί, ευελπιστεί η συμμετοχή της να είναι αναλόγως ενισχυμένη. Είναι χαρακτηριστικό πως στα έδρανα της προηγούμενης Βουλής 9 από τους 71 βουλευτές βρέθηκαν στα ψηφοδέλτια της Αριστερής Πλατφόρμας στο ιδρυτικό συνέδριο το καλοκαίρι του 2013.
Υπάρχουν και άλλα κορυφαία στελέχη που πρόσκεινται στην αριστερή πτέρυγα και έχουν θέσει πολύ σοβαρές πιθανότητες για την εκλογή τους, όπως ο Αλ. Καλύβης (υπόλοιπο Αττικής), ο Σ. Λεουτσάκος (Α΄ Πειραιά), ο Κ. Λαπαβίτσας (Ημαθία) και oι Δ. Μπελαντής, Δ. Σπανού από την Α΄ Αθήνας.
Πρωταγωνιστικό ρόλο, ασφαλώς αναμένεται να έχει και πάλι η λεγόμενη «προεδρική» πτέρυγα, που πλειοψηφεί. Σημαντικοί εκπρόσωποι μεταξύ άλλων είναι οι υποψήφιοι στην Α΄ Αθήνας Ν. Βούτσης, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Γ. Σακελλαρίδης, και Χ. Στάικος, ο Π. Σκουρλέτης στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, ο Γ. Σταθάκης, υποψήφιος στα Χανιά και στην Β΄ Αθήνας οι Α. Καρίτζης, Κ. Πουλάκης και Γ. Μπαλάφας.
Η τρίτη ομάδα που θα δώσει τη μάχη για μια δυναμική παρουσία στη νέα Βουλή θα είναι οι Πασοκογενείς του Αλέξη Μητρόπουλου (υπόλοιπο Αττικής) με τους Π. Κουρουμπλή και Δ. Τσουκαλά στη Β΄ Αθήνας, αλλά και τον προερχόμενο από την σοσιαλιστική τάση Γ. Μιχελογιαννάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης.