Πέτρος Ιωαννίδης στο NEWS 24/7: Τα ποσοστά που “ξεκλειδώνουν” την αυτοδυναμία και ο “γρίφος” της συμμετοχής

Πέτρος Ιωαννίδης στο NEWS 24/7: Τα ποσοστά που “ξεκλειδώνουν” την αυτοδυναμία και ο “γρίφος” της συμμετοχής
Ο πολιτικός αναλυτής της aboutpeople, Πέτρος Ιωαννίδης

Ο πολιτικός αναλυτής της aboutpeople, Πέτρος Ιωαννίδης, μίλησε στην εκπομπή του NEWS 24/7 για τις εκλογές της 21ης Μαΐου και ανέλυσε τα ποσοστά που χρειάζεται κάθε κόμμα για να πετύχει την αυτοδυναμία, αλλά και τα ποσοστά συμμετοχής των πολιτών.

Το κλίμα πριν ανοίξουν οι κάλπες την Κυριακή ανέλυσε στην εκπομπή του NEWS 24/7 ο Πέτρος Ιωαννίδης, πολιτικός αναλυτής της aboutpeople.

Ο κ. Ιωαννίδης παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο θα βγουν τα πρώτα αποτελέσματα της κάλπης, το βράδυ της Κυριακής, και συγκεκριμένα, από τις 20:00.

Για το σύστημα της απλής αναλογικής, ο κ. Ιωαννίδης εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο ένα κόμμα μπορεί να πετύχει την αυτοδυναμία, δηλαδή, απαιτείται το ποσοστό του 45% συν μια ψήφο.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι το νούμερο “κλειδί” είναι το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής.

Όπως ανέδειξε ο κ. Ιωαννίδης, βάσει των στοιχείων των προηγούμενων εκλογών, το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες από το 1974 μέχρι και τις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2019, έχει σημειώσει μείωση κατά τουλάχιστον 21%.

“Μεγαλύτερη συμμετοχή σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον”, τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.

Όσον αφορά τον δικομματισμό διαχρονικά στην Ελλάδα, το παρακάτω γράφημα, το οποίο και ανέλυσε ο Πέτρος Ιωαννίδης, αποτυπώνει μια “ελεύθερη πτώση” στο άθροισμα των ποσοστών που συγκεντρώνουν τα δύο πρώτα κόμματα.

Ενδεικτικό είναι το ποσοστό του 35,84% που σημείωσαν τα πρώτα δύο κόμματα στις εκλογές του 2012, ποσοστό το οποίο στις εκλογές του 2019 σημείωσε αύξηση.

Καταλήγοντας, ο Πέτρος Ιωαννίδης έκανε λόγο για “κλίμα απάθειας”, καθώς εκτιμά για τους ψηφοφόρους ότι “δεν έχουν μπει στο ‘τριπάκι’ των εκλογών”, παρά την προσπάθεια των κομμάτων να τους βάλουν σε αυτό το κλίμα.

Παρακολουθήστε όλη την εκπομπή του NEWS24/7

Εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις, για την εκλογική αναμέτρηση

Πού Ψηφίζω: Μάθε που ψηφίζεις, βρες το εκλογικό σου διαμέρισμα

Αποτελέσματα Εκλογών 2023: Αναλυτικά τα αποτελέσματα με χάρτη επικράτειας και περιφερειών για τις εθνικές εκλογές 2023

Pollitics – Όλες οι δημοσκοπήσεις σε μία σελίδα με αναλυτικά γραφήματα

Live Εκπομπή εκλογών 2023: Δες τις εκλογές αλλιώς

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα