Οδηγός Ευρωεκλογών και τι θα ακολουθήσει των αποτελεσμάτων

Διαβάζεται σε 4'
Οδηγός Ευρωεκλογών και τι θα ακολουθήσει των αποτελεσμάτων
Στη Σύνοδο του Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον πρόεδρο του. iStock

Πώς θα ψηφίσεις, τι ψηφοδέλτια θα βρεις και ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις Ευρωεκλογές.

Στις ευρωεκλογές οι 450.000.000 πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιλέγουν τους βουλευτές που θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα πέντε επόμενα χρόνια. Αυτοί οι άνθρωποι θα παίρνουν τις αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή, από τις εργασίες και την υγεία μας έως το περιβάλλον.

Για την ακρίβεια, θα διαμορφώσουν ή θα αλλάξουν -προς το καλύτερο- νόμους που μας επηρεάζουν στην καθημερινότητα μας, σε όλα τα επίπεδα.

Θα ψηφίσουν τον/την πρόεδρο της Ευρωβουλής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν).

Μαζί με το Συμβούλιο της EE θα αποφασίσουν για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και θα ψηφίσουν για τις εμπορικές συμφωνίες με χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ.

Όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση εκλογών, η ψήφος μας είναι η φωνή μας. Πληροφορίες για το πώς θα ψηφίσετε υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου.

Για να κάνουμε οικονομία χρόνου, μπορείτε να διαβάσετε εδώ τα βασικά.

Δικαίωμα ψήφου λοιπόν, έχουν όσοι συμπληρώσουν τα 17 έτη κατά το έτος των εκλογών. Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στη χώρα μας στις 9 Ιουνίου, από τις 7 το πρωί έως τις 19.00.

Τα πολιτικά κόμματα προτείνουν ενιαία ψηφοδέλτια για όλη τη χώρα.

Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από 21 βουλευτές. Ο αριθμός των θέσεων στην Ευρωβουλή εξαρτάται από τον πληθυσμό κάθε χώρας.

NEWS 24/7

Το εκλογικό σύστημα που χρησιμοποιούμε είναι η ψηφοφορία διασταυρούμενης προτίμησης. Δηλαδή, οι ψηφοφόροι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψηφίους, τοποθετώντας έως και 4 σταυρούς προτίμησης.

Όπως σε κάθε άλλη ανάλογη περίπτωση, εκλέγονται οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, εφόσον το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Ψηφίζουμε όπου αναφέρει η ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, έχοντας πρόχειρη την ταυτότητα μας ή το διαβατήριο μας.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν, θα σχηματίσουν πολιτικές ομάδες που αποτελούνται από ευρωβουλευτές από διαφορετικές χώρες και διαφορετικά πολιτικά κόμματα.

Κάθε πολιτική ομάδα έχει συγκεκριμένους στόχους.

Η πρώτη ευκαιρία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εκλέξει τον/την Πρόεδρο της Επιτροπής είναι η σύνοδος του Ιουλίου. Χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Εάν ο υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, τα κράτη μέλη πρέπει να προτείνουν άλλον υποψήφιο εντός ενός μηνός (το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία).

Το Συμβούλιο, σε συμφωνία με τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Επιτροπής, εγκρίνει κατάλογο υποψηφίων Επιτρόπων, έναν για κάθε κράτος μέλος. Αυτοί οι ορισθέντες Επίτροποι εμφανίζονται ενώπιον κοινοβουλευτικών επιτροπών στους πιθανούς τομείς αρμοδιότητάς τους (οι ακροάσεις πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο).

NEWS 24/7

Οι ανολοκλήρωτες δουλειές

Όλες οι ψήφοι που λαμβάνονται από το Κοινοβούλιο πριν από τις εκλογές παραμένουν νομικά έγκυρες για την επόμενη Ευρωβουλή.

Όσον αφορά τις νομοθετικές εργασίες που δεν έχουν φτάσει στην ολομέλεια πριν από τις εκλογές, το έργο που έγινε (π.χ. στην επιτροπή) κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ακυρώνεται, εκτός εάν η Διάσκεψη των Προέδρων του νέου Κοινοβουλίου (πρόεδρος του ΕΚ και αρχηγοί πολιτικών ομάδων) αποφασίσει να συνεχίσει τις εργασίες έχει ήδη γίνει σε αυτά τα αρχεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα