“Παγώνουν” οι πολιτικές εξελίξεις μετά την τραγωδία στα Τέμπη

“Παγώνουν” οι πολιτικές εξελίξεις μετά την τραγωδία στα Τέμπη
Αυτοψία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Τέμπη Eurokinissi

Άγνωστο πότε θα γίνουν τελικά οι εκλογές, καθώς το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έχει βυθίσει σε πένθος τη χώρα. Η παραίτηση Καραμανλή και η δήλωση Μητσοτάκη.

Η σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη πάγωσε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις, με την ημερομηνία των εκλογών να είναι ξανά στον αέρα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ακύρωσε την επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη, ενώ το υπουργικό συμβούλιο που ήταν προγραμματισμένο για την Παρασκευή και στο οποίο επρόκειτο να συζητηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού αναβάλλεται επ αόριστον, καθώς δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία.

Στο πολιτικό παρασκήνιο ετίθετο παράλληλα το ερώτημα εάν τελικά ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει εκλογές για την 9η Απριλίου, όπως φερόταν να σχεδίαζε, δεδομένου ότι θα συμπληρώνονται μάλιστα 40 ημέρες από την πολύνεκρη τραγωδία και άρα θα συμπίπτει με το μνημόσυνο των θυμάτων.

Σημειωτέον ότι το Σύνταγμα προβλέπει προκήρυξη εκλογών εντός 30 ημερών, με τη μικρότερη δυνατή προθεσμία να ορίζεται στις 21 ημέρες. Επομένως το αργότερο που μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να προκηρύξει εκλογές για την 9 Απριλίου είναι στις 19 Μαρτίου. Το Μαξίμου όμως ήθελε προεκλογική περίοδο 30 ημερών.

Εάν δεν προλάβει ο πρωθυπουργός να στήσει κάλπες την 9η Απριλίου, θα πρέπει να μεταθέσει τα εκλογικά του σχέδια είτε για την Κυριακή του Θωμά 23 Απριλίου, είτε για 14 ή 21 Μαϊου, ώστε οι δεύτερες εκλογές να μην πέσουν πάνω στις πανελλαδικές.

Όλος ο σχεδιασμός όμως με μέτρα, επιδόματα κλπ έχει γίνει με ορίζοντα την 9η Απριλίου και θα πρέπει σε περίπτωση αναβολής να αναζητηθεί νέα θετική ατζέντα και φυσικά η κυβέρνηση να έχει απορροφήσει τους πολιτικούς κραδασμούς.

Η παραίτηση του Κώστα Καραμανλή από τη θέση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών έσωσε πάντως τα προσχήματα για την κυβέρνηση, καθώς είναι άλλωστε μία από τις σπάνιες φορές που υπουργός παραιτείται σε αυτή τη χώρα.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα αναλάβει σε μεταβατικό ρόλο μέχρι τις εκλογές ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, που θα παραλάβει σήμερα χωρίς τελετή παράδοσης λόγω εθνικού πένθους και ο οποίος έχει αναλάβει τη συγκρότηση επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος και τις χρόνιες παθογένειες των σιδηροδρόμων, όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός πάντως ήδη απέδωσε το πολύνεκρο δυστύχημα σε “τραγικό ανθρώπινο λάθος”, ενώ και αυτή καθεαυτή η σύσταση της διακομματικής επιτροπής παραπέμπει σε αναβολή των εκλογών.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε πάντως η καταστολή των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκαν χθες έξω από τα γραφεία της (ιδιωτικής) Hellenic Train.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα