Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Προτεραιότητα ο σχηματισμός πλειοψηφίας

Διαβάζεται σε 2'
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν AP Photo Geert Vanden Wijngaert

Την πρόθεσή της να ξεκινήσουν άμεσα οι συνομιλίες για τον σχηματισμό φιλοευρωπαϊκής συμμαχίας με τους Σοσιαλιστές και Φιλελεύθερους, εξέφρασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ικανοποιημένη για τη νίκη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Ευρωεκλογές δήλωσε η υποψήφια του για την προεδρία της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε δηλώσεις της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την πρόθεση να ξεκινήσουν άμεσα οι συνομιλίες για τον σχηματισμό φιλοευρωπαϊκής συμμαχίας με τους Σοσιαλιστές (S&D) και Φιλελεύθερους, Renew.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έθεσε ως ένα από τα μηνύματα των Ευρωεκλογών ότι «παραμένει δυνατό το φιλοευρωπαϊκό κέντρο» και ότι οι πολίτες «θέλουν μια ισχυρή Ευρώπη».

«Οι ακραίοι από τα δεξιά και από τα αριστερά κέρδισαν αρκετή στήριξη, γι’ αυτό εμείς τα κόμματα του κέντρου έχουμε ευθύνη να σχηματίσουμε πλειοψηφία φιλοευρωπαϊκή. Αποτελεί ευθύνη μας να χτίσουμε τις απαραίτητες γέφυρες με ομοϊδεάτες μας», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το εκλογικό αποτέλεσμα σχολίασε ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν Νικολά Σμιτ, τονίζοντας ότι «όλοι λάβαμε τα μηνύματά μας και πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών μας».

O επικεφαλής των Πρασίνων Μπας Εϊκχάουτ συνεχάρη την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη νίκη του κόμματός της. «Απογοητευτήκαμε αρκετά από τις απώλειες μας στη Γαλλία και τη Γερμανία και την απώλεια συνολικά εδρών στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο» τόνισε και σημείωσε παράλληλα κάποιες εκλογικές επιτυχίες στη Δανία, Κροατία, Λιθουανία, Λετονία αλλά και στην Ιταλία.

Ο Μπας Eϊκχαουτ έκανε λόγο για τον «εποικοδομητικό και υπεύθυνο ρόλο» που καλούνται πλέον να παίξουν οι Πράσινοι, αφήνοντας κατά αυτόν τον τρόπο ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε «μεγάλο συνασπισμό» με ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Φιλελευθερους.

Η υποψήφια με τους φιλελεύθερους Renew Βαλερί Αγιέ τελικά δεν παρέστη στο Ευρωκοινοβούλιο για σχολιασμό των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα